• Patarimai
  • 2023-02-15
  • 398 peržiūros

Natūralios, puošnios ir ypač patvarios: kodėl verta namus kloti parketlentėmis?

Jos – natūralios, išties puošnios, ganėtinai tvarios ir ypač patvarios. Tokios yra parketlentės, kurios, kaip ir medžio masyvas, namams suteikia prabangos įspūdį, tačiau yra ekonomiškesnė pastarosios medžiagos alternatyva. Kodėl jas verta kloti, kaip pasirinkti ir kokie šios dangos pliusai bei minusai? Sužinokite viską apie parketlentes.

Kuria erdvių savitumą

Svarstantiems, kokią grindų dangą rinktis naujuose namuose, išties verta pagalvoti apie parketlentes. Jos turi daugybę privalumų, stebina pasirinkimo įvairove, medienos tipų gausa, taipogi spalvomis, formomis, faktūromis, dydžiais.

Svarbu ir tai, kad parketlentės – labai universalios. Jomis iškloti galima kone visas namų erdves, išskyrus vonios kambarį, o atskiroms būsto zonoms skirtinga mediena sukurs unikalius akcentus. Pavyzdžiui, ąžuolas. Klasika ir prabanga, puikiai tinkanti svetainei. Ją papuoš ir riešuto, pušies, net egzotinių medžių gama.

Tuo metu miegamajame galima rinktis uosį. Švelnūs jo tonai ir šviesesnė spalva tiesiog ideali miego bei poilsio erdvei. Tačiau, jei miegamojo interjeras tamsesnis, čia harmoningai derės ir tamsesni atspalviai. 

Parketlentės4.jpeg

Harmoninga, šilta, jauku

Parketlenčių spalvą taip pat pravartu derinti prie bendro interjero. Todėl pasirinkimas priklauso nuo erdvės dydžio, į vidų krentančios šviesos kiekio. Jei būstas – lofto tipo ar labiau nestandartinis, su gausia natūralia šviesa, aukštomis lubomis bei dideliais langais, tokiame interjerą puikiai atrodys tamsesnės spalvos. Tačiau mažesniuose namuose verta svarstyti apie šviesesnius atspalvius, nes jie optiškai padidins erdvę.

Visgi parketlentės ypatingos ne tik dėl estetinio grožio. Pagrindinis šios grindų dangos privalumas yra natūralumas. Juo ypač mėgautis galima vaikštant basomis. Natūralus medis kuria jaukumo jausmą, o baimintis dėl vėsumos nereikėtų. Parketlentės ir pačios skleidžia šilumą, ir gali būti lengvai montuojamos ant šildomų grindų. Turint grindinį šildymą, šią danga galima tiek klijuoti, tiek montuoti plaukiojančiu būdu.

Parketlentės1.jpeg

Praktiška ir lengvai atnaujinama

Kitas svarbus parketlenčių pliusas – praktiškumas. Jei lentų paviršius padengtas, pavyzdžiui, alyva su kietuoju vašku arba kietu matiniu laku, ši danga yra atspari drėgmei, spalvotų skysčių paliekamoms dėmėms. Taip pat visiškai natūralios parketlentės nesibraižo nuo aukštakulnių, ant jų drąsiai gali žaisti vaikai, šėlti augintiniai.

Ši grindų danga, keletą kartų atnaujinus, naudojama bene tris dešimtmečius. Parketlentės ypatingos ir tuo, kad prireikus lengvai keičiamas jų atspalvis. Taigi, pabodus vienam, šią dangą galima perdažyti kita spalva.

Parketlentės2.jpeg

Pliusai ir minusai

Jei šiuo metu parketlentės jau yra tai, ko norite savo namams, pasverkite visus pliusus bei minusus. Pagrindiniai šios dangos privalumai yra panašumas į medžio masyvo grindis, tik gerokai pigesnis pastarojo variantas. Taip pat parketlentės džiugina stabilumu, teisingai prižiūrint – ilgaamžiškumu, šilumos išsaugojimu, o vaikščioti jomis – jauku ir malonu. Šią dangą kartu lengva valyti, prižiūrėti. Parketlentės ir atsparesnės vandeniui nei medžio masyvas, drauge leidžia kurti įvairius dekoratyvinius raštus.

Tačiau jos turi ir minusų. Parketlentes būtina nuolatos atnaujinti: ateityje peršlifuoti, perlakuoti, peralyvuoti. Ši danga ir minkštesnė nei medžio masyvas, todėl – jautresnė įbrėžimams. Kitas svarbus niuansas – ekonomiškesnis parketlenčių variantas bus mažiau atsparus drėgmei, taigi gali išsiplėsti ar susitraukti.

Viską apibendrinus, verta prisiminti – grindų dangos pasirinkimas yra išties atsakingas žingsnis. Tačiau erdves išklojus parketlentėmis, turėsite puošnų, natūralų ir ilgaamžį sprendimą, kuris džiugins vaikštant po namus ar jais grožintis.