• Patarimai
  • 2020-04-20
  • 806 peržiūros

Tvarka namuose – lyg žaidimas. Nuo ko pradėti?

Peržiūrėti visi įdomūs filmai, perskaitytos knygų mugėje įsigytos knygos, o iki karantino pabaigos – dar bent savaitė? Apsiginkluokite šluostėmis, šluotomis ir kantrybe: metas pradėti pavasarinį tvarkymąsi. Juk švara – pagrindinis barjeras kenkėjams, o ir leisti laiką tvarkinguose namuose kur kas geriau.

Nuo ko pradėti?

Visi tvarkymosi ekspertai vieningi – nuo plano! Ar visos kojinės turi porą? Kada paskutinį kartą apsivilkau šį paltą? Ar vaikams dar reikalingas tas pliušinis žaislas? Apgalvokite, su kuriais daiktais laikas atsisveikinti, ir sudarykite tvarkymosi planą.

Priklausomai nuo namų dydžio ir tvarkymosi užmojų, pavasariniai darbai pareikalaus ne vienos valandos. Todėl iš anksto numatykite laiko atskiroms namų erdvėms. Skirkite dėmesio daiktų atrankai, jų organizavimui ir valymui. Tvarkydami kiekvieną patalpą atskirai išvengsite chaoso ir per savaitę nepastebimai sulauksite pozityvių pokyčių.

vaikai-augalai-knygos-laisvalaikis-namai.jpg

Į talką – visa šeima!

Tvarkingi namai – visos šeimos džiaugsmas, tad ir atsakomybę už juos turi prisiimti kiekvienas jos narys. Gali padėti ir patys mažiausieji, ypač jei tvarkymąsi paversite žaidimu. Galite žaisti „Slaptąjį agentą“ ir siųsti vaikui „misijas“ padaryti vieną ar kitą užduotį. Arba galite lenktyniauti, kas greičiau surinks skirtinguose kambariuose išsimėčiusius daiktus.

Kai kurios vaikams skirtos užduotys atrodo lyg smulkmenos, tačiau tai sutaupo gausybę laiko – kuo užimti mažuosius?

2–3 metų. Patys mažiausieji gali pabandyti savarankiškai kloti lovą, ištuštinti indaplovę, rūšiuoti kojines ar palaistyti augalus.

imagem9xs4.png

4–5 metų. Paaugę tikrai susitvarkys su ankstesnėmis užduotimis ir galės papildyti indaplovę, nusausinti indus, sulankstyti rankšluosčius.

rubai-spinta-namu-ruosa.jpg

6–9 metų. Dar vyresni jau gali naudotis nedideliu rankiniu siurbliu ir išsiurbti atokesnes kertes, išnešti rūšiuotas atliekas, nuvalyti paviršius ar spintelių vidų.

10–13 metų. Be ankstesnių darbų, vyresnieji gali būti atsakingi už šaldytuvo valymą, stalo įrankių blizginimą, sutvarkyti terasą – iššluoti ją, nuvalyti gultus, stalą bei kėdes.

vaikai-indai-plovimas-laisvalaikis-namai.jpg

14–17 metų. Paaugliai padės jums valyti namų langus, taip pat jie gali būti atsakingi už skalbinius.

Visi. Tiek patys mažiausi, tiek beveik suaugę paaugliai turėtų peržiūrėti savo daiktus. Vieni atsisveikins su nebereikalingais žaislais, kiti atlaisvins savo drabužių spintą. Galbūt ten tilps vietos nerandantys daiktai?

namu-ruosa-tvarkymasis.jpg

Šalin nuobodulį!

Tvarkydamiesi galvokite ne apie sunkų darbą, bet apie rezultatą. Juk namus susitvarkyti vis tiek reikės, tik dabar tam turite pakankamai laiko. Darbingumą tikrai pažadins mėgstamos melodijos, todėl sudarykite grojaraštį. Kai fone Fredis trauks „I want to break free“, o Gloria Gaynor atlieps „I will survive“, darbų sąrašas tirps nepastebimai.

Įsivaizduokite šeimą kaip komandą, gavusią specialią užduotį – išvalyti, pavyzdžiui, kosminį laivą. Jei visą dieną skiriate virtuvei, tegul visi pasiskirsto po vieną kampą ir išvalo jį nepraleisdami nė centimetro. Kitą dieną imkitės vonios, svetainės ir taip toliau, kol pasieksite finišą.

Kaip išvengti mikrobų?

Net jei šiomis dienomis liksite namie, atsarga gėdos nedaro. Valymas ir dezinfekcija – tai du skirtingi ir savaip veiksmingi būdai kovoti su mikroorganizmais ir virusais. Valant jie pašalinami, o dezinfekuojant specialiomis priemonėmis – ir sunaikinami. Todėl geriausia namuose taikyti abi strategijas: pirmiausia nuvalykite, o tada dezinfekuokite.

Mikrobus reikėtų sunaikinti ne tik ant stalviršių ar spintelių. Nepamirškite, kad daugiausiai kontakto tenka durų ir langų rankenoms, čiaupams ar net televizoriaus pulteliui, kuriuo naudojasi visi šeimos nariai. Tokias „jautrias“ vietas reikėtų valyti ir dezinfekuoti bent kelis kartus per dieną, net jei nekėlėte kojos iš namų.

vaikas-namai-laisvalaikis-zaislai-tvarka.jpg

Tegul tvarka tampa įpročiu

Tvarka – ne rezultatas, o procesas, todėl baigę pavasarinę talką ugdykite naujus įpročius. Kiekvieną dieną skirkite kelias minutes peržiūrėti nereikalingus daiktus, nekaupkite jų ir organizuokite juos. Kartą per mėnesį išvalykite spintelių, stalčių ar šaldytuvo vidų, o spintą peržiūrėkite keičiantis sezonams.

Nepamirškite ir savo namo aplinkos – jai irgi reikia dėmesio. Nors dabar ne ypač tinkamas metas visų kaimynų talkai, galite pradėti organizuoti ją „YIT Plius“ sistemoje. Nepalikdami namų, bendraukite su kaimynais, sukurkite pavasarinio tvarkymosi renginį ir planuokite veiksmus, kuriuos įgyvendinsite vos tik baigsis izoliacija.