• Patarimai
  • 2023-08-25
  • 825 peržiūros

Ruošiame lauko baldus šaltajam sezonui: kaip tinkamai tai padaryti?

Vasarai einant į pabaigą, lauko baldus reikia pradėti ruošti šaltajam sezonui. Permainingos oro sąlygos – dažni lietūs, žemiau nulio nukritusi temperatūra, šlapdribos ar sniegas – gali pakenkti jų išvaizdai ir kokybei. Tinkama baldų priežiūra ir laikymas gali prailginti jų naudojimo laiką. Tad pateikiame praktiškų patarimų, kaip pavasarį pasitikti ne tik ramiai, bet ir būti tvariais - išsaugoti jau turimus lauko baldus, kad atšilus orams nereikėtų ieškoti naujų lauko baldų.

Visiems – skirtingos taisyklės

Lauko baldų pasirinkimas yra platus – priklausomai nuo skonio ir galimybių galima pasirinkti iš skirtingų medžiagų ir faktūrų. Tačiau kiekviena jų reikalauja savitos priežiūros. Plastikiniai lauko baldai yra atspariausi ir mažiausiai reiklūs. Jų paruošimas šaltajam sezonui dažniausiai papildomų rūpesčių nesukelia, laikymui nereikia specialios patalpos, juos žiemojimui galima palikti kieme, balkone ar terasoje. Pavasarį užtenka tik nuo baldų nuvalyti dulkes ir susikaupusius nešvarumus. Tam užteks karšto vandens ir švelnaus ploviklio.

AdobeStock_543051248.jpg

Tuo metu pintų baldų charakteris – labiau pretenzingas. Šie baldai metų metus gali išlaikyti savo pirminę išvaizdą bei kokybę, tačiau tai reikalauja atskiros priežiūros. Pintus lauko baldus rudenį reikia sunešti į sausą, vėsią patalpą arba uždengti nepralaidžia medžiaga. Jų priežiūrai ir valymui reikia šilto vandens ir sodos tirpalo, kartais – specialaus paviršių vaškavimo, kad pinti lauko baldai atrodytų kaip nauji.

Metaliniai šiltojo sezono palydovai reikalauja atidesnės priežiūros. Juos reikia po sezono gerai apžiūrėti, o pastebėjus rūdis – nuvalyti vieliniu šepečiu, paviršių nupoliruoti, apsaugai panaudoti hermetiką. Tačiau metalinių lauko baldų laikymas rūpesčių nesukels. Juos galima palikti lauke – tik svarbu laiku pastebėti rūdis.

AdobeStock_548372684.jpg

Būtina ir tinkamai prižiūrėti medinius lauko baldus. Norint juos naudoti kuo ilgiau, prireiks impregnavimo, o tai daryti patartina pavasario pabaigoje ar vasaros pradžioje. Jei nespėjote laiku, rudenį palaukite poros saulėtų bei vėjuotų dienų. Rekomenduojama impregnuoti baldus bent dukart per metus ir trimis etapais: pirmiausia, paviršių padenkite skaidriu impregnantu, tuomet sluoksniuokite spalvą suteikiančia medžiaga, galų gale tepkite skaidrų sluoksnį, apsaugantį nuo saulės.

Tinkamai uždenkite

Jei svarstote, kur lauko baldus rudenį ir žiemą reikia laikyti, verta pasidairyti gerai vėdinamos, šaltos ir sausos patalpos. Tačiau tokią vietą turi ne visi. Todėl paprasčiausia išeitis – lauko baldus tinkamai uždengti. Atviruose balkonuose ar terasose, naudokite specialią plėvelę arba brezentą baldams apsaugoti.

AdobeStock_570594302.jpg

Kaip tokią apsaugą išsirinkti? Atkreipkite dėmesį į keletą aspektų: jos atsparumą vandeniui, UV spinduliams ir pralaidumą orui. Ieškokite medžiagos, kuri išsaugos baldų spalvą, užtikrins oro cirkuliaciją, uždengs nuo lietaus, galinčio sukelti koroziją bei kitus pažeidimus. Svarbus ir tinkamos šios apsaugos pritvirtinimas. Dengiančios medžiagos neturėtų nupūsti vėjas, tačiau joje privalu palikti plyšį oro cirkuliacijai.