• Patarimai
  • 2023-11-20
  • 502 peržiūros

Nematomi, bet gyvybiškai svarbūs: kaip jungikliai gali sužibėti namuose?

Jungikliai, kištukiniai lizdai ir visos elektros instaliacijos detalės. Nors šie elementai yra gyvybiškai svarbūs kiekvieniems namams, jų beveik niekada neišvysime madingose interjero nuotraukose. To priežastis – ne viena, tačiau dažniausiai jungikliams ir kištukiniams lizdams arba skiriama per mažai dėmesio, arba apie tai susimąstoma per vėlai, jau atlikus būsto įrengimo darbus. Visgi šios detalės gali ne tik atlikti namams gyvybiškai svarbias funkcijas, bet ir juos papuošti, interjere sužibėdamos tarsi meno kūriniai.

Trinami, nes nesureikšminami

Nusprendusi pakeisti požiūrį į elektros instaliacijos detales, prieš daugiau nei šimtmetį Vokietijoje buvo įkurta įmonė JUNG. Šis šeimos verslas nuo pat jo atsiradimo gamino tik elektros jungiklius, kištukinius lizdus ir viską, kas su tuo susiję. Šiandien, sako „JUNG Vilnius“ vadovas Raimundas Skurdenis, įmonės gaminiai rinkoje išsiskiria ir aukščiausia kokybe, ir labai plačiu dizaino bei spalvų pasirinkimu.

Būtent apie pastarąsias savybes, namams renkantis elektros jungiklius ar kištukinius lizdus, dažnai yra galvojama mažai. Galbūt todėl, svarsto R. Skurdenis, elektros instaliacijos detalės madingose interjero nuotraukose neretai slepiamos ir neakcentuojamos, „arba apie tai pagalvojama per vėlai, tik projekto įgyvendinimo pabaigoje. Tuomet, deja, sprendimas jau būna netinkamai išpildytas tiek technine, tiek dizaino ar spalvinio suderinamumo prasmėmis. Šioms detalėms ir biudžeto skiriama tiek, kiek liko“, – pasakoja ekspertas.

Tada, jo teigimu, gali paaiškėti, kad jungikliai netinka, netgi – darko interjerą. Tokiu atveju, anot R. Skurdenio, belieka juos slėpti. 

„Nuotraukose nusprendžiama jungiklius retušuoti arba jie visiškai panaikinami. Nors tikrovėje jie svarbūs, reikalingi ir egzistuoja, nufotografuotame interjere tarsi išnyksta. Tiesa, pastaraisiais metais situacija po truputį kinta. Dizaineriai ir naujakuriai jungikliams skiria vis daugiau dėmesio, todėl jų „slėpti“ ar trinti nebereikia“, – pažymi R. Skurdenis.

Svarbu ne tik grožis

Paklaustas, kaip jungikliams ar kištukiniams lizdams interjere suteikti daugiau išskirtinumo, R. Skurdenis pastebi – verta dėmesį atkreipti į formas, medžiagas, derinti spalvas. Anot pašnekovo, šios detalės gali tapti tiek ryškiais namų akcentais, tiek ir, prireikus, „išnykti“ erdvėje arba su ja susilieti. 

„Tarkime, sienų ir jungiklių spalvos yra identiškos. Tuomet interjeras atrodys užbaigtas, vientisas. Jungikliai šiandien pagaminti gali būti ir specialiais spausdintuvais. Taip ant jų uždedamos norimos nuotraukos, piešiniai, suteikiama dar daugiau individualumo. Tačiau siūlau nepamiršti – jungikliai, visų pirma, yra elektros įrenginiai, todėl techninė elektrinės dalies kokybė yra svarbiausia. O nekokybiškas gaminys gali netgi būti pavojingas gyvybei“, – akcentuoja R. Skurdenis. 

Taip pat, jo teigimu, ne mažiau svarbu ir tinkamai šiems elektros įrenginiams parinkti vietas. „Dažnai pastebime situaciją, kai norimame taške prireikus papildomo jungiklio, ten nebūna nuvesti laidai. Dalį tokių iššūkių galima išspręsti belaidžiais įrenginiais. Tačiau patikimesnis ir pigesnis sprendimas –  tinkamas elektros instaliacijos išplanavimas ir į reikiamą vietą atvestas laidas“, – teigia „JUNG Vilnius“ vadovas.

Beribės galimybės

Skurdenis įsitikinęs – jungikliai ir kištukiniai lizdai tikrai gali tapti puošniomis namų interjero detalėmis, kurios kurs savitą asmeninės erdvės stilių. Juolab, jo teigimu, šie akcentai šiandien geba pabrėžti populiariausias interjero tendencijas, kaip ir minėta, būti pagaminti norimos spalvos ar medžiagos.

„Galbūt pagalvoja ne visi, tačiau šiandieninių jungiklių mechanizmai yra identiški visiems dizainams ir koloritams. Galima netgi „miksuoti“ gaminius, pavyzdžiui, turėti vieną spalvų paletę viename kambaryje, visai kitokią – kitame. Taip pat laikinai pakeisti jų apdailą ir taip vizualiai atnaujinti interjerą. Žinoma, elektrinę dalį galima palikti ir tą pačia.  Beliks tik pakeisti jungiklių formą ar spalvą ir namai pasipuoš nauju įvaizdžiu. Be to, rinkoje vis populiaresni ir išmanieji įrenginiai. Tokie jungikliai namams suteikia dar patogumo bei modernumo“, – tikina R. Skurdenis.