• Patarimai
  • 2021-07-21
  • 1412 peržiūros

„Kambarinės gėlės“ savininkė: apie augalų priežiūrą ir (ne)derinimą prie interjero

Kambarinių augalų pasiūla šiomis dienomis – gausi, todėl nesunku pasimesti tarp augalų rūšių, jų auginimo sąlygų ar tinkamumo namams. Tačiau viskas kur kas paprasčiau, tikina studijos „Kambarinės gėlės“ savininkė Oresta Dvarvytytė. Anot jos, geriau rinktis ne prie interjero tobulai derančius, bet džiaugsmą jums patiems keliančius augalus, o jų priežiūra bus nesudėtinga, jei atitiks namų sąlygas. Plačiau apie kambarines gėles ir patarimai jų ieškantiems – pokalbyje su O. Dvarvytyte.

Kas jus paskatino imtis veiklos, susijusios su kambarinėmis gėlėmis?

Gėlės mano gyvenime buvo nuo pat vaikystės. Kaip kas nors gimsta su polinkiu dainuoti, plaukti ar užsiimti kokia kita veikla, taip mane nuo mažumės domino augalai. Esu kilusi iš nedidelio miestelio, tad net iš mokyklos ekskursijų po didesnius Lietuvos miestus parsiveždavau kambarinių augalų.

Nors studijavau ir kelis metus dirbau teisės srityje, kambarinės gėlės vis tiek buvo mano gyvenime. Viskas galiausiai susiklostė taip, kad atsidūriau ten, kur ir turėjau būti. Studija „Kambarinės gėlės“ jau skaičiuoja ketvirtuosius metus, turime fizinę parduotuvę Vilniuje, socialinių tinklų paskyras, kuriose bendraujame su klientais, taip pat rengiame elektroninę parduotuvę, kurioje prekiausime augalais.

Iš kokių šalių atkeliauja jūsų parduotuvėje randami augalai?

Didžioji dalis augalų atkeliauja iš Olandijos, dalis – iš Danijos ar Italijos. Olandijoje augalininkystė, gėlininkystė puikiai išvystyta, tad būtent iš šios šalies augalai pasklinda į kitus kraštus, tarp jų – ir pas mus. Kaip kiekviena parduotuvė, turime savo principus formuojant asortimentą. Visų paslapčių neatskleisiu, tačiau svarbu paminėti, kokiais principais vadovaujamės ieškodami augalų.

kambarinės_gėlės_namai_butai_vilniuje.jpg

Visuomet stengiamės turėti klasikos – kaip maža juoda suknelė ar kostiumas, taip tam tikri augalai bus madingi visuomet. Kita augalų dalis, kurią renkamės, atliepia tam tikras madas, tendencijas, matomas pasaulyje ir atkeliaujančias į Lietuvą.

Tad kokios mados vyrauja augalų pasaulyje pastaruoju metu?

Yra augalų, kurių populiarumas Lietuvoje nekinta ir nemažėja – tai monsteros, fikusai, kalatėjos. Kita ryški tendencija – lapiniai augalai, o konkrečiau – lapinių augalų aroidinė šeima. Tai filodendrai, alokazijos, kaladžiai, anturiai, variegatiniai augalai. Galima paminėti tendenciją, jau kurį laiką pastebimą pasaulyje, nors Lietuvoje dar vėluojančią – tai populiarumo vėl sulaukę paparčiai ir begonijos.

butai_namai_vilniuje_augalai.jpg

Ar žmonėms, besirenkantiems kambarinius augalus, daug reikšmės turi augalų priežiūra?

Išskirčiau dvi grupes klientų. Vieni teiraujasi augalų, kurie kuo lengviau prižiūrimi. Turiu pasakyti, kad augalo priežiūra bus lengva tuomet, kai bus suderinta su gyvenimo sąlygomis. Galbūt augalo ieško keliautojas, kuris retai būna namuose. Galbūt užmirštuolis, vis nepalaistantis augalų. O galbūt augalai baigia savo gyvenimą būtent dėl perteklinio laistymo. Gal namuose, kuriuose norima apgyvendinti augalą, gana tamsu ar ypatingai sausas oras. Pasirinkus augalą, derantį prie jūsų pačių įpročių bei namų gyvenimo sąlygų, auginimas tikrai gali būti lengvas ir sklandus.

augalai_kambarinės_gėlės_butai.jpg

Antroji žmonių grupė, kurią išskirčiau – besirenkantys didesnės priežiūros reikalaujančius augalus ir norintys išmokti jais rūpintis. Sutinku žmonių, dėl norimo kambarinio augalo pasiryžusių įsigyti net oro drėkintuvą. Kai matoma, kokį estetinį pasitenkinimą atneš augalas, susidomėjimas juo ir jo tinkama priežiūra tikrai padidėja.

Ką patartumėte svarstantiems, ar reikia kambarinius augalus derinti prie būsto interjero?

Manau, kad čia nėra vieno teisingo atsakymo. Į mūsų studiją ateina žmonės, į pagalbą pasikvietę savo architektą ar interjero dizainerį. Išsirenkami vieni augalai, tačiau ne visada klientai būna patenkinti šiuo bendru sprendimu, matosi, kad jų akys nežiba. Kartais, interjero dizaineriui išėjus, žmogus pasirenka kitokius augalus, tuos, kurie nebūtinai idealiai dera prie namų interjero, bet kurie žmogui patiko ir norėtų jais rūpintis.

Namai_įrengimas_interjeras_žaluma.jpg

Manau, kad idealu, kai augalas papildo interjerą estetiškai, kai auga tinkamomis sąlygomis ir kai yra gražus žmogui. Tačiau tobulumas ne visada įmanomas, todėl geriau rinktis, kas prie širdies ir tinka pagal augimo sąlygas. Namuose viskas turi teikti džiaugsmą, todėl neverta rinktis augalo tik pagal tai, ar jis dera prie bendro interjero.

Kokių dar patarimų duotumėte žmonėms, ieškantiems kambarinių augalų?

Patarčiau pasidomėti, kaip augalas atrodys po kurio laiko, paaugęs. Tai padės nuspręsti, ar vaizdas bus malonus akiai, ar augalas apskritai tiks namų erdvei – kai kurie augalai sparčiai auga ir gali paprasčiausiai nebetilpti mažame kambaryje. Tad bandant išvengti papildomo vargo ateityje, geriau viskuo pasidomėti iš anksto.

Kitas patarimas susijęs su kintančiu žmonių požiūriu į augalus – imama juos laikyti ne laikinais objektais, o ilgalaikiu organizmu, kuriuo reikia atsakingai rūpintis. Čia reikia suvokti, kad visiškai normalu, jei augalai suserga, atsiranda ligos, kenkėjai. Visi gyvi organizmai gali susirgti, augalai taip pat, tik jų pasveikimo procesas – ilgesnis. Jei taip nutinka, patarčiau to nepriimti kaip asmeninės nesėkmės ir negalvoti, kad kažką labai blogai darėte, o susitelkti į veiksmus, kurie padėtų augalui vėl sėkmingai augti.