• Patarimai
  • 2024-05-24
  • 753 peržiūros

Viskas, ką turime žinoti apie gartraukius

Gartraukis yra svarbus ir neatsiejamas virtuvės pagalbininkas. Gaminant maistą, šis įrenginys turėtų efektyviai pašalinti visus nepageidaujamus kvapus ir užtikrinti, kad jie nepasklistų po visus namus. Tačiau gartraukių rinkoje – daugybė, todėl ne visi žino, kokį pasirinkti ir į kokias savybes atkreipti didžiausią dėmesį. Tai padaryti padės specialistai, pasakojantys apie šių įrenginių ypatumus.

Svarbiausia – ventiliacijos sistema

Gartraukis turėtų būti ne tik stilingas ir estetiškas virtuvės aksesuaras, bet ir atlikti savo svarbiausią funkciją – ištraukti nepageidaujamus kvapus. Taip sako Kaune įsikūrusios bendrovės „Daneka“ vadovė Rasa Šeinauskaitė.

Jos teigimu, gartraukis yra vienas pagrindinių virtuvės įrenginių, kuris neleidžia maisto kvapui likti namuose ir įsigerti į baldus. „Jis pašalina ir nepageidaujamus aromatus, ir sutraukia riebalus. Tai gartraukiams leidžia padaryti turimi riebaliniai filtrai. Tačiau, jei įrenginio nenaudotumėte, riebalų likučiai kiltų į viršų kartu su oro lašeliais nuo puodų, nusėstų ant baldų ir sienų“, – pažymi R. Šeinauskaitė.

Paklausta, į ką reiktų atkreipti dėmesį renkantis gartraukį, specialistė pataria pasirūpinti ventiliacijos sistemos įrengimu. O tai padaryti, anot jos, verta pradėti išsiaiškinus, kokio ilgo ventiliacijos vamzdis būtinas nuo įrenginio iki sienos.

„Įrengimą ir gartraukio darbą gali apsunkinti mažo diametro, pavyzdžiui, 10 centimetrų šachta. Taip pat – per didelis jos ilgis. O jei vamzdis iki šachtos turi labai daug kampų, viskas irgi pasunkės. Dėl visų šių priežasčių gartraukis dirbs daugiau, o tai blogina jo efektyvumą. Gali būti ir taip, kad įrenginys statomas A energinės klasės name, kur jokių angų sienose nėra. Todėl tokiais atvejais rekomenduočiau rinktis recirkuliacinį gartraukio variantą, kuris gali būti standartinis arba su jonizatoriumi“, – pasakoja R. Šeinauskaitė.

Svarbus ir tipas, ir filtras

Renkantis gartraukį, ekspertės teigimu, svarbu ir apgalvoti, montuojamą ar pakabinamą variantą norėsis įsigyti. Pirmieji yra paslepiami balduose, gali būti stacionarūs arba teleskopiniai – ištraukiami ir suskleidžiami. O pakabinami gartraukiai būna sieniniai, salos tipo ir montuojami į lubas.

„Kalbant apie įrenginių išvaizdą bei dydį, esminis klausimas – kiek vietos galima skirti jam virtuvėje. Mažiausiai erdvės užima salos tipo gartraukiai. Jie kabinami ant lubų virš virtuvės salos. Tokiems gartraukiams pakanka vos 35–45 centimetrų pločio. Didžiausias mūsų turimas įrenginys – 175–180 cm pločio, taip pat salos tipo. O įmontuojamų gartraukių būna labai įvairių išmatavimų – nuo 50 iki 120 cm. Viskas priklauso nuo poreikių“, – kalba pašnekovė.

Kaip ir minėta, dažnai gartraukiai statomi naujuose daugiabučiuose, kuriuose nėra ventiliacinių angų sienose. Tam tinkami recirkuliaciniai variantai. Tai gartraukiai su kvapus sugeriančiais anglies filtrais, o pastarųjų būna skirtingų.

„Mes dažniausiai rekomenduojame rinktis anglies ir zeolito filtrą. Aktyvuota anglis sugeria didelius kiekius kietųjų dalelių, o zeolitas yra mineralas, turintis labai daug mikroporų. Jos efektyviai sugeria garus ir išskiria šilumą“, – teigia R. Šeinauskaitė.

Populiarėja inovacijos

Nors kokybiškas gartraukis yra efektyvus sprendimas, šiuo metu vis labiau populiarėja ir kaitlentės su integruotu gartraukiu. Jų pasirinkimas, anot ekspertės, rinkoje šiandien nemažas, tačiau pašnekovė siūlo vertinti ne tik estetiką.

„Patarčiau kuo daugiau dėmesio skirti kokybei. Nebūtina rinktis brangiausią variantą, bet ir neverta dairytis paties pigiausio. Mat pasirinkus kokybišką įrenginį, galima ir sutaupyti vietos virtuvėje, ir turėti efektyvų garų surinkėją. Šie gartraukiai gali būti jungiami į ventiliacijos sistemą. Taip pat – naudojami recirkuliaciniu režimu: su filtrais valant orą ir tiekiant jį atgal į virtuvę“, – pastebi ekspertė.

Įmonė pirkėjams siūlo Italijos prekės ženklo „Falmec“ gartraukius, tai keturiasdešimties metų patirtį turinti, aukščiausios kokybės, išskirtinio dizaino, šiuolaikinėmis technologijomis pasižyminti oro valymo technika. „Falmec“ jau beveik pusę amžiaus derina inovacijas ir estetiką, daug dėmesio skirdamas kiekvienai įrenginių detalei.

„Todėl per šiuos metus Europoje lyderiaujantis gamintojas tapo garų surinkimo technikos etalonu. Šiuose gartraukiuose naudojamas aukščiausios kokybės plienas, visos medžiagos pjaustomos ir virinamos lazeriu, o oro tekėjimo dinamika išbandoma laboratorijose. Taip ji optimizuojama sumažinant pasipriešinimą ir triukšmą“, – akcentuoja įmonės „Daneka“ vadovė.