• Patarimai
  • 2021-01-14
  • 959 peržiūros

Žalumos nestokojantys namai žiemą: patarimai stilingoms namų erdvėms

Šaltuoju metų laiku namų aplinkoje praleidžiame nemažai laiko. Kol už lango vyrauja žiemiški gamtos tonai, namuose galima naujai sukomponuoti ar išplėsti žaliąsias erdves. Specialistai teigia, kad būtent žalia spalva ypač gerai veikia žmogaus psichiką: ramina, atpalaiduoja, subalansuoja. Be to, žalialapiai augalai dar ir naudingi: gerina oro kokybę, šalina toksinus. Be to, daugelį jų lengva prižiūrėti. Taigi belieka išsirinkti, kokią augmeniją ir kaip komponuoti savo namų aplinkoje.

Nereiklūs žalialapiai augalai

Anot specialistų, nežydinčios gėlės išliks populiarios ir kitąmet. Tai nestebina, nes daugumą tokių gėlių lengva prižiūrėti, jos ir be didelių pastangų atrodo estetiškai. Pavyzdžiui, didžialapė monstera. Neverta krimstis, jei kartą-du pamiršome palieti monsterą ar laikome ją tamsesnėje namų vietoje. Ji nevargs pastatyta ir šiaurinėje namų pusėje.

Gėlės-žaluma-butai-Vilniuje-.jpg

Dar vienas šviesai visiškai nereiklus augalas – sansevjera. Ją galima pastatyti ir drabužinėje ar kitame natūralaus apšvietimo stokojančiame namų kampelyje. Paprastai prižiūrima ir kalatėja. Ji ypač tinka šeimoms, turinčioms mažų vaikų, nes yra nenuodinga. Žavesio namams suteikia ir nereiklus bei greitai vešantis kuokštinis chlorofitas. Prognozuojama, kad kitąmet populiarumo nestokos ir Zigzag arba žuvų kaulų (vadinamas įvairiai) kaktusas. Jis nereikalauja išskirtinės priežiūros, žavi egzotiška išvaizda.

Gėlės-žaluma-nauji-butai-Vilniuje-.jpg

Ypač paprastai prižiūrimas augalas – aukštoji aspidistra. Gėlė gali būti laikoma ir vėsiose, ir tamsiose patalpose (koridoriuje, vonioje). Dėl savo atsparumo ji dar vadinama „geležine ledi“. Taigi aukštoji aspidistra tiks norintiems žaluma užpildyti „atšiauresnes“ namų vietas.

Stabilizuoti augalai interjere

Dar vienas įdomus ir priežiūros nereikalaujantis žalumos pasirinkimas namams – stabilizuota augmenija. Augalas paruošiamas specialiu būdu: veikiamas šalčiu, iš jo ištraukiama drėgmė ir vietoj jos į augalą „sugrąžinamas“ medicininis glicerinas. Stabilizavimo procesas suteikia augalui ilgaamžiškumo, bet tuo pat metu išsaugoma jo tekstūra bei kvapas.

Stabilizuotų augalų paveikslai, laikrodžiai ar net sienų danga su garso izoliacija: laistymo ir apšvietimo nereikalaujantis sprendimas. Reikalinga bene viena sąlyga – apie 40 proc. patalpų drėgmė. Vienas dažniausiai pasirenkamų variantų – samanos (skandinaviška samana arba lygios miško samanos).

Stabilizuoti augalai lengvai pritaikomi urbanistinio stiliaus namų interjere, taip pat biuruose, visuomeninėse erdvėse. Pavyzdžiui, vertikali stabilizuotų samanų siena puikiai tinka lofto tipo būstui. Stabilizuotų samanų paveikslai gali būti kabinami įvairių stilių namuose. Jie ypač tinka ten, kur stokojama šviesos ar trūksta vietos vazoniniams augalams (vonioje, koridoriuje).

„Fonas“ augalų grožiui atskleisti

Ne mažiau svarbus aspektas pertvarkant ar gausinant namų augaliją – tinkamo „fono“ parinkimas. Augalų grožiui atskleisti visuomet pasitarnauja baltos ar balkšvos sienos, neužgožiančios namų augmenijos. Tokioje aplinkoje nesudėtinga derinti įvairių lapų, žiedų atspalvių bei skirtingų dydžių augalus.

Nauji-butai-Vilniuje-augalai-kabantys-.jpg

Renkantis vietą konkrečiam augalui, verta apgalvoti keletą veiksnių. Pavyzdžiui, palangė yra įprasta, tačiau ne visuomet tinkama vieta laikyti gėles. Ant palangės laikomi augalai neretai nukenčia dėl šildymo arba šalčio bei skersvėjų. Kai kuriems augalams netinka tiesioginė šviesa. Kartais augalo namuose negalima statyti ir ant grindų: pavyzdžiui, dėl erdvės stokos namuose, grindų šildymo sistemų ar judraus augintinio, todėl verta ieškoti ir alternatyvių aufgalų laikymo sprendimų.

Augalai-namuose-butai-Vilniuje-.jpg

Alternatyvios gėlių laikymo vietos

Kabinami ar lentynose talpinami augalai gali būti patogi ir stilinga alternatyva. Toks namų augalų laikymo būdas patogus ir žiemos laikotarpiu, kai namuose mažiau natūralios šviesos.

Nauji-butai-Vilniuje-augalai-namai-.jpg

Esama ir kitų patogių bei stilingų augmenijos laikymo būdų: magnetiniai vazonai, ar net magnetiniais dažais dažytos sienos. Galima rinktis ir stilizuotas lentynas, lyg meno kūrinį įrėminančias augalą, pastatomus stovus bei įvairius augalų pakabinimo variantus, pavyzdžiui, makrame vazonų laikiklius.

Vazonai ir kiti pasirinkimai

Namų augmenijos laikymo talpos – nemažiau aktualus tinkamo augalų komponavimo elementas. Tiek skandinaviškame, tiek egzotika alsuojančiame interjere vietą atranda nedažyti moliniai vazonai, pinti jūržolių krepšiai, į kuriuos galima įstatyti vazoninius augalus. Urbanistiniam interjerui pritaikomi lakoniški cementiniai vazonai su medinėmis kojelėmis ar be jų. Augalų, interjero salonuose siūlomi ir stikliniai šiltnamėliai namų augmenijai. Tokie šiltnamiai ne tik talpina gėles, bet ir tampa savitu aplinkos akcentu.