• Patarimai
  • 2022-07-12
  • 444 peržiūros

Pagalvė šaldiklyje, medvilninė patalynė, račiau įjungiama viryklė: kaip namuose vasarą gyventi vėsiau

Lietuviška vasara – išties nenuspėjama. Ryte gali kepinti tropinis karštis, o vakare užklupti gūsingos audros. Tačiau akivaizdu viena – klimatas šyla, o su jo permainomis vasaros tampa vis karštesnės. Todėl patarimai, kaip namuose atsigaivinti itin paprastai ir netgi be oro kondicionieriaus, tikrai naudingi. Sužinokite juos.

Dažnai daroma klaida

Pats pirmasis veiksmas, kurio griebėmės vasarą užklupus karščiams – namų vėdinimas. Tačiau tai ne visada darome teisingai. Namus reiktų vėdinti ne visą dieną pravėrus kiekvieną langą, mat per juos lauko karštis patenka į vidų. Verčiau vadovaukitės praktika taisykle. Namus vėdinkite tik anksti ryte ir vėlai vakare, kuomet oro temperatūra yra žemesnė. Taip pat, stenkitės sudaryti skersvėjį, jei langus turite priešingose pusėse. Tam puikiai praverčia ir praviros durys.

Karstis1.jpg

Patobulinkite ventiliatorių

Skersvėjo taisyklė žinoma daugeliui. Tačiau neretai paslaptis, jog uždarytos nenaudojamos kambarių durys irgi neleidžia maišytis karštoms bei vėsioms oro srovėms. Tai ypač praverčia karštą vasaros dieną.

Pravartu ir paprastai patobulinti dažnų namų palydovo – oro ventiliatoriaus – veikimą. Triukas labai lengvas. Šalia jo pastatykite dubenį su ledo kubeliais. Pastariesiems tirpstant, oro ventiliatorius po namus išpūs vėsią gaivą, kuri leis jaustis tiesiog puikiai. 

Karstis4.jpg

Pagalves – į šaldiklį

Iš šaldiklio ėmėte ledukus oro ventiliatoriaus veikimui patobulinti? Neskubėkite uždaryti durelių. Į šaldiklį keletą minučių prieš miegą trumpam sudėkite paklodes ir, jei telpa, pagalves. Jos maloniai atvės ir leis kuo greičiau užmigti karštą naktį.

Svarbu tik pasirūpinti maišeliais. Paklodes ir pagalves supakuokite į juos, antraip patalynė gali prisigerti šaldomų produktų kvapo.

Karstis3.jpg

Paklodes tieskite ne tik ant lovos

Renkantis patalynę vasarą, nepakeičiamu favoritu tampa pagaminta iš medvilnės. Mat ši medžiaga, priešingai nei šilkas ar satino audinys, karštuoju sezonu puikiai vėsina, leisdama miegoti itin maloniai. 

Malonumas mėgautis vėsiais namais lydės ir paklodes panaudojus kitai gudrybei. Jas galima sudrėkinti bei pakabinti virš lango. Tuomet į namus plūstels vėsus lauko oras.

Karstis5.jpg

Kava mėgaukitės rečiau

Oras namuose bus gaivus ir kuo rečiau naudojant viryklę. Mat jos skleidžiama šiluma gerokai įkaitina erdvę. Tai kaip gi gyventi be namuose gaminto maisto? Išeitis paprasta – patiekalus, kuriuos virti ar kepti užtrunka ilgiau, ruoškite vėsiomis dienomis arba vakare. Vasarą verta rinktis ir lengvesnį maistą: salotas, lengvus užkandžius, šaltas sriubas. Karšti patiekalai tik įkaitina kūno temperatūrą, o, pavyzdžiui, kavoje esantis kofeinas skatina gausų skysčių pasišalinimą iš organizmo, gali sukelti netgi dehidrataciją.

Todėl vasarą gaivinkitės vandeniu ir vadovaukitės paprastomis, bet sumaniomis gudrybėmis, kaip atsivėsinti. Tada gyvenimas namuose bus komfortiškas bei kokybiškas.