• Patarimai
  • 2023-01-17
  • 877 peržiūros

Nauji metai – atnaujinti namai: 5 patarimai lengviems ir greitiems pokyčiams

Prasidėję Naujieji ir žiemos vidurys dovanoja daug laiko darbams, kuriems anksčiau prisiruošti nebuvo kada. Be to, šis laikotarpis įkvepia ir naujiems pokyčiams. Todėl išnaudokite tai prasmingai bei imkitės namų atnaujinimo, kuris nepaplonins piniginės ir užtruks vos porą savaitgalio dienų. Dalinamės 5 praktiškais patarimais, kaip pakeisti savo erdvę greitai, ekonomiškai ir lengvai.

Tapetuokite ir kaifuokite

Pabodo sena sienų spalva, o gal vis nesiryždavote pertapetuoti kambarius? Pakeisti senus apmušalus galite vos per keletą valandų ir tam net neprireiks tokiems darbams įprasto triūso. Jei netikite, vadinasi, dar negirdėjote apie flizelinius, arba neausto pluošto, tapetus.

Jie šiuo metu yra viena karčiausių naujienų rinkoje ir jau vadinami kone madingiausia namų dekoravimo tendencija. Sukėlę tikrą revoliuciją, flizeliniai tapetai šiandien tapo ypač lengvu, greitu ir efektyviu būdu pakeisti pabodusį interjerą. Šiuos sienų apmušalus kuria profesionalūs dizaineriai, siūlo meno kūrinių motyvus, o raštų ir tekstūrų gausa tiesiog stebina. Nuostaba kelia ir tai, kad tokie tapetai – vos brangesni už įprastus.

Jie kuriami iš specialaus natūralių bei sintetinių medžiagų mišinio, panašaus į naudojamą gaminant arbatos maišelius, kavos aparatų filtrus ar marlę. Tačiau, svarbiausia, šiuos apmušalus itin paprasta klijuoti. Kadangi klijus galima tepti tiesiai ant sienos ir nereikia papildomo pasiruošimo, sutaupoma laiko, o klijuojant tapetai nepermirksta, nesiraukšlėja, nesitempia, nesitraukia džiūdami ir neplyšta.

Namų-atnaujinimas_3.jpg

Imkitės pokyčių klasikos

Jei flizeliniai tapetai vadinami revoliucija, tai namų tekstilės atnaujinimas – tokių pokyčių klasika. Todėl imkitės šio laiko patikrinto, lengvo ir piniginei draugiško metodo.

Pradėti galite nuo užuolaidų. Jos turi daugybę privalumų: sumažina lauko triukšmą, leidžia kontroliuoti dienos šviesą, suteikia namams grožio, lengvumo, estetikos. Taip pat pakeiskite ir kitus namų tekstilės elementus: pagalvėles, pledus, kilimus, vonios rankšluosčius, sofos užtiesalus, patalynę.

Prieš imdamiesi šių pokyčių, atsižvelkite į 2023-ųjų madas. Anot interjero dizainerių, šį sezoną namų tekstilės tendencijose vyrauja lengvumas, natūralumas, gamtos motyvai, prigesinti, neintensyvūs atspalviai, švelnūs raštai.

Namų-atnaujinimas_4.jpg

Perstumdykite baldus ir mintis

Paprastas, efektyvus ir nieko nekainuojantis. Toks yra vienas lengviausių namų atnaujinimo būdų – baldų perstumdymas. Kitu kampu pasukite sofą, perstatykite fotelį, pakeiskite valgomojo stalo vietą ar tiesiog nusukite senas spintelių arba komodos rankenėles. Pažadame, namai pasikeis iš esmės.

Tačiau baldų perstumdymas turi ir dar vieną svarbų privalumą. Psichologų atlikti tyrimai rodo – namų pertvarkymas gali pakelti nuotaiką, suteikti laimės, efektyvumo, kūrybiškumo ir jaukumo. Be to, tai išties paprastas būdas išvalyti mintis. Tuo metu, kai perstatydami baldus atsikratote susikaupusių šiukšlių, nuo jų išlaisvinate ir savo vidų.

Namų-atnaujinimas_5.jpg

Raskite nušvitimą

Žiemą greitai temsta, todėl dienos šviesos matome itin mažai. Nors po Kalėdų naktys ir trumpėja, dirbtinis apšvietimas šiuo metu naudojamas intensyviai. Padirbėkite ir su juo.

Sureguliuokite namų apšvietimą – pakeiskite pastarojo intensyvumą, šaltos šviesos tonus išmainykite į šiltesnius, išbandykite spalvų žaismą. Tai namams suteiks ne tik norimų pokyčių, bet ir jaukumo. Pavyzdžiui, pastačius naują ir stilingą toršerą svetainėje, interjeras bus atnaujintas, o šviesos bei malonumo leisti laiką šioje erdvėje tik padaugės.

Namų-atnaujinimas_7.jpg

Neskubėkite

Puikiai suprantama – užsidegus pokyčiams, viską norisi atlikti greitai, čia ir dabar. Tačiau laiko turite – neskubėkite visų darbų griebtis per vieną savaitgalį. Juk namų atnaujinimas yra malonumas – tęskite bei mėgaukitės juo kuo ilgiau.

Taip kartu išvengsite ir dažniausių klaidų. Pavyzdžiui, neretas viso namų atnaujinimo imasi vienu ypu. Tačiau verta tai daryti etapais: rinktis po vieną ar keletą naujų interjero detalių. Nusipirkę naują kilimą, jį atsivežkite į namus. Pažiūrėkite, ar tinka dydis, dera spalvos, raštai. Tuomet, kai įsivertinsite, ieškokite naujo kavos staliuko, sofos užtiesalo ar pagalvėlių.

Taip pat dažnų klaidų leis išvengti auksinė 80–20 taisyklė. Ji – labai paprasta: jei 80 proc.  erdvės dekoruojate neutraliomis spalvomis, likusią 20 proc. galite puošti ypač spalvingai. Taip sukursite norimą balansą interjere.