• LT Articles
  • 2020-11-25

REHAU gamyklą Klaipėdos LEZ vystys „YIT Lietuva“

Vokietijos polimerų kompanija „Rehau“ pasirašė sutartį su „YIT Lietuva“ dėl partnerystės finansuojant ir statant naują mikrokabelių vamzdžių sistemų gamyklą Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ). Dar spalio pabaigoje šiam objektui buvo gautas statybos leidimas, o veiklą REHAU gamykla planuoja pradėti 2022 m. sausį.

REHAU statybos sprendimų skyriaus vadovas dr. Roger Schönborn teigia, kad šis žingsnis įtvirtina kompanijos plėtrą Baltijos šalyse.

„Svarstėme daugelį vietų Vidurio ir Rytų Europos regione, kol galiausiai pasirinkome Klaipėdą. Klaipėdos LEZ yra patraukli vieta su stipria ir profesionalia kvalifikuotų talentų bendruomene. Svarbiausiose srityse Lietuva gamintojams išlieka konkurencinga kainų požiūriu, bet kartu šalis turi vienas sklandžiausių ir verslui draugiškiausių veiklos sąlygų ES“, – sako R. Schönborn.

Šių metų pradžioje REHAU su Klaipėdos LEZ paskelbė ketinimus uostamiestyje plėtoti gamyklos projektą ir tarptautinį konkursą siekiant rasti partnerį, kuris projektą finansuos, pasirūpins statybomis ir galiausiai išnuomos „Rehau“. Toks projekto vystymo būdas REHAU ir Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės buvo pasirinktas siekiant sumažinti rizikas ir paspartinti veiklos pradžios procesus.

Konkurse sulaukus daugiau kaip 10-ies paraiškų iš Lietuvos ir tarptautinių kompanijų, partneriu buvo pasirinkta Suomijos kapitalo NT plėtros kompanija „YIT Lietuva“. Pagal ketvirtadienį pasirašytą sutartį, YIT finansuos projektą, rūpinsis objekto statybomis ir išnuomos gamyklą REHAU. Kadangi nepaisant pandemijos Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės komanda visą šį laiką rūpinosi kitomis projekto pradžios procedūromis, planuojama, kad realios statybos prasidės jau artimiausiomis savaitėmis.

Eimantas Kiudulas, Klaipėdos LEZ vadovas, teigia, kad šis unikalus bendradarbiavimo su investuotoju ir išoriniais partneriais modelis jau įrodė savo vertę visoms susijusioms šalims.

„Visuomet pabrėždavome įsikūrimo ir verslo pradžios greitį kaip Klaipėdos LEZ išskirtinumą. Galimybė ir pažadas greitai pradėti veiklą buvo viena iš priežasčių, kodėl „Rehau“ pasirinko būtent mus, todėl džiaugiamės, kad naujoviški sprendimai ir lankstumas mums padėjo pasiekti visų trokštamus rezultatus. Vos oficialiai paskelbę apie šią iniciatyvą metų pradžioje, iškart patys ėmėmės ruošti techninį gamyklos projektą, šitaip atlikdami tam tikrus namų darbus ir sutaupydami dar ne vieną mėnesį. Didžiuojamės ir tuo, kad pasitikėjimas „Rehau“ prekės ženklu bei mumis lėmė didžiulį susidomėjimą mūsų atranka nepaisant pandemijos nulemtų apribojimų“, – sako E. Kiudulas.

Nors pagal sutartį oficialiai REHAU bus YIT priklausančių gamyklos patalpų nuomininkė, vokiečių kompanija įgis oficialų LEZ investuotojo statusą.

„Tokio lygio tarptautinio investuotojo atėjimas rodo ne tik Klaipėdos regiono augimo potencialą, bet ir yra savotiškas čia gyvenančių specialistų įvertinimas. „YIT Lietuva“ šio projekto vykdymui taiko vadinamąjį „Build-to-suit“ modelį, kuomet užsakovui suteikiama galimybė nuomotis specialiai jo individualiems poreikiams suprojektuotas, pastatytas ir pritaikytas patalpas. Taip užsakovas išvengia standartizuotų patalpų adaptavimo ir su tuo susijusių papildomų kaštų. Toks NT projektų vystymo modelis tampa vis populiaresnis – ypač tarp specifine veikla užsiimančių įmonių, kurioms standartizuotos patalpos nėra tinkamos. „Build-to-suit“ projektai tokias atvejais yra kone vienintelis racionalus sprendimas. Vertiname pasitikėjimą ir suteiktą galimybę vykdyti šiuolaikišką, užsakovo REHAU reikalavimus atitinkantį projektą“, – sako bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Naujasis gamybos padalinys Klaipėdoje priklausys „Rehau“ statybos sprendimų skyriui, kuriame gaminami įvairūs polimerų produktai, įskaitant vamzdžius, jų priedus ir polimerų gaminius telekomunikacijoms. REHAU padalinio Klaipėdoje produkcija bus daugiausia tiekiama didmenininkams, telekomunikacijų bendrovėms ir savivaldybėms Europos šalyse. Veiklai Klaipėdoje vystyti REHAU ieškos įvairių specialistų, įskaitant vadovus, inžinierius, mechanikus, elektrikus, administracijos specialistus, įrangos operatorius ir sandėlio darbuotojus.