• Patarimai
  • 2020-10-25
  • 4135 peržiūros

Pataria interjero architektė: pilna ar dalinė apdaila – ką pasirinkti?

Įsigijus naują būstą, naujakurių laukia dar vienas svarbus pasirinkimas – kokią būsto apdailą rinktis. Namai be jokios apdailos turės tik išorines sienas ir infrastruktūros įvadus, dalinę apdailą pasirinkusieji ras vidaus pertvaras ir išvedžiotas komunikacijas, o būste su pilna apdaila liks pasirinkti tik baldus. Architektė Laura Purlytė teigia, kad apdailos pasirinkimą lemia daugybė kriterijų, tačiau mitai labiausiai gaubia pilnos apdailos sprendimus.

 

Užsienyje jau ne vienerius metus įprasta rinktis pilnos apdailos sprendimą, tačiau Lietuvoje jis populiarėti pradeda tik dabar. Kas lemia šį pokytį?

Pilnos būsto apdailos pasirinkimą lemia vis didesnis žmonių užimtumas – kiekvieną laisvą akimirką jie nori skirti poilsiui, o darbus verčiau patiki savo sričių profesionalams. Dalis naujakurių pastebi, jog įsigyti būstą su pilna apdaila ne tik paprasčiau, bet ir finansiškai naudingiau. Būsto įrengimui teikiamos vartojimo paskolos suteikiamos trumpesniam terminui ir aukštesnėmis palūkanomis, nei paskolos būstui įsigyti, o pasirinkus pilną apdailą, jos įregimas finansuojamas ta pačia būsto įsigijimui skirta paskola. Kiti tuo metu dalijasi karčia patirtimi, kiek laiko, išteklių ir jėgų reikalauja būsto transformacija, pasirinkus tik dalinę apdailą.

 

 

 

„Visi vienodi“, „monotoniški“, „mažas pasirinkimas“ tokius pilnos apdailos apibūdinimus tenka išgirsti. Ar išties taip yra?

Nors perkantys būstą su pilna apdaila įvairius interjero sprendimus renkasi iš apibrėžtų variantų, jie gali rinktis iš kelių apdailos lygių. Skiriasi grindys, santechnika, parketlenčių klojimo būdas, elektros įvadų išdėstymas. Skirtingi pasirinkimai sukuria unikalią mozaiką, kurią papildžius savo pasirinktais baldais bei aksesuarais, galima sukurti savitą ir išsiskiriančią erdvę.

Svarbiausias pilnos apdailos privalumas – sutaupytas laikas ir mažiau rūpesčių, nes nekilnojamojo turto vystytojai vis daugiau dėmesio skiria patogiam ir klientų poreikius atitinkančiam erdvių planui, apgalvoja kiekvieną detalę. Be to, tokiai apdailai suteikiama garantija, todėl ir nesklandumai nebaisūs ir bėgant laikui.

 

Dalinė apdaila siejama su neribota laisve įsirengti būstą pagal savo poreikius. Ar išties viskas taip paprasta? Kokie iššūkiai laukia pasirinkusiųjų dalinę apdailą?

Įsirengti būstą su daline apdaila naujakuriai gali arba patys, arba kreiptis pagalbos į interjero dizainerį ar architektą. Nusprendus viską daryti patiems, teks atidžiai sekti darbų atlikimą, prisiimti atsakomybę už medžiagų, spalvų ir elementų pasirinkimą, derinti kiekvieną detalę. Butą įsirengiant su specialistu, jis pasirūpins visu procesu ir sprendimų įgyvendinimu. Vis dėlto būsto su daline apdaila įrengimas užtrunka ilgiau, tai trukdo tiek patiems savininkams, tiek kaimynams. Be to, kyla rizika galutinius apdailos sprendimus įrengti ne pagal statytojo reikalavimus ir taip prarasti dalinės apdailos darbams suteiktą garantiją.

 

 

 

Kokias pirkėjų pasirinkimo tendencijas pastebite pastaraisiais metais?

Pilnos apdailos pasiūlymas NT rinkoje yra gana naujas dalykas. Jis atliepia spartų gyvenimo tempą ir žmonių lūkesčius kuo greičiau įsikelti į naujus namus. Visgi apdailos pobūdis priklauso nuo individualių poreikių. Pilna apdaila leidžia išvengti rūpesčių ir jai paprasčiau gauti paskolą. Kita vertus, dalinė apdaila suteikia visišką laisvę bendradarbiaujant su interjero specialistais sukurti išskirtinę namų erdvę. Dera pastebėti, kad pirkdami būstą, žmonės bet kuriuo atveju renkasi minimalizmą ir ramias spalvas, todėl jaukumas ir išskirtinumas dažniausiai kuriamas renkantis baldus ar aksesuarus – tokiu atveju, pilna apdaila taip pat gali būti lankstus sprendimas.

 

 

 

Besirenkantys dalinę būsto apdailą teigia, kad jų sprendimą motyvuoja siekis sutaupyti. Ar išties toks variantas – pigesnis?

Taip, sutaupyti perkant būstą su daline apdaila galima, tačiau taip nutinka ne visada. Lyginant su pilna apdaila, išlaidos dalinei apdailai pasiskirsto per ilgą laiką, todėl jas sunkiau apskaičiuoti – užuot sumokėjus už pilną apdailą, tenka investuoti į dizainerio bei statybininkų paslaugas, medžiagas, baldus, skirti tam ne vieną valandą. Pasirinkus pilną apdailą, visi kaštai įtraukiami į būsto kvadratinio metro kainą. Vis dėlto vienareikšmiškai atsakyti, ką geriau rinktis – pilną ar dalinę apdailą – sunku. Tai pirmiausia priklauso nuo būsto savininkų vizijos – jei vienas nori tiesiog minimalistinės erdvės, kitas ieško būdų savo namus paversti meno kūriniu.

 

 

 

Rinkdamiesi būstą, žmonės dažnai pasitiki savo gebėjimais ir jaučiasi galintys išsirinkti namus matydami vaizdą kataloge ar net skaitydami aprašymą. Į ką vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį renkantis būstą su daline apdaila ir kada reikėtų pagalbos kreiptis į profesionalą?

Pirmiausia reikėtų įvertinti pačią erdvę, jos universalumą, jos transformacijos galimybes, apšvietimo galimybes ir jūsų gyvenimo būdą. Tada atkreipkite dėmesį į infrastruktūrą ir komunikacijas – techninį būsto lubų bei išlyginamojo grindų sluoksnio įvykdymą, garso izoliaciją, energinius parametrus, šildymą bei vėdinimą. Taip pat svarbu įvertinti virtuvės elektros ir vandens įvadus. Nors minimalius trūkumus galima sutvarkyti ir specialisto konsultacija būsto pasirinkimo stadijoje nebūtina, tai padės vertinant galutinius apdailos darbų kaštus.

 

Įžvalgų TOP3

 

1.jpg

Išskirtinių sprendimų poreikis

Pirmiausia jums reikėtų nuspręsti, ar norite įmantraus interjero, ar pasitenkinsite neutralesniais sprendimais. Jei pats būsto planas reikalauja nestandartinių sprendimų, galbūt verta rinktis dalinę apdailą ir pagalbos kreiptis į interjero dizainerį?

 

2-1.jpg

Laiko sąnaudos

Pilna apdaila šiuo atveju pranašesnė: sutaupysite laiko rinkdamiesi medžiagas, santechniką ir kitus sprendimus. Vos kartą susitikę su architektu, galėsite išsirinkti jau atrinktas medžiagas, išvengsite nuolatinio lankymosi apdailos salonuose, o sutartyje turėsite tikslią įsikraustymo į įrengtus namus datą.

 

3.jpg

Medžiagų ir apdailos darbų garantija

Garantija užtikrina, kad apdailos darbai bus atlikti kokybiškai, o kilus nesklandumams, bus nedelsiant pašalinti net ir po daugybės metų. Tai leidžia išvengti rūpesčių ne tik įsirengiant būstą, bet ir gyvenant jame.