• Patarimai
  • 2020-05-24
  • 748 peržiūros

Ateities namai: pristatytus produktus atpažįstančios durys ir šildymas pagal jūsų pulsą

Prieš porą dešimtmečių tik fantastiniuose filmuose apie tolimą ateitį matyti namai pamažu tampa realybe. Pagal gyventojų poreikius apsiperkantys šaldytuvai, išmaniosios balsu valdomos namų sistemos ir kiti pažangūs sprendimai ne tik palengvina kasdienybę – kai kurie padeda spręsti ekologinius iššūkius ir prisidėti prie planetos išsaugojimo. Nors dauguma jų laukia tik kitame dešimtmetyje, dalis jų – jau skinasi kelią į lietuvių namus.

Jei šiandien pamatytume, kaip mūsų namai atrodys po dešimtmečio, jų neatpažintume – kardinalūs pokyčiai mūsų lauktų kone visose namų patalpose, o net menkiausios detalės bus orientuotos į žmogaus patogumą.

Manoma, kad dar iki 2030-ųjų namai virs autonomine, be žmogaus įsikišimo funkcionuojančia sistema, tačiau viskas čia bus sustyguota gyventojų patogumui. Jau šiandien kuriamos naujausios išmaniųjų namų sistemos paremtos daiktų interneto technologija – į bendrą tinklą sujungti prietaisai ir įvairūs sprendimai dalijasi informacija, o dirbtinis intelektas realiu laiku reaguoja ne tik į žmogaus norus, bet ir fiziologinę informaciją.

 

Be išmanumo neapsieina ir ekologija

Balsu valdomi asistentai ir kiti išmanūs sprendimai namuose taikomi jau šiandien, tačiau žmonių patogumui sukurtos technologinės inovacijos nėra vienintelis ateities namų kriterijus. Žmonijai vis labiau rūpinantis ekologija ir tvaria gyvensena, namams keliami ir autonomiškumo, taupumo bei energetinio efektyvumo reikalavimai.

Tą rodo ir daugelio naujakurių pasirinkimu tapę aukštos energetinio efektyvumo klasės namai. Jie ne tik padeda sutaupyti lėšų, bet ir turi mažesnį poveikį aplinkai. „YIT Lietuva“ projekto „Naujasis Skansenas“ vadovas Ignas pasakoja, kad Šnipiškėse iškilsiantys butai ne tik turės A+ energetinio efektyvumo klasę, bet ir pasiūlys gyventojams išmanų, autonomišką visų namų sistemų valdymą.

namu-pagalba-tendencijos-nauja-valdymas.jpg

Kiekviename bute šeimininkai ras išmanius valdiklius – vienoje planšetėje jie galės reguliuoti savo buto temperatūrą, vėdinimą ir apšvietimą. Vartotojai galės susikurti individualų režimą, valdyti sistemą nuotoliniu būdu išmaniajame telefone ir prijungti prie sistemos kitus modulius – pavyzdžiui, kontroliuoti garso aparatūrą ar kondicionierių.

Ekologiškas gyvenimo būdas namus pasiekia mažais, tačiau užtikrintais žingsneliais, todėl šiandien statomi namai turi būti tam pasirengę. Miestų gyventojams savo butuose ėmus auginti prieskonius ir kitus augalus, į tai sureagavę šaldytuvų gamintojai pristatė įrenginius su skyriais žalumynų auginimui. Panašiai ir namų statytojai siekia, kad dalį namo energijos gamintų geoterminiai gręžiniai ar saulės baterijos. Projektuose nepamirštami judraus šiuolaikinio žmogaus poreikiai. Jis renkasi vis žalesnes priemones, todėl naujuose projektuose tikisi tiek elektrinių paspirtukų, tiek elektromobilių įkrovimo galimybės.

 

Išmanios naujovės namuose – ko laukti netolimoje ateityje?

Įėjimas. Modernėjančios technologijos transformuos net ir tokius įprastus daiktus kaip namų durys. Vienas konceptualus pastarųjų modelis ne tik rodo lauko ir vidaus temperatūrą bei tarnauja kaip veidrodis, bet ir įvertina kurjerio atvežtas prekes be jūsų įsikišimo. Be to, pametus raktus, šios durys atpažįsta šeimininko pirštų atspaudus ir akies rainelę, o veikti gali net ir dingus elektros tiekimui.

ismanus-namai-temperatura-reguliavimas-nauja-modernu.jpg

Virtuvė. Čia mūsų laukia didžiausia technologinė revoliucija. Pasiruoškite, kad šaldytuvuose ne tik laikysime maistą, bet ir specialiuose jo skyreliuose galėsime patys auginti daržoves ar prieskonius. Prietaisas seks produktų galiojimo trukmę, o jiems pasibaigus, pats užsakys pirkinių krepšelį. Galiausiai, šaldytuvo ekranėlyje galėsime išsirinkti receptą iš viduje esančių produktų, gaminti mums padės robotas, o išmanus čiaupas pasiūlys reikiamą kiekį pageidaujamos temperatūros vandens.

imagewfo4.png

Svetainė. Tikėtina, kad kaip ir anksčiau, šiame kambaryje karaliaus televizorius, tačiau jis taps vis išmanesnis. Juo ne tik galėsite pasiekti daugybę filmų ar kito pramoginio turinio, bet ir mankštintis su treneriu – išmaniosios sistemos įvertins pratimų atlikimą, ir pateiks vertingų rekomendacijų. Augs jau ir šiandien prieinamų virtualių asistentų iš „Google“ ar „Amazon“ svarba – jie ne tik rekomenduos filmą ar serialą, bet ir bus atsakingi už namų ventiliaciją ar temperatūrą.

ismanus-namai-televizija-nauja-modernu.jpg

Vonios kambarys. Neprailgs ir čia praleistas laikas – išmanūs tualetai pasiūlys paklausyti mėgstamos tinklalaidės, o robotas užtikrins pastovias tualetinio popieriaus atsargas. Ryte pažvelgę į veidrodį, matysite ne tik savo atvaizdą, bet ir duomenis apie miego kokybę bei savo odos būklės įvertinimą. Skalbimo mašinos taip pat stebins savo išmanumu – kaip ir šaldytuvai, pritrūkus skalbimo priemonių, jos pačios užsakys papildymą. Jei iki šiol sunku išsirinkti tinkamą skalbimo programą, dėl to galėsite nebesukti galvos – įvertinusi audinius bei spalvas, tą padarys pati skalbyklė.

Bendri namų sprendimai. Kad išmaniosios namų sistemos kuo geriau atspindėtų jūsų lūkesčius, jos remsis ir biometriniais duomenimis. Ant riešo dėvimos išmanios apyrankės fiksuojamus duomenis perduos bendroms namų sistemoms, kurios pagal pulsą, kūno temperatūrą ir kitą informaciją reguliuos apšvietimą ar ventiliaciją. Jūsų dantų šepetėlis pateiks odontologui ataskaitą