• Patarimai
  • 2020-04-26
  • 409 peržiūros

Kad remontas nesitęstų amžinai: kaip sumažinti karantino poveikį planams?

Jei svarstote apie remontą namuose, planuojate naujo būsto įrengimą, o galbūt jau pradėjote pirmuosius darbus, šis izoliacijos laikotarpis nebūtinai turi tapti iššūkiu. „YIT Lietuva“ projektų architektė Laura Purlytė sako, kad sklandų atsinaujinimo procesą užtikrina išankstinis planavimas, o tą galima daryti ir nekeliant kojos iš namų. Interviu „Namų tinklaraščiui“ ji pataria, nuo ko pradėti pokyčius namuose ir kaip užtikrinti, kad darbai vyktų sparčiai bei sklandžiai.

Nors kiekvienas nori kuo greičiau įsikelti į atnaujintą būstą, dažnai net ir po to butas lieka nesibaigiančių statybų aikštele. Apie ką turėtų pagalvoti šeimininkai, kad to išvengtų?

Paprasčiausias būdas išvengti nuolatinio remonto – įsigyti butą su pilna apdaila. Jame viskuo nuo grindų dangos iki sofos tekstilės pasirūpins statybininkų bei architektų komanda. Jei tokios galimybės neturite, pradėkite būsto remontą nuo plano – tą galite atlikti ir dabar, niekur neidami. Planavimas padės pamatyti darbų seką, atskirti svarbiausius sprendimus ir tuos, kuriuos vėliau keisti paprasčiau.

Kokie yra esminiai, pamatiniai interjero sprendimai, kuriuos reikėtų apgalvoti pirmiausia?

remontas_grindys_matavimai_medžiagos.jpg

Tai – ilgiausiai išliekantys apdailos elementai, tokie kaip grindys, vonios plytelės, durys, kokybiška ir ilgaamžė vonios santechnika. Apsisprendus dėl jų, patartina su baldininku ar architektu apsvarstyti svarbiausius buto baldus – virtuvę bei įmontuojamas spintas. Net įprastomis aplinkybėmis jų gamyba užtrunka iki dviejų mėnesių, todėl nepriėmus sprendimo, vėluojama įsikelti į naują butą – o ypač šiandien, kai iššūkius kelia ir izoliacijos režimas.

Nors buto patogumas priklauso nuo plano, apgalvotų baldų ir kitų sprendimų, daugelis pirmiausia vertina apdailos išorę. Kokia ji turėtų būti?

Rekomenduoju nesivaikyti mados ir rinktis ilgaamžius ir universalius sprendimus. Kiekvienais metais interjero tendencijose dominuoja vis kitos medžiagos ir tonai. Tačiau itin spalvingi, neįprasti baldai ar interjero detalės greitai atsibosta – o dažniausiai nėra galimybės juos keisti dalimis, netrukus galvoje vėl ims kirbėti mintis apie naują remontą.

Ar yra dalykų, į kuriuos turėtų atsižvelgti ne tik gyventojai, bet ir remontą atliekantys specialistai – statybininkai, apdailininkai, elektrikai ir kiti?

remontas_planavimas_grindys_idejos.jpg

Dažniausiai projekto vystytojas statybininkams parengia rekomendacijas, kaip derėtų atlikti apdailos darbus. Svarbu, kad specialistai su jomis susipažintų ir jų laikytųsi. Reikėtų atkreipti dėmesį į deformacinės siūles tarp skirtingų konstruktyvų, nes jas atlikus neteisingai, negalios garantinis remontas. Tokiu atveju, dėl konstrukcijų judėjimo įtrūkusias sienas gyventojams gali tekti remontuoti patiems.

Kokios dažniausios būtų įrengimo ir remonto klaidos? Kaip užtikrinti kokybišką ir sklandų būsto įrengimo ar remonto procesą?

Dažniausia klaida – neapgalvotas darbų eigos, medžiagų pristatymo terminų planavimas. Tą šiandien galima padaryti ir leidžiant laiką namuose – pasidomėti, per kiek bus pristatytos pasirinktos medžiagos, ir pagal tai sudaryti artimiausių darbų grafiką. Pirmiausia klojamos vonios plytelės, grindys dedamos po sienų dažymo ir lubų įrengimo, o durys montuojamos jau baigiant remontą. Svarbu viskam rinktis ilgaamžes, kokybiškas medžiagas. Jei planavimo procesas atrodo per sudėtingas, nebijokite konsultuotis su statybininkais, architektais ar interjero dizaineriais.

Būsto remontas – didelė investicija, todėl ne vienam galvoje kirba klausimas apie finansus. Kaip teisingai juos suvaldyti?

remontas_idejos_dazymas_diy.jpg

Vertinant finansinę naudą, reikėtų žiūrėti į ilgalaikę perspektyvą. Pasirinkus išliekamąją vertę turinčias medžiagas – nuo kokybiško parketo iki gerų sienų dažų – buto apdaila dėvisi lėčiau ir tarnauja ilgiau. Todėl daugiau išleidę šiandien, būsto šeimininkai galės nesukti galvos apie naują remontą ir lėšas investuoti į kitus savo poreikius.

Ar visada vėluojantis įrengimas – tik būsto savininko atsakomybė? Nuo ko dar priklauso lėti remonto darbai? Kaip naujakuriai galėtų prisidėti prie sparčiau atliekamų darbų?

remontas_planavimas_nuo_ko_pradeti.jpg

Nors dažniausiai sklandžiam būsto įrengimui trukdo prastas planavimas, pasitaiko ir statybininkų ar architektų klaidų. Kartais viską sujaukia ir apdailininkų kompetencijos trūkumas ar nenumatyti atvejai. Tačiau dažniausiai darbai sustoja tada, kai prireikia bendradarbiauti su trečiąja šalimi ar individualių sprendimų – pavyzdžiui, jau minėtų individualiai gaminamų spintų ar kitų baldų.

Svarbu susikurti buto viziją – nesvarbu, ar būsto remontą planuoja patys, ar daro tai su specialistų komanda. Kuo ji tikslesnė, tuo lengviau įvertinti poreikius ir atrasti sprendimus. Juos diktuoja kiekvieno namuose gyvenančio žmogaus dienos ritmas, poilsio režimas, mėgstama veikla. Atsižvelgęs į juos, architektas ar dizaineris kur kas lengviau atspindės visa tai interjere. Be to, tiksli vizija padeda išvengti pokyčių jau prasidėjus remonto darbams – šioje stadijoje jie labai prailgina atnaujinimo procesą.

Kada remontuojamas butas jau tampa „gyvenamas“ ir į jį gali atsikraustyti šeimininkai? Kaip būsto vertę keičia kokybiškas įrengimas?

remontas_pradzia_planavimas.jpg

Virtuvė ir vonios kambarys – tai svarbiausios erdvės, kurios turėtų būti pilnai įrengtos iki įsikeliant naujakuriams. Nors apšvietimą, šviestuvų vietą bei tipą reikia apgalvoti planuojant apdailą, juos įsigyti galima ir vėliau. Taip pat ir likusius baldus – kavos ar valgomojo stalus, kėdes, lentynas ar komodas.

Pasirinkus tinkamas medžiagas, būsto apdaila tarnauja ilgiau, todėl gyventojai mažiau išleidžia buto priežiūrai ir gali mėgautis ilgaamžiais sprendimais. Neabejotina, kad kokybiškos medžiagos, baldai ar kiti sprendimai svarbūs visiems, todėl atsakingai atlikti darbai turi išliekamąją vertę ir nusprendus parduoti būstą.