• LT Articles
  • 2018-12-06

Vizitine Kauno kortele tampančiam Piliamiesčiui – įvertinimas už darnią plėtrą

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) ir Darnios plėtros akademijos konkurse „Už darnią plėtrą“ šiemet įvertintas statybų ir darnios NT plėtros bendrovės „YIT Kausta“ vystomas projektas Piliamiestis. Už užtikrintą žengimą į naują teritoriją ir dėmesį bendruomenei Kaune statomas daugiabučių kvartalas apdovanotas geriausio gyvenamojo projekto kategorijoje.

Piliamiesčio statybos davė impulsą dešiniojo Neries kranto Kaune atgimimui ir augimui – šiandien šį projektą lydi planuojama infrastruktūros plėtra, miestiečiams grąžinta upės pakrantė. 

„Kai pradėjome vystyti šį projektą, tikėjome, kad Kaune augs šiuolaikinio, aplinką ir energiją tausojančio gyvenamojo būsto poreikis. Šiandien jis tapo gyva miesto dalimi, nuo kurios atsiveria iki šio miestiečiams nepažinta Kauno pilies panorama. Projektas išsiskiria ir savo urbanistiniais sprendimais, ir dėmesiu bendruomenei, kuri bene vienintelė turi savo gyventojų manifestą“, – teigia „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas.

Sukurti glaudaus bendrumo jausmą padeda ir kvartalo teritorijos sprendimai – čia buvo išsaugotas ir sutvarkytas senasis pušynas, įrengtos žaliosios erdvės, vaikų žaidimų aikštelės ir poilsio zonos. Plėtojant kvartalą, pasirūpinta aplinkai draugiška infrastruktūra – Neries pakrantėje nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takai nuo kurių atsiveria senamiesčio panorama.

Netrukus Piliamiestį su kitomis miesto dalimis turėtų sujungti nauji pėsčiųjų ir automobilių tiltai. Atsižvelgiant į vystomą infrastruktūrą, čia iškils ir daugiafunkcinius pastatas su biurų ir prekybinėmis patalpomis.

Planuojama, kad iki 2028 metų čia bus pastatyti 20 pastatų, o Pilamiestyje apsigyvens apie 2000 gyventojų. Šiandien Piliamiestyje naujakuriai gyvena 174 vieno–keturių kambarių butuose, kurių plotas siekia nuo 36 iki 140.73 kv. m.

Projektuojant urbanistinį projektą buvo pasitelktos naujos technologijos ir sprendimai. Vienas jų – BIM (angl. Building Information Modeling) modeliavimas, leidžiantis objektus atvaizduoti skaitmeninėje erdvėje.

LNTPA ir Darnios plėtros akademijos organizuojamo konkurso „Už darnią plėtrą“ tikslas – puoselėti darnios plėtros idėjas, pristatyti visuomenei geriausius nekilnojamojo turto projektus ir skatinti verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimą. Jo metu vertinamas objekto atitikimas urbanistiniam kontekstui, architektūriniai sprendimai, energetinio efektyvumo ir išmanieji sprendimai. Šiemet dėl apdovanojimo varžėsi 34 dalyviai.