• Patarimai
  • 2020-09-21
  • 1276 peržiūros

Baristos patarimai, kaip susikurti šventę kavos puodelyje

Dažnas mūsų mėgstame pasilepinti kava ir išgeriame bent po puodelį šio energizuojančio gėrimo kasdien. Visgi, daugeliui kavos ruošimas atrodo mažų mažiausiai paslaptingas – išgauti profesionalo paruoštos kavos skonį namuose pasiseka retai. Barista Goda Gedvilaitė dalijasi žiniomis apie kavos kultūrą Lietuvoje bei patarimais, kaip teisingai ruošti kavą ir susikurti savo asmeninį kavos gėrimo ritualą.

 

Kaip kava atsirado jūsų gyvenime ir kiek laiko tęsiasi ši draugystė?

Kava mano gyvenime atsirado visiškai netikėtai ir, sakyčiau, paprastai – tai buvo pirmasis mano darbas studijų metais. Būdama 19 metų įsidarbinau barista ir net neįtariau, jog ši sritis taip įtrauks ir po 10 metų vis dar dirbsiu kavos industrijoje. Savo profesinėje kelionėje išbandžiau nemažai skirtingų pozicijų: barista, baristų trenerė, kavos skrudintoja, čempionatų teisėja.

 

Goda.jpg

 

Ar galima sakyti, kad šiandien egzistuoja kavos kultas?

Jeigu kalbėtume apie rūšinę, geresnės kokybės kavą, šios kavos kultūra Lietuvoje yra gana aukšto lygio. Palyginus su šalies plotu ir gyventojų skaičiumi, mes savo šalyje turime itin daug rūšinės kavos skrudintojų ir kavinių. Vis daugiau žmonių domisi kokybiška kava, eina į mokymus bei degustacijas, noriai perka kavą namams ir mokosi gaminti ją patys. Nepavadinčiau to mada, labiau noru vartoti kokybišką produkciją, sąmoningai remti vietinį verslą ir mokytis „skanauti“ gyvenimą.

 

 

Kokį vaidmenį mūsų namuose šiandien atlieka kava? Ar pirmąjį kavos puodelį rytais išgeriame paskubomis,  norėdami greičiau atplėšti nuo miego sulipusias akis, ar kaip tik vis daugiau žmonių sugeba mėgautis kavos gėrimo ritualu ir vienas kito draugija?

Kartais man pačiai sunku suvokti, kokią didelę vietą kava užima žmonių gyvenimuose, koks svarbus tas pirmas kavos puodelis ryte. Per metus pasaulyje yra suvartojama apie 10 milijonų tonų kavos – tai yra išties nesuvokiamas kiekis. Be abejo, didžiajai daliai žmonių kava yra lyg kuras, padedantis pradėti ir išgyventi dieną. Aš pati kavą geriu išskirtinai tik dėl skonio, visada po maisto ir stengiuosi nepiktnaudžiauti. Taigi, kiek žmonių, tiek nuomonių. Tačiau manau, jog vis daugiau žmonių įsitraukia į kavos gamybos ir gėrimo ritualus norėdami kasdienį kurą paversti malonia dienos patirtimi.

 

 

Žmonės mielai eina į specializuotas kavos parduotuves ir mėgaujasi kokybiška kava, tačiau namuose tik nedaugelis linkę investuoti į brangesnę kavą. Ko reikia, kad kavos gėrimo kultūra Lietuvoje pasikeistų?

Visų pirma norėtųsi, jog kavos megėjai suprastų, kokią kavą perka, iš kur ji atkeliauja, koks ūkininkas ją augino, kaip apdorojo, netgi kaip nurinko kavos uogas. Kava nukeliauja be galo ilgą ir sudėtingą kelią, kol pasiekia mūsų puodelius, ir tik pasidomėjus bei supratus kavos kelionę kils noras investuoti į tai, kas kokybiška, remti vietinius skrudintojus. Visų antra, turėtų suklusti ir prabangių bei unikalią virtuvę siūlančių restoranų savininkai – daugelis tiekia neįtikėtinai gerą maistą, varžosi dėl geriausio restorano titulo, turi plačią vynų „kortą“, tačiau verda masinio naudojimo, pigią, sudegusią ir prastą kavą, taip ne tik neprisidėdami prie kavos kultūros augimo Lietuvoje, bet kaip tik stabdydami teigiamą pokytį.

 

 

Kokias klaidas žmonės dažniausiai daro kavą gerdami namuose?

Neretai gerdami kavą žmonės daro tas pačias, dažnai pasitaikančias klaidas: neteisinga vandens temperatūra (negalima kavos plikyti verdančiu vandeniu, reikėtų jį atvėsinti iki 92–95 C) bei per smulkus kavos malimas (pirkdami jau sumaltą masinių prekės ženklų kavą prekybos centruose dažniausiai gauname per smulkaus malimo kavą, kuri visiškai netinka plikymui į puodelį. Puodelyje plikyta kava turėtų būti vidutinio malimo, panašaus rupumo kaip druska). Šios dvi klaidos daro didelę įtaką galutiniam rezultatui – atima iš kavos esmines skonio savybes bei balansą.

 

 

Ką reikėtų žinoti, norint namuose pasiruošti gardžią kavą? Ar egzistuoja tam tikros taisyklės, kurių reikėtų laikytis norint mėgautis tobulo skonio kava?

Visų pirma, kavai turite skirti laiko – tiek renkantis, tiek vėliau ruošiant ją namuose. Rekomenduoju apsilankyti specializuotose kavos parduotuvėse ar kavinėse ir kavą išsirinkti būtent ten. Turėsite galimybę pasikonsultuoti su profesionalu, išsirinkti kavą pagal tai, kokius skonius mėgstate, kokio intensyvumo kava jums yra maloni. Profesionalus barista visuomet jums patars ir padės išsirinkti tai, kas labiausiai atitinka jūsų pomėgius, sumals kavą taisyklingu rupumu ir pasiūlys pasirinktai kavai labiausiai tinkančius ruošimo būdus. Niekada nebijokite klausti ir ieškoti, nes tik taip išmoksite ir atrasite, kokia skirtinga, pilna skonių ir atradimų gali būti kava ir kaip skaniai ją galite pasiruošti tiesiog savo namuose.

 

kava-4.jpg

 

Kaip išsirinkti puodelį kavos gėrimui?

Keliaudama po įvairias rūšinės kavos kavines ir savo draugų bei artimųjų namus, mačiau pačių įvairiausių kavos serviravimo indų: nuo specialių kavos dekanterių, krištolinių taurių, mažų elegantiškų espresso puodukų iki klasikinių, paprastų keramikinių puodelių, kuriuos galima rasti kiekvienuose namuose. Išties įdomu yra tai, jog filtrinė, skystesnio kūno bei skaidresnės spalvos kava labai maloniai geriasi iš stiklinių indų ar taurių, o plikoma kava bei espresso – iš keramikos ir porceliano. Visuomet siūlau rinktis tai, kas pačiam žmogui yra malonu. Juk niekas niekada nepakeis mėgstamiausio namų puodelio.

 

 

Kokios aplinkos reikalauja kavos gėrimo ritualai? Kokį namų kampelį patartumėte rinktis, kad pavyktų susikurti jaukumo akimirką?

Kiekvienas žmogus jaukumą supranta skirtingai. Vienam jaukumas reiškia gerti kavą lovoje, skaitant knygą ar žiūrint pro langą. Kitam – sėdint su šeima prie stalo bei šnekučiojantis. O trečiam – einant rytinio miesto gatvėmis su kavos puodeliu rankose. Aplinką, kurioje gersime kavą galime rinktis bet kokią, tačiau visada patariu gerai kavai, kaip ir geram maistui, skirti laiko. Atsipalaiduoti, nežiūrėti į kompiuterį ar telefoną, o tiesiog ragauti ir džiaugtis neskubant.

 

 

Kaip atrodo jūsų pačios kavos gėrimo ritualas namuose? 

Kavą namuose geriu labai retai, dažniausiai pirmas kavos puodelis mano rankose atsiduria darbe. Tais atvejais, kai lieku namuose, kavai skiriu daug laiko: palaukiu, kol tikrai labai norėsiu kavos, tuomet šviežiai ją susimalu, išsirenku kokį kavos ruošimo būdą naudosiu ir pradedu neskubėdama ją gaminti. Jei namuose būnu viena, tuomet atsisėdu ant sofos ir ramiai tylėdama bei žiūrėdama pro langą kavą išgeriu, jei geriame su draugu – visuomet šnekamės apie kavos skonius, ką joje jaučiame bei ką galėtume patobulinti ruošimo procese.