• Patarimai
  • 2022-05-25
  • 337 peržiūros

Kaip prižiūrėti ir valyti buitinę techniką?

Kasdienius buities darbus lengvinanti technika dažnai reikalauja bene daugiausia investicijų ir yra įsigijama viliantis, kad tarnaus ilgus metus. Tačiau tam, kad buitinė technika puikiai atliktų savo darbą, reikės priežiūros ir rūpesčio. Atėjęs pavasaris – puiki proga susitvarkyti namus bei pasirūpinti buities įrenginiais. Primename, kaip tai padaryti.

Skalbimo mašina

Tam, kad skalbimo mašina veiktų be priekaištų, svarbu skalbiant jos neperkrauti – laikykitės rekomendacijų ir dėkite tik tiek skalbinių, kiek nurodyta ar net mažiau. Nė nemanykite, kad prikraudami kuo daugiau skalbinių sutaupysite elektros, vandens ir valymo priemonių – per didelė apkrova skalbyklei kenkia.

Reguliariai valykite skalbimo mašiną – jos būgną, gumą ir vidines detales. Taip išvengsite ne tik gedimų, bet ir nemalonaus kvapo ar prastai išsiskalbiančių drabužių. Pasibaigus skalbimui, palikite skalbyklės dureles praviras, kad išnyktų visa drėgmė.

Skalbyklę išvalyti ir dezinfekuoti galite naudodami jau pagamintas priemones arba išbandydami natūralų būdą – į skalbyklės būgną įpylę 2 stiklines acto ir įjungę skalbyklę veikti ilgiausiu, aukščiausios temperatūros režimu.

Indaplovė

Pastebite, kad iš indaplovės išimti indai nėra tokie švarūs kaip anksčiau? O galbūt jaučiate, kad net po plovimo iš indaplovės sklinda ne itin malonus kvapas? To išvengsite indaplovę reguliariai valydami. Reguliarus indaplovės valymas – tai jos sietelio, ant kurio gali kauptis maisto likučiai, išvalymas po kiekvieno indų plovimo.

Stenkitės neužmiršti valyti ir indaplovės durų, visų briaunų ir plyšelių, kuriuose gali kauptis itin smulkios maisto atliekos. Kas porą mėnesių išvalykite indaplovę, įjungę ją veikti tuščią, vietoje indaplovės tabletės įdėję keletą šaukštelių citrinų rūgšties arba acto. Pasirinkite aukščiausios temperatūros režimą ir po visko galėsite džiaugtis dezinfekuota, švaria indaplove.

švara_namuose.jpg

Šaldytuvas

Ar dažnai valote šaldytuvą? Galite pamanyti, kad taip, tačiau tinkamas šaldytuvo valymas – ne tik maisto likučių, trupinių ar dėmių panaikinimas. Itin svarbu išvalyti visas ant šaldytuvo durelių esančias gumines detales – jos užtikrina sandarumą, tad turi būti tvarkingos ir švarios, kad šaldytuvas veiktų tinkamai. Valykite šaldytuvą vandeniu ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.

Dar vienas patarimas, kad šaldytuvas veiktų nepriekaištingai – neperpildykite jo! Neužkimškite visut visų lentynų maisto produktais ir gėrimais, nes tai trukdys oro srautui.

Šaldytuve esančias dėmes išvalysite lygiomis dalimis sumaišę vandenį ir actą. Pasigaminę šio valiklio ir įsipylę į patogų vandens purkštuką, laikykite jį tiesiog šaldytuve ir prireikus panaudokite.

švara_namuose_butai_vilniuje.jpg

Mikrobangų krosnelė

Retas kuris džiaugiasi atėjus laikui valyti mikrobangų krosnelę – tai maža erdvė, kurią šveisti nėra itin patogu, tačiau reguliarus šio prietaiso valymas yra svarbus siekiant išvengti gedimų. Kaip lengvai išvalyti ant mikrobangės sienelių prikibusius maisto likučius?

Į dubenį įpilkite dvi stiklines vandens ir du šaukštus acto. Įdėkite dubenį su šiuo skysčiu į mikrobangų krosnelę ir šildykit tol, kol vanduo beveik užvirs. Maisto likučiai mikrobangų krosnelės viduje bus atitirpę ir lengvai nusivalys paprasta kempinėle ar šluoste.

Orkaitė ir kaitlentė

Aliejus, prieskoniai, vandens lašeliai – ant kaitlentės atsiduria daugybė ingredientų, naudojamų gaminant maistą. Tam, kad kaitlentė nusivalytų lengvai ir visuomet spindėtų, valymo neatidėliokite – palaukę, kol paviršius atvės, nušluostykite nešvarumus specialiu valikliu ir švelnia šluoste.

Kiek rečiau valoma orkaitė, kurios taip pat turite nepamiršti! Orkaitę išvalyti – lengviau nei gali atrodyti. Įkaitinkite ją iki 225 laipsnių temperatūros, viduje pastatę karščiui atsparų indą su vandeniu. Palikite vandenį orkaitėje kaisti maždaug 15 minučių – nešvarumus nuo sienelių lengvai nuvalysite drėgna kempinėle.