• Patarimai
  • 2024-08-20
  • 928 peržiūros

Ekspertas atsako, kodėl verta namuose naudoti indaplovę ir kaip įrenginį tinkamai prižiūrėti

Vasarą gaminimas namuose yra tikras malonumas, kai produktai švieži, yra noro ir jėgų ruošti juos žiemai. Jei gaminame dažniau, vadinasi plauname daugiau indų. Ir nors jų švarai daugelis namuose naudoja indaploves, šiuos įrenginius dar turi ne visi arba nežino, kaip prietaisus tinkamai prižiūrėti. Apie naudą ir priežiūros ypatumus paklausėme eksperto.

Efektyvumas stebina

Abejojantiems, ar namuose verta turėti indaplovę, buitine technika prekiaujančios įmonės GUT vadovas Giedrius Stankevičius pateikia svarių argumentų. Šis įrenginys, anot jo, ne tik taupo laiką ir namų ruošai skiriamą energiją, tačiau pasižymi ir daugybe kitų privalumų.

„Daugelis žino, kad indaplove indus išplauti galima neabejotinai greičiau nei juos plaunant rankomis. JAV vyriausybės inicijuota energijos vartojimo efektyvumo programa „Energy Star“ netgi atliko įdomius skaičiavimus. Jos duomenimis, naudojant indaplovę, per metus galima sutaupyti virš 230 valandų laiko, kurį skirtumėte indų plovimui rankomis. Tai yra beveik 10 dienų. Ir tiek mums visiems brangaus laisvo laiko padovanoja šis įrenginys“, – sako ekspertas.

„Be to, – tęsia jis, – virtuvėje nuolatos naudojamos senos kempinės yra organizmui pavojingų bakterijų židinys. Kasdien čia besikaupdamos, jos gali sukelti apsinuodijimą maistu, todėl rizika sveikatai visada išlieka. Indaplovė, priešingai, mikrobus nuo indų sunaikina iki aukštos temperatūros įkaitintu vandeniu. Taip pat naujausių modelių įrenginiai turi antibakterines plovimo funkcijas, kurios užtikrina maksimalią higieną“.

Stankevičiaus teigimu, nederėtų pamiršti ir indaplovės efektyvumo. Pasak jo, šiuolaikiniai įrenginiai gerokai sumažina anglies dvideginio pėdsaką. O įvairūs skaičiavimai rodo – indaplovės sunaudoja mažiau nei pusę energijos, suvartojamos indus plaunant rankomis, bei kasmet sutaupo beveik 20 tūkst. litrų vandens. „Vienu plovimo ciklu indaplovė „paima“ tik apie 10 litrų šalto vandens ir 0,5–0,7 kWh elektros energijos. Su tokiu pačiu kiekiu bėgančio karšto vandens, kuris gerokai brangesnis už šaltą, išplauti rankomis, tarkime, žmonių sunaudotų virš 10 indų komplektų tikrai neįmanoma“, – pabrėžia ekspertas.

Prižiūrėti pataria kruopščiai

Paklaustas, kaip indaplovę tinkamai prižiūrėti, kad šį įrenginį galėtume naudoti kuo ilgiau, buitinės technikos ekspertas pateikia keletą svarbių patarimų.

Pirmiausia, pašnekovo teigimu, reiktų gerai pasirūpinti prietaisų filtru, esančiu indaplovės dugne. Jį patariama valyti reguliariai. Kaip dažnai – nurodyta konkrečios indaplovės naudojimosi instrukcijoje. Ir, nors tai gali atrodyti sudėtinga užduotis, darbas iš tiesų nėra sunkus. Tereikia filtrą išimti iš indaplovės ir jį nuplauti po tekančiu vandeniu bei kruopščiai išvalyti vandens išbėgimo angą.  

„Taip pašalinsite viską, kas įstrigo. Tada palikite filtrą išdžiūti ir įstatykite atgal. O kad jis neužsikimštų, prieš sudėdami indus, keptuves ir lėkštes į indaplovę, būtinai pašalinkite maisto likučius. Taip pat, norėdami įrenginį naudoti kuo ilgiau, būtinai į jį pilkite šiems prietaisams skirtos druskos. Pastarosios trūkumą rodo specialūs indikatoriai. Ši druska indaplovėje naudojama dviem tikslais. Pirma, ji minkština vandenį ir neleidžia kauptis kieto vandens nuosėdoms. Antra, druska leidžia išlaikyti indaplovę švarią ir apsaugo nuo bakterijų kaupimosi. Jos nenaudojant, ypač – jei namuose nėra įrengta vandens minkštinimo įranga – prietaisas gana greitai nustos tinkamai veikti. Užkalkės gana siauri vandens cirkuliacijos vamzdeliai, esantys įrenginio viduje. Tik atkreipkite dėmesį – valgomoji druska indaplovėms netinka. Tik speciali, skirta šiems prietaisams“, – pasakoja G. Stankevičius.

Būtina daryti tai, ko daugelis vengia

Svarbu ir tai, priduria ekspertas, kad įvairūs tyrimai rodo, jog šie įrenginiai yra vieni rečiausiai valomų prietaisų namuose. Daugelis žmonių, pastebi pašnekovas, mano – šiuolaikinėse indaplovėse esančios savaiminio išsiplovimo funkcijos – nenaudingos ir tik veltui naudoja energiją.

„Tai – visiška netiesa. Indaplovę siūlyčiau kas du mėnesius kruopščiai išvalyti. Tam galima naudoti minėtą funkciją arba įjungti įrenginį tuščią karščiausiu režimu ir įdėjus taip pat specialią indaplovių valymo priemonę. Taip užtikrinsite higieną, prailginsite pačio prietaiso naudojimą“, – akcentuoja pašnekovas.

Kitas jo patarimas – atsargiai elgtis su lengvai dūžtančiais daiktais. Pavyzdžiui, krištoliniais indais. „Jei jie suduš, aštrios nuolaužos gali sugadinti indaplovės vidų, o pasibaigus ciklui šukes nebus lengva rasti ir saugiai surinkti. Ir pabaigai – rekomenduočiau po plovimo palikti įrenginio dureles atidarytas net ir iškrovus indus. Indaplovėje vis dar būna daug drėgmės. Jei ji užsilaikys, gali atsirasti pelėsis bei grybelis“, – perspėja buitinė technika prekiaujančios įmonės GUT vadovas.