• Patarimai
  • 2024-05-17
  • 225 peržiūros

Tvari būsto apdaila norintiems ne taupyti, o išsiskirti

Kasdieniame gyvenime šiandien vis labiau dominuojantis tvarumas aktualus ir namų interjere. Tačiau tvarūs gali būti ne tik baldai, interjero akcentai ar gyvenimo principai, bet ir būsto apdailos sprendimai. Visgi interjero dizainerė Eglė Aravičiūtė Tamaliūnė, „EGLE HOME Interior Studio“ įkūrėja bei vadovė, sako – aplinkai draugiškas namų įrengimas labiau skirtas ne norintiems sutaupyti, o besirūpinantiems gamta ir ieškantiems originalumo. Dizainerė pasakoja, kuo tvarūs būsto apdailos sprendimai gali nustebinti.

Tvarumas tapo investicija

Įsirengiant namus, pastebi E. Aravičiūtė Tamaliūnė, interjere galima pasitelkti tikrai nemažai tvarių sprendimų. O juos pasirinkus, pašnekovės teigimu, lengva sukurti skirtingas stilistikas ir originalias apdailos idėjas – viskas priklauso nuo naudojamų medžiagų.

„Tačiau tai nėra būdas taupyti. Tvarios medžiagos, palyginus kai kuriomis netvariomis, gali būti netgi brangesnės. Todėl šiuo atveju verčiau galvoti apie atsakomybę, gamtos išsaugojimą ir žalingų pasekmių aplinkai mažinimą. O kartu – norą išsiskirti“, – pabrėžia interjero dizainerė.

Šiandien, priduria ji, tvari būsto apdaila jau nebėra medžiagų ieškojimas turguose, daiktų atiduotuvėse ar socialinių tinklų grupėse. „Norintys tvaraus interjero dabar kuria stilingus, praktiškus, funkcionalius bei unikalius namus. Jų natūralumas ir yra tas išskirtinis bruožas, kuris ne tik madingas, bet ir tapo būstų šeimininkų sąmoningumo išraiška. Todėl tvariam interjerui žmonės nebetaupo. Netgi priešingai – siekdami natūralumo, jie pasiryžę investuoti daugiau, nes tai rodo kokybę ir gerą skonį“, – kalba E. Aravičiūtė Tamaliūnė.

Ir madinga, ir atsakinga

Paklausta, kaip toks interjeras atrodo šiandien, E. Aravičiūtė Tamaliūnė dalinasi – tvarios medžiagos gali puikiai papildyti ir papuošti interjerą, netgi – tapti pagrindiniu stilistiniu akcentu. Todėl, anot jos, norint išlaikyti estetiką, svarbu yra visuma ir kiekvieno sprendimo dermė bei pusiausvyra.

„Tvari būsto apdaila interjere atrodyti gali skirtingai. Tarkime, stiklas. Jo pritaikymas – labai platus. Stiklas gali būti naudojamas ir baldų gamybai, ir pertvaroms, ar skirtingiems interjero elementams. Taip pat ir bambukas. Jis ypač tinkamas pasirinkimas norint pakeisti įprastus medienos gaminius. Bambukas šiandien puikiai pritaikomas būsto apdailai, kaip ir molis, aliuminis, dabar sparčiai populiarėjantis nerūdijantis plienas“, – vardija ji.

Dalis šių medžiagų, E. Aravičiūtės Tamaliūnės teigimu, namams suteiks natūralumo įspūdį, kurs jaukią bei šiltą asmeninės erdvės atmosferą. O kitos spindės šiuolaikiškumu, eklektika ir atlieps karščiausias interjero tendencijas.

„Atliekų ir neigiamo poveikio aplinkai mažinimas, atsakinga gamyba, rūpestis vietos bendruomenėmis, kuo didesnis perdirbimas. Tai temos, kurios šiandien aktualios tiek statybų pramonei, tiek interjero dizaineriams bei visiems vartotojams. Manau, atsigręžti į gamtą ir pagalvoti, kokį jai darome poveikį, turėtume visi. O tai padaryti galime savo namuose. Jei rinksimės tvaresnes medžiagas, tvarų gyvenimo būdą, išlošime kiekvienas. Taip kursime ir unikalius interjerus, ir saugosime gamtą“, – įsitikinusi „EGLE HOME Interior Studio“ įkūrėja bei vadovė.