• Patarimai
  • 2024-04-12
  • 223 peržiūros

Sudie, aukso spalvos detalės – į interjerus grįžta chromas

Visas interjero dizaino pasaulis pastaruoju metu tiesiog eina iš proto dėl chromo. Garsiausi dizaineriai šią spalvą, kartu su sidabru bei kitais gaivesniais ir šaltesniais atspalviais, jau vadina karščiausia namų dekoro tendencija. Ar chromas tikrai pakeis auksines detales ir kodėl jis šiemet drąsiai veržiasi į interjerus? Dalinamės naujienomis bei „Redeco“ interjero dizaino studijos kūrybos vadovės Vismantės Tubelytės įžvalgomis.

Išpopuliarėjo ne be priežasties

Dar praėjusių metų pabaigoje garsiausių pasaulio interjero dizainerių akys pradėjo krypti į chromą. Chromuoti, sidabriniai atspalviai grįžo į populiarumo viršūnes, prieš daugiau nei dešimtmetį užleidę savo vietą žalvariui ir aukso spalvos apdailai.

Nors naujausios tendencijos rodo, kad interjero paletėje įsivyrauja šiltesni tonai, smėlio, rudos bei kreminės spalvų koloritas, sidabras patiria tikrą renesansą. Jis šiuolaikinius namus papildo gaivesniais ir šaltesniais atspalviais, kuriančiais harmoningą visumą moderniose erdvėse.

Metalo spalvos – sidabras, chromas, nikelis – kontrastuoja su šiltesniais spalvų deriniais. Interjero dizaineriai sako – šaltesni akcentai ir subalansuoja namus, kuriuose vyrauja rusvi ir kreminiai atspalviai, ir suteikia jiems daugiau modernumo. Todėl vėsus bei elegantiškas sidabras interjere tobulai dera su žemiškais tonais, o bendra atmosfera tampa dinamiška, gyva ir patraukli.

Tokias pasaulines tendencijas Lietuvoje pastebinti interjero dizaino studijos „Redeco“ kūrybos vadovė V. Tubelytė. pasakoja savo projektuose vis dažniau naudojanti metalo spalvos apdailą bei jos dekoro elementus.

„Tokie atspalviai po truputį ima keisti auksinių atspalvių detales. Jų vietą užima ne tik tipinis chromas, bet labai skirtingos jo variacijos. Įvairūs tonai, skirtingų šaltų metalų apdaila, laviruojanti tarp aukso ar nikelio, stipriai populiarėja. Mes patys drąsiai eksperimentuojame, norime sukurti daugiau įvairovės, ir tai išties pasiteisina“, – kalba V. Tubelytė. 

Vadina evoliucija

Natūralios medžiagos, tokios kaip neapdorotas žalvaris ir poliruotas nikelis, nors ir brangesnės, yra nesenstantys, universalūs bei klasikiniai pasirinkimai. Jos sklandžiai įsilieja į įvairiausių stilių interjerus, todėl ir ėmė dominuoti.

Taip garsiausi pasaulio dizaineriai grindžia priežastis, kodėl aukso ir sidabro spalvos akcentai tapo populiarūs moderniose erdvėse. Su tuo sutinka ir V. Tubelytė.

„Kada tai įvyko, dabar sunku pasakyti. Manyčiau, aukso spalvos detalės visada buvo ir bus populiarios savitoms stilistikoms. Tačiau, jei kalbėtume apie madą, jos į interjerus įsiliejo žmonėms norint daugiau rafinuotos, subtilios prabangos. Kai atsibodo skandinaviškas kuklumas ir praktiškumas, aukso ar žalvario spalva tapo puikia atsvara. O dabar, stebėdami chromo tendencijas, matome natūralią dizaino evoliuciją“, – teigia V. Tubelytė. 

Kur ji nuves, kol kas spręsti sunku, priduria studijos „Redeco“ kūrybos vadovė. Jos nuomone, gali būti, kad chromas ir auksas bus derinami bei kartu kurs subalansuotą interjero visumą.

„Tikėtina, laikui bėgant kas nors šias medžiagas sujungs. Sukurs išskirtinai patrauklų tokių skirtingų spalvų subalansuotą derinį interjere, meno kūrinyje ar dekore. O tai įkvėps ir kitus judėti šia linkme toliau, ieškoti unikalumo, kurio visi taip norime savo namuose“, – svarsto V. Tubelytė.