• Patarimai
  • 2023-12-21
  • 220 peržiūros

(Į)kvepiančios Kalėdos: kaip išsirinkti šventinį namų aromatą?

Artėjant Kalėdoms, garsiausi pasaulio interjero dizaineriai pataria – asmeninė erdvė šventėmis turėtų ne tik spindėti, bet ir kvepėti. Kvepiančios žvakės, eteriniai aliejai ir namų kvapai šiemet vadinami viena ryškiausių šventinių tendencijų, kuriančių ypatingą, unikalią, pakilią, netgi intymią atmosferą. Kaip tinkamus aromatus išsirinkti, kokie kvapai šiuo metu Kalėdoms patys populiariausi, o kas jau vadinama vakar dienos naujiena?

Ryškios dvi tendencijos

Kvapas yra vienas esminių pojūčių, mus lydinčių nuolatos. Apie tai kalbantis kvapų namų „Smells Like Spells“ bendraįkūrėjas Vilius Malinauskas pažymi – skirtingas emocijas ar asociacijas kiekvienas kuriame užuosdami.

Anot jo, užeidami į kitų žmonių namus, iškart galime nepastebėti jų interjero savitumo ar unikalaus charakterio. Tačiau kvapą pajusime visada. O jis, pastebi V. Malinauskas, gali kelti teigiamas arba neigiamas emocijas.

„Dauguma nori, kad šis pirmasis įspūdis būtų kuo geresnis. Todėl mes siūlome namus  kvėpinti ne tik per Kalėdas, bet visada. Be to, kvapas nėra skirtas vien svečiams. Pasirūpinę juo, savo namuose patys jausimės geriau“, – sako kvapų ekspertas.

Malinauskas pritaria interjero dizainerių nuomonei, kad Kalėdomis kvepianti asmeninė erdvė yra ryški šiųmetė švenčių tendencija. Paklaustas, kokie kalėdiniai kvapai šiuo metu yra patys populiariausi, jis išskiria dvi pagrindines aromatines kryptis.

„Viena yra tradicinė Kalėdų kvapų tendencija. Tai citrusinių vaisių – mandarinų, apelsinų – aromatai, papildomi prieskonių natomis – imbieru, cinamonu, gvazdikėliais. Šie kvapai yra klasikiniai, primenantys savotišką amerikietiškų Kalėdų svajonę. O šalia jų labai populiarus ir lietuviškų švenčių aromatinis unikalumas. Pastarąjį kuria pušų, eglių, kadagių kvapai, mums primenantys vaikystę, Kalėdų medžio puošimą, tradicinių švenčių atmosferos savitumą“, – pasakoja „Smells Like Spells“ bendraįkūrėjas. 

Atsakė, kas jau visiškai nebemadinga

Nors kalėdinių kvapų tendencijos yra ganėtinai aiškios, V. Malinauskas pabrėžia – aiškių taisyklių, kaip rinktis aromatus, nėra. Jo teigimu, kiekvienas pasirinkimas yra individualus. Anot V. Malinausko, visi turi mėgstamą kvapą, kuris tiek namams, tiek jų šeimininkui tinka labiausiai.

„Žinoma, aromatus irgi lydi mados, tačiau mes visada rekomenduojame jų nesivaikyti. Verčiau rinktis kvapus, kuriais labiausiai norisi mėgautis patiems. Tik svarbu nepamiršti, kad kiekvieni namai turi unikalų aromatą. Skirtingi baldai, grindų dangos, sienų dekoras sukuria nematomą atmosferą, kuri, regis, nekvepia. Tačiau yra priešingai. Rekomenduojame savarankiškai nuspręsti, kas geriausiai kvepia būtent mūsų namuose“, – teigia jis.  

Visgi, V. Malinausko teigimu, yra nemažai žmonių, kurie aktyviai seka madas ir namus kvėpina pačiomis populiariausiomis naujienomis. Jiems pašnekovas pataria atkreipti dėmesį į šiandien savo aktualumą jau prarandančius kvapus. 

„Kalbant apie aromatų tendencijas, vakar dienos naujiena dabar jau vadinamas pačiulis ir visos artimųjų rytų sunkiosios natos. Nors daugeliui jos dar patinka, šie kvapai nebėra madingi. Šiandien populiarėja kiti – maistiniai aromatai. Maisto ir ypač gėrimų – vyno, šampano, kavos su pienu – kvapai dabar ryškūs tiek kūno, tiek ir namų kvepalų sektoriuose. Kol kas neaišku, ar šios tendencijos įsitvirtins, tačiau pastebime aiškų jų dabartinį dominavimą“, – dalinasi kvapų ekspertas.