• Patarimai
  • 2024-02-27
  • 237 peržiūros

Metalo-stiklo pertvaros: interjero praktiškumo ir estetikos dermė

Turint nedidelį būstą gali kilti klausimas – kaip padalinti erdves, o kartu išsaugoti namų estetiką ir natūralią šviesą. Tai galima padaryti statant atskiras sienas, tačiau jos sumažins tiek turimą plotą, tiek dienos apšvietimą ir tikrai nepapuoš interjero. Todėl šis iššūkis pasaulyje jau antrą šimtmetį sprendžiamas metalo-stiklo pertvaromis. Tik neseniai jos atkeliavo ir į lietuvių namus, tapdamos dar vienu sprendimu interjero funkcionalumo ir estetikos ieškantiems mažesnių būstų šeimininkams.

Universalios ir puošnios

Metalo-stiklo pertvaros suteikia galimybę atskirti erdves stilingu ir praktišku būdu, išsaugant interjero estetiką ir natūralią šviesą. Apie tai kalbantis įmonės „Piritas“ vadovas Gediminas Krištopaitis tikina – ši įmonė yra pirmoji Lietuvoje, pradėjusi gaminti tokius produktus.

„Metalo-stiklo pertvaros – labai universalios. Jos gali būti pritaikomos skirtingiems interjerams, todėl suderinamos su Niujorko, skandinaviško, modernaus, Japandi, minimalistinio, klasikinio, Viduržemio ir kitų stilių erdvėmis. Tačiau šios pertvaros skirtos ne tik namų papuošimui. Jos būstuose turi ir labai praktiškas funkcijas“, – pasakoja G. Krištopaitis.

Paklaustas, kokiu funkcionalumu pasižymi šis sprendimas, pašnekovas teigia – didžiausi pertvarų privalumai atsiskleidžia mažesniuose būstuose. Anot G. Krištopaičio, šiuolaikinio žmogaus gyvenamoji erdvė turi tendenciją trauktis, tačiau jos mažėjimas nereiškia, kad namai privalo prarasti praktiškumą.

„Todėl metalo-stiklo pertvaros, pasaulyje jau daugybę metų naudojamos interjeruose, patogiai atskiria erdves, bet jų vizualiai nesumažina. Šis sprendimas išsaugo šviesos sklidimo kelią, taupo vietą, sulaiko triukšmą. Svarbu ir tai, kad pertvaros leidžia formuoti kambarius kambariuose. Pastebime, kad ir lietuviai šiuos privalumus ima vertinti vis labiau“, – dalinasi G. Krištopaitis. 

Galimybės – plačios

Anot įmonės „Piritas“ vadovo, pertvaros būna keturių pagrindinių tipų. Stacionarias renkasi žmonės, norintys sukurti vidinio lango motyvą ar tik iš dalies atskirti vidaus erdves. Tuo metu stumdomos pertvaros atrodo estetiškai, o dėl savo technologinio išskirtinumo leidžia pastebimai sutaupyti vietos.

„Klientams siūlome ir varstomą sprendimą. Dėl plataus furnitūros pasirinkimo šio tipo durų pritaikymo galimybės yra kone neribotos. Susilankstančios pertvaros Lietuvoje žinomos kaip „armonikos“ tipo durys. Jos taip pat puikiai tinka būstams, kuriuose trūksta vietos“, – pažymi pašnekovas.

Anot jo, visos bendrovės meistrų gaminamos pertvaros ir durys yra dedikuotos konkrečiai erdvei ir atskiram estetiniam bei funkciniam poreikiui.

„Funkciją dažniausiai lemia pats gaminys. Pertvaros atskiria erdves nesumažindamas šviesos ir erdvės sklaidos, tačiau dizaino iššūkiai būna įvairūs. Kartais įrengiame tipinius stačiakampio formų sprendimus. O būna užsakomos pertvaros, pasižyminčios sudėtingais arkiniais ar lenkto stiklo kampuose elementais“, – pastebi G. Krištopaitis.

Jis priduria – šie gaminiai papuošia ne tik nuosavus būstus, bet ir komercines ar verslo erdves. „Metalo-stiklo pertvaros yra puiki alternatyva sienomis. Šis sprendimas – šiuolaikiško interjero pavyzdys, kuriame praktiškumas ir funkcionalumas dera su estetiniais erdvių įrengimo sprendimais“, – reziumuoja pašnekovas.

G. Krikštopaičio nuotr.