• Patarimai
  • 2020-02-16
  • 1243 peržiūros

Švarūs namai – švari galva: efektyvaus namų tvarkymo konsultantės G. Bagdonienės patarimai

Turbūt ne vienam mūsų pažįstama situacija, kai kelias valandas sugaišus tvarkant namus, atrodo, kad jau kitą dieną namus vėl užvaldė chaosas. Kad ilgainiui tvarkymasis gali tapti ne nuoširdžiu rūpesčiu savo aplinka, o varginančia pareiga namams sutinka ir namų tvarkos ekspertė Giedrė Bagdonienė. Ji sako, kad tvarką namuose užtikrina esminiai pokyčiai, o ne „simptomų“ gydymas renkant išmėtytus daiktus. Interviu „YIT Lietuva“ tinklaraščiui ji pasakojo, kodėl pirmiausia verta keisti savo požiūrį į erdvę ir kodėl namuose svarbu ieškoti savo vidinio pasaulio atspindžio.

Jūsų profesija daugeliui tikriausiai skamba neįprastai – esate efektyvaus namų tvarkymo konsultantė. Kokia veikla slepiasi po šiuo pavadinimu ir kaip gimė mintis ją pradėti?

Mano darbas – tai mokymai, konsultacijos ir internetiniai kursai, kuriuose patariu kaip efektyviai ir su malonumu tvarkytis savo namuose bei kurti jų jaukumą. Veiklos imtis nusprendžiau supratusi, kaip sunku pasirūpinti namais auginant vaikus. Stebėdama savo įpročius supratau neturinti kasdienės namų priežiūros rutinos, be to viską apsunkino daiktų perteklius. Mano tikslas buvo rasti būdą namus tvarkyti efektyviai, neaukojant tam kitai veiklai skirto laiko. Kai man pavyko jį pasiekti, ėmiau be perstojo visiems apie tai pasakoti – ne vienas patarė savo patarimais dalintis su kitais, siekiančiais džiaugtis savo namais ir be vargo jais pasirūpinti.

Minėjote, jog vedate įvairaus pobūdžio mokymus bei konsultacijas. Kaip atrodo jų turinys ir kas paprastai sudaro jų auditoriją?

Šiandien dažniausiai savo klientėms siūlau 30 dienų tvarkingų namų kursą, kuriame mokau į kasdienybę įtraukti naudingus tvarkos įpročius. Šie maži žingsneliai supaprastina rutiną ir padeda lengviau atlikti buities darbus. Kartais vykstu į susitikimus įvairiose Lietuvos vietose, kur savo patirtimi dalinuosi gyvai.

Paprastai į mane kreipiasi jaunos, 30-45 metų amžiaus moterys, turinčios vaikų, dirbančios ir gyvenančios aktyvų gyvenimą. Joms kiekviena akimirka, praleista kartu su šeima ar užsiimant mėgstama veikla, yra ypač brangi. Mano konsultacijos padeda rasti balansą tarp namų ruošos darbų ir poilsio, atsipalaiduoti. Lengvai ir su malonumu pasirūpinti brangiausia savo erdve joms padeda efektyvūs namų organizavimo metodai.

IMG_6578.jpg

Jūsų įžvalgos populiarios, girdimos ir vertinamos – kokia to paslaptis?

Labiausiai tai susiję su pačios namų temos populiarumu – juk visi turime vienokią ar kitokią savo erdvę. Skirdami laiko šeimai, pomėgiams ar karjerai, laiko namų ruošai turime mažiau, tačiau jaukumas ir darnūs tarpusavio santykiai namuose lieka prioritetas. Namai yra kiekvieno šventovė, kurioje atsipalaiduojama ir būnama savimi, todėl jie betarpiškai susiję ir su savijauta, vidiniu pasauliu. O tai šiandien taip pat vis aktualesnė tema.

Pastaraisiais metais pasaulyje daugėja apie tvarką ir harmoniją namuose kalbančių nuomonės formuotojų. Viena tokių – Marie Kondo. Ar lyginate jos veiklą su savąja, galbūt stengiatės ko nors išmokti?

Marie Kondo yra viena mano įkvėpėjų. Ji savo namų tvarkymo metodus pateikia aiškiai ir suprantamai, be to, daugelis jų tinkami ir mūsų šalies kontekste. Vis dėlto savo veikloje taikau dar daugiau daiktų atsirinkimo ir organizavimo būdų. Mano metodikos pagrindą sudaro rutinos, namų ritualų bei taisyklių visuma.

 

Daugelis randa daugybę pasiteisinimų netvarkai – nėra laiko, trūksta jėgų, neseniai tvarkiausi… Kaip rasti priežastis, dėl ko namuose stinga tvarkos?

Požiūris į tvarką susijęs su mūsų požiūriu į pasaulį bei aplinką, todėl visų problemos šaknų reikia ieškoti savo viduje. Reikėtų paklausti savęs, kokios kliūtys trukdo greitai ir maloniai pasirūpinti namais – galbūt daiktų gausa ir jais nukrauti paviršiai? O gal kliūtimi tampa nuovargis ir namiškių abejingumas? Galbūt tvarkymąsi vertinu kaip beviltišką, beprasmį ar varginantį užsiėmimą? Asmens požiūris labai svarbus, nes nuo iššūkių pabėgti nepavyks net ir turint namų tvarkytoją.

Kaip tada pakeisti požiūrį ir paversti tvarkymąsi malonumu?

Tvarkymasis yra santykis tarp savininko ir jo daiktų. Todėl dažniausiai mus sustabdo daiktų perteklius namuose. Daugelis jų neturi reguliarios vietos arba laikomi ne jiems skirtose, o tai ne tik stiprina netvarkos įspūdį, bet ir apsunkina „kvėpavimą“ namuose. Todėl pirmiausia reikėtų atsisakyti to, kas nereikalinga – tada atsiras ir natūralus noras rūpintis savo aplinka.

Visi esame girdėję apie pavasarinį tvarkymąsi, kiti namuose vykdo naujametinę reviziją, treti taip uždaro vasaros sezoną. Koks yra tinkamiausias laikas imtis tvarkos namuose?

Vėlgi, tvarkymosi laiką turi diktuoti mūsų „vidinis laikrodis“. Tokio pobūdžio revizijas, kai peržiūrimos spintos ir išmetami nereikalingi daiktai, geriausia atlikti keičiantis sezonams, pavasarį ir vėlyvą rudenį. O tvarkytis reikėtų kasdien, nesiekiant visiškos idealios tvarkos, bet pasirūpinant namų erdvėmis, kuriose būnama nuolat. Kasdien stebėdami savo aplinką ir nebūdami jai abejingi, geriausiai žinome, kur šią akimirką reikia mūsų prisilietimo. Todėl ir vieno idealaus laiko tvarkytis nėra – tą reikia daryti, kai netrūksta fizinių jėgų, motyvacijos ir geros nuotaikos.

Daiktų ir tvarkos klausimas – viena opiausių problemų kraustantis. Ką patartumėte besikeliantiems į naujus namus?

Persikraustymas – viena geriausių progų peržiūrėti savo turimus daiktus, atsikratyti to, ko nereikia ir iš esmės supaprastinti savo buitį. Nereikalingo turto atsisakymas ne tik palengvins įsikūrimą naujuose namuose, bet ir supaprastins kraustymosi procesą. Patariu daiktų atrankai skirti daugiau laiko ir nuosekliai peržiūrėti visas kategorijas – drabužius, kosmetiką, žaislus, virtuvės reikmenis. Į naujus namus vežkitės tik tai, kas reikalinga, arba turi jums didelę emocinę vertę.

imageiennj.png

Nuolat pabrėžiate, kad tarp namų ir asmenybės mezgasi tamprus ryšys. Ką suteikia tvarka namuose ir kaip tai lemia mūsų asmeninį gyvenimą?

Namuose mes ilsimės, valgome, miegame, bendraujame – visi šie dalykai lemia mūsų vidinę nuotaiką, formuoja emocinę būklę. Netvarkingoje, daiktais apkrautoje aplinkoje jaučiamės sudirgę – mūsų dėmesį nuolat atkreipia ne vietoje esantys daiktai, jie blaško mintis ir trukdo užsiimti prasminga kūrybine veikla ar ilsėtis. Ar kada nors susimąstėte, kodėl taip gera viešbutyje? Tai lemia švari kambario aplinka, kurioje rasite tik pačius būtiniausius daiktus – ji leidžia pailsėti ir mūsų mintims, ir kūnui. Išorinė tvarka nuramina triukšmaujantį protą, įkvepia ir atpalaiduoja. To reikėtų siekti ir savo namuose.

Ačiū už pokalbį!