• Patarimai
  • 2024-03-13
  • 414 peržiūros

Interjero dizainerė – apie skirtingą lubų apdailą: pagrindiniai pliusai ir minusai

Gipso kartonas, įtempiamos ar pakabinamos lubos, atviras betonas bei jo imitacija su dekoratyviniu tinku. Tai – populiariausi sprendimai, šiandien pasirenkami būsto įrengimui bei apdailai. Tačiau interjero dizainerė, paskyrų socialiniuose tinkluose „Dovilės Interjeras“ autorė, Dovilė Sakevičė sako – lubos yra labai svarbus namų elementas, kurį reikia gerai apgalvoti. Todėl ekspertė pasakoja apie pagrindinius jų apdailos trūkumus bei privalumus ir dalinasi patarimais, praversiančiais kiekvienam naujakuriui.

Jų skaičius „Instagram“ platformoje dar didesnis – paskyra turi beveik 18 tūkst. sekėjų.

Interjero dizainerės D. Sakevičės paskyrą „Dovilės Interjeras“ socialiniame tinkle „Facebook“ seka daugiau kaip 12 tūkst. vartotojų. Jų skaičius „Instagram“ platformoje dar didesnis, siekiantis beveik 18 tūkst. sekėjų. Todėl D. Sakevičė, kasdien kurdama būstų interjerus, apie lubų apdailą gali dalintis išties ekspertine nuomone, kurios nuolatos teiraujasi dizainerės klientai.

O šį namų elementą ji vadina vienu svarbiausių. Anot D. Sakevičės, lubų įrengimas reikalauja sumanaus apgalvojimo, nes apdailos sprendimų yra labai daug ir kiekvienas pastarųjų turi savo specifiką.

„Patys dažniausi pasirinkimai – gipso kartonas, įtempiamos ar pakabinamos lubos, kartais paliekamas atviras betonas. Šiandien taip pat populiarus kelių apdailos tipų derinimas. Pavyzdžiui, dalis lubų nuleidžiama, o įgilėjimai papildomi – nudažomi kitos spalvos dažais, pritvirtinami mediniai tašeliai. Kartais žmonės palieka tą pačią betoninę perdangą ar su dekoratyviniu tinku padaro jos imitaciją. Būna, skirtingų aukščių lubos tarsi atskiria namų erdves – virtuvę nuo valgomojo ar svetainės. Taigi ribų tikrai nėra“, – pažymi interjero dizainerė.

Išskyrė vienareikšmį favoritą

Paklausta, kokia lubų apdaila šiuo metu populiariausia ir dažniausiai pasirenkama, D. Sakevičė ilgai nedvejoja – gipso kartonas. Šis sprendimas, anot jos, mėgstamas dėl tvirtumo ir patvarumo, lygaus paviršiaus, garso izoliacijos, atsparumo drėgmei bei karščiui.

„Didelis gipso kartono privalumas – galimybė tokia apdaila paslėpti visas inžinerines sistemas. Daugelyje būstų šiandien įrengtas vėdinimas ir išvedžioti rekuperacinės sistemos vamzdžiai. O jie stipriai pažemina lubas. Todėl gipso kartonas leidžia „apžaisti“ vamzdžius skirtingais aukščiais. Kartu – tam tikrose vietose išlaikyti maksimalų lubų aukštį“, – sako ekspertė.

Ji priduria – gipso kartonas taip pat leidžia įgyvendinti išskirtinius lubų formavimo sprendimus, įrengti nišas užuolaidoms. Taip karnizas paslepiamas ir tampa nematomu. Be to, po tokiomis lubomis patogu įrengti ir LED apšvietimą. Paslėptas nišose, jis sukuria jaukią atmosferą, o gipso kartonas priglaisto minimalistinio stiliaus šviestuvus ar LED juostas.

„Svarbu ir tai, kad po tokia apdaila galima lengvai tvirtinti tuos pačius medinius tašelius ar lubų lipdinius – puošybines juosteles, būdingas klasikiniam interjerui. Nors gipso kartono lubų įrengimas užtrunka ilgiausiai, palyginimus su kitais tipais, mano nuomone, jos atrodo estetiškiausiai“, – pastebi D. Sakevičė.

Vienos praktiškos, kitos – kaprizingos

Nors gipso kartonas turi daug privalumų, praktiškiausiomis interjero dizainerė pavadintų įtempiamas lubas. Anot jos, šis sprendimas atsparus vandens užliejimui, yra greitai montuojamas ir lengvai valomas. 

„Tokios lubos taip pat pigesnės nei gipso kartono apdaila. Kainos skirtumas ypač juntamas tada, kai plotas yra didelis. Be to, įtempiamos lubos tinkamos bet kuriam kambariui, todėl jas drąsiai galima įrenginėti visuose namuose“, – kalba pašnekovė.

Savo ruožtu pasiteiravus, ką interjero dizainerė mano apie šiandien itin populiarias atviro betono lubas, D. Sakevičė neslepia – tokia perdanga derės ne visur.

„Ši apdaila yra ganėtinai kaprizingas sprendimas. Betonas ar atlikta betono imitacija su dekoratyviniu tinku priderinama ne kiekviename interjere. Be to, jį reikia tinkamai apdirbti, nulakuoti tam, kad lubos būtų išraiškingesnės ir įgautų šlapią efektą. Tačiau, iš kitos pusės, betono apdaila yra labai moderni. Ji sukuria lengvo grubumo, urbanistiškumo ir stilingo neužbaigtumo įspūdį. Pritaikyti industrinio stiliaus elementai – šviestuvai ir juodi elektros laidai – betoninėse lubose gali atrodyti išskirtinai ir labai šiuolaikiškai“, – teigia D. Sakevičė.

Turi svarbų patarimą

Apibendrinama savo įžvalgas, interjero dizainerė pabrėžia – lubos yra saugiausia vieta namuose. O jų praktiškumą, pasak D. Sakevičės, garantuoja bet kuris apdailos sprendimas. Ekspertės teigimu, lubos nereikalauja ypatingos priežiūros ir neturi tiesioginio sąlyčio, todėl – retai išsitepa.

„Šiuo atveju patarčiau daugiau dėmesio atkreipti į patį interjerą ir biudžetą, skiriamą jo įrengimui. Manau, reiktų pasirinkti lubas, kurios labiausiai patiktų ir tiktų namuose. Pati žiūrėčiau labiau iš kitos pusės – tikėtina, kad įdomesnės konstrukcijos, netikėtos spalvos ar tekstūros lubos gali tapti interjero akcentu, kuris vizualiai praplės erdvę, suteiks jai autentiškumo ar išbaigtumo įspūdį. O tai labai svarbu kuriant savitą namų charakterį“, – šypsosi interjero dizainerė. 

Nuotraukų autoriai: Benas Šileika, Gerda Ramonė, Jevgenija Žukova-Černova