• LT Articles
  • 2020-07-09

Dviem Kaune vystomiems projektams – skaitmeninės statybos apdovanojimai

Jau penktą kartą organizuojamame „Lietuvos BIM projektai“ skaitmeninės statybos konkurse net dvi svarbiausios nominacijos atiteko darnios miestų plėtros bendrovės „YIT Lietuva“ Kaune vystomiems projektams. Svarbiu apdovanojimu įvertinti tiek gyvenamosios, tiek visuomeninės paskirties pastatai. Bendrovės generalinio direktoriaus Kęstučio Vanago teigimu, tai rodo, jog pažangios statybos principai pritaikomi labai skirtinguose projektuose ir prisideda prie tvaraus ateities miesto kūrimo.

Abejuose „YIT Lietuva“ projektuose buvo integruoti BIM – statinio informacinio modeliavimo – principai, kuriuos bendrovė ėmė taikyti viena pirmųjų šalyje. Ši technologija ne tik padeda projektuojant pastatą, bet ir palengvina informacijos apsikeitimą tarp skirtingų projekto dalyvių – užsakovo, architekto, rangovo ir darbų vykdytojų. Skaitmeninis modeliavimas padeda realiu laiku stebėti statybos procesą ir išvengti galimų nukrypimų bei klaidų.

„Šių metų konkursui teikėme du Kaune vystomus projektus – „Piliamiesčio“ gyvenamųjų namų kvartalą ir verslo centrą „SQVERAS“. Jie pasirinkti neatsitiktinai: abu projektai atliepia šiuolaikinių miestiečių patogaus gyvenimo ir produktyvaus darbo poreikius. Taip pat visose šių projektų stadijose buvo nuosekliai taikomi BIM principai. Vertinimo komisija atsižvelgia, kaip jie pasitelkiami planuojant, projektuojant ir statant pastatą, taip pat domisi, kaip pasiekti rezultatai atitinka iškeltus tikslus“, – sako K. Vanagas.

Per penkis metus šiame konkurse viso buvo nominuota per 115 statybos ir infrastruktūros projektų. Skaitmeninis planavimas ne tik padėjo efektyviai juos įgyvendinti, bet ir geriau pritaikyti visuomenės poreikiams.

Svarbūs ir užbaigus projektą

Skaitmeninei statybai šiandien naudojamos pažangiausios technologijos bei programinė įranga. Dalis šių įrankių skirti projekto rengimo etapui: vienais jų galima patogiai kurti skaitmeninius modelius, kitais šie modeliai tikrinami ir rengiamos ataskaitos. Visi projekto dalyviai gali bendradarbiauti naudodamiesi bendra aplinka – naujausios projektuotojų įkeltų dokumentų versijos inžinieriams ir kitiems vykdytojams pasiekiamos bet kur ir bet kada.

„BIM sistemos ne tik leidžia greičiau apsikeisti informacija, bet ir suteikia galimybę statybų aikštelėje naudotis tiek 2D, tiek 3D brėžiniais – juos galima valdyti ir mobiliuosiuose įrenginiuose. Be to, atskiros programos realiu laiku skaičiuoja reikalingų medžiagų kiekį, tikslina sąmatą, padeda sekti išlaidas ir tiksliai prognozuoti galutinį projekto rezultatą. Dar vieni skaitmeninės statybos sprendimai skirti ir darbų saugai bei kokybės užtikrinimui“, – pasakoja „YIT Lietuva“ vadovas.

Nors BIM tik pamažu tampa tvarios statybos standartu, naujosios technologijos vis plačiau naudojamos ne tik planuojant ateities projektus, bet ir prižiūrint jau užbaigtus statinius. Pažangių sprendimų nauda statybomis nesibaigia, mat jos pasitelkiamos ir eksploatuojant pastatus.

„Didžiausias skaitmeninių technologijų privalumas – galimybė per itin trumpą laiką įvertinti įvairias alternatyvas ir pasirinkti optimaliausią variantą. Tai praverčia vystant ne tik gyvenamuosius projektus, bet ir imantis komercinės paskirties statybų, infrastruktūros darbų ar renovacijos. Kaune iškilusių pastatų pamokas taikome naujuose projektuose visoje Lietuvoje, o gauti apdovanojimai liudija, kad investicijos į tvarią ir darnią plėtrą pasiteisina“, – įsitikinęs bendrovės vadovas. 

Apie statytoją „YIT Lietuva“ įmonių grupę

Darnios miestų plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ Lietuvoje veikia nuo 1966 metų ir priklauso vienam didžiausių rytų Europoje statybos paslaugų koncernui „YIT Corporation“, veikiančiam dešimtyje šalių. „YIT Lietuva“ sėkmingai vykdo rangos, būsto, komercinio nekilnojamojo turto, pastatų priežiūros veiklą, atlieka infrastruktūros kūrimo bei kelių tiesimo darbus.