• Patarimai
  • 2020-10-14
  • 1102 peržiūros

Natūrali šviesa namuose: 10 patarimų, kaip jos turėti daugiau

Natūralus apšvietimas – vienas svarbiausių naujo būsto kriterijų. Nors šviesos kiekis pirmiausia siejamas su langų orientacija pagal pasaulio kryptis ir jų dydžiu, namus pripildyti šviesos galima ir pasitelkus keletą interjero gudrybių. Artėjant tamsiajam metų sezonui, dalijamės patarimais, kaip išsaugoti namuose kiekvieną saulės spindulį.

 

Apgalvokite patalpų planą

imagenn2q4.png

 Į jūsų kambarį patekusi šviesa sutinka daug kliūčių – sofų, stalų, fotelių ir knygų lentynų. Tegul jie kambaryje stovi arčiau sienų ir atspindi patekusius saulės spindulius. Be aiškaus plano stovintys baldai sukuria šešėlio zonas, net ir saulėtą dieną kuriančias prietemą.

Įvertinkite spalvas

Vieno atsakymo, kokia spalva geriausiai tinka išsaugoti natūralią šviesą, nėra – tačiau tikrai nebūtina viso buto dažyti baltai. Rekomenduojama rinktis šviesiai pilkus atspalvius, o ieškantys platesnės atspalvių paletės, gali rinktis ir kitas, tačiau, svarbiausia, pastelines spalvas. Ryškesnes spalvas verta palikti tik kai kuriems kambario aksesuarams.

Rinkitės duris su langu

 Jei kambaryje mažai natūralios šviesos, pasiskolinkite jos iš kitų būsto patalpų. Galbūt šviesos trūksta ne svetainėje, o jūsų darbo kambaryje? Tegul ji patenka ten per durų langą.

Šviesa – dėmesio centre

YIT_naturali_sviesa_neuzdengtas_langas.jpg

 Kartais svarbus ne šviesos kiekis, bet jos pojūtis. Todėl jei patalpoje yra tik vienas nedidelis langas, tegul jis atsiduria dėmesio centre – taip krintanti šviesa atrodys intensyvesnė. Neapkraukite lango aksesuarais, sunkiomis užuolaidomis ar kitais daiktais.

Pirmenybė – matiniams paviršiams

YIT_naturali_sviesa_blizgus_pavirsiai.jpg

 Nors atrodo, kad blizgūs paviršiai sklaido šviesą, jie tiesiog blizga ir dar labiau apsunkina šviesos pojūtį. Matiniai paviršiai saulės spindulius atspindi tolygiai, todėl sienoms reikėtų rinktis būtent tokius dažus. Tiesa, blizgesys tinka horizontaliems paviršiams – kavos staliukams, lentynoms ar interjero akcentams.

Naudokitės veidrodžiais

 Lygus veidrodžio paviršius „gaudo“ saulės spindulius ir nukreipia juos tinkama linkme. Strategiškai pakabinkite veidrodį tamsesnėse kambario kertėse arba nukreipkite juos ten. Tinkamai patalpoje įrengę kelis veidrodžius, galite sukurti natūralios šviesos „kelią“, kuris nepaliks jokio šešėlio.

Prisijaukinkite augalus

 Platūs monsterų ar fikusų lapai sugeria į kambarį patekusią šviesą ir kuria šešėlį. Norint kurti šviesią atmosferą verčiau rinktis plonų, ažūrinių lapų augmeniją. Nereiklios ir prietemos nebijančios sansevjeros, siauralapės palmės ir kiti panašūs augalais suteiks patalpai gaivumo ir leis džiaugtis saulės spinduliais.

Nepamirškite apšvietimo

YIT_naturali_sviesa_sviestuvai.jpg

 Tik šįkart atkreipkite dėmesį į šviestuvų gaubtus – sunkūs, dideli, uždari šviestuvų gaubtai sugeria patekusią saulės šviesą. Šviesūs ar permatomi gaubtai dienos metu praleis spindulius, o vakare visoje patalpoje tolygiai išsklaidys dirbtinę šviesą. Jei tik dera su jūsų interjero stiliumi, galite rinktis ir įvairius stiklinius ar krištolinius šviestuvus – jie sustiprins natūralią šviesą visoje patalpoje.

Jos Didenybė Tvarka

 Žinia – dėmesys švarai prisideda prie puikios savijautos, mažina alergijų ir susirgimų riziką. Tačiau per švarius langus į kambarį taip pat pateks daugiau saulės šviesos, o nuo dulkių išlaisvinti paviršiai leis geriau atlikti savo „darbą“ – sklaidyti šviesos spindulius visoje erdvėje.

Nors namuose pageidaujama natūralios šviesos, kartais jos gali būti per daug – pavyzdžiui, jei kambario langai nukreipti į pietų pusę. Tuomet tenka ieškoti balanso, kad patekusi šviesa netrukdytų atlikti kasdienių darbų. Pamėginkite kambaryje atrasti vietos vienam kitam tamsiam akcentui – galbūt tai galėtų būti kilimas ar tamsesnių atspalvių tekstilė? Taip pat galite pakabinti šviesias, šviesą praleidžiančias dienines užuolaidas, kurios išsklaidys natūralios šviesos srautą.