• Patarimai
  • 2022-04-28
  • 405 peržiūros

Estetika ir kokybė – kokius dažus namams rinktis?

Laikai, kai perdažius sienas namuose, bent keletą dienų juose nemalonu būti – jau praeityje. Pasirinkus patikimų gamintojų ekologiškus dažus galima džiaugtis ir nepriekaištinga kokybe, ir estetika. Apie tai, kuo pasižymi ekologiški dažai, kaip juos išsirinkti ir už ką vertinami Didžiosios Britanijos dažų gamintojai, pasakoja parduotuvės „Namai ir objektai“ įkūrėjas Mindaugas Komskis.

Savo parduotuvėje „Namai ir objektai“ siūlote išskirtinės kokybės ekologiškus dažus iš pripažintų gamintojų. Papasakokite, už ką šie gamintojai vertinami?

Siūlome tokių Didžiosios Britanijos gamintojų kaip „Farrow & Ball“, „Little Greene“, „Paint & Paper“ Library dažus. Tai rimti gamintojai, sukūrę savo sistemas, spalvynus ir siūlantys dažus, su kuriais galima kurti gyvą ir estetišką namų interjerą. Štai „Farrow & Ball“ sukūrė 132 spalvų paletę, jų tikslas buvo, kad visos šios spalvos derėtų namų interjere. Šis gamintojas vertas pagyrų, nes puikiai suvokia spalvų reikšmę žmogui, turi savo filosofiją.

Derėtų prisiminti visą britų kultūrą ir spalvų madas, kurios vystėsi nuo Viktorijos laikų. Anuomet, aukštesnio statuso atstovai, norėdami parodyti savo rangą ir nustebinti namų lankytojus, interjere naudodavo itin brangius pigmentus – mėlynos, oranžinės spalvos... Tai buvo reta ir labai brangu. Laikas bėgo, kol galiausiai dažai imti gaminti masiškai ir įvairiais, bet ne itin ekologiškais būdais. Be to, sintetinės kilmės ingredientais subtilių spalvų sukurti nepavyksta.

Šiandien dažų yra įvairiausių. Dalis jų – ekonominės klasės, nes pagaminti iš ekonominių ingredientų. Mes siūlome kitokius dažus – jiems naudojami natūralios kilmės ingredientai, kokybiškos medžiagos. Tokie dažai – ir praktiški, ir itin estetiški.

sienų_dažai_interjeras_namuose.jpg

Siūlomų dažų spalvų paletės – itin gausios. Ar klientai lengvai išsirenka dažus? Kaip tai padaryti?

Kai kurie renkasi saugias spalvas, tačiau klientai, turintys daugiau patirties kuriant namus, nori ne tik baltos ar pilkos, o įvairesnių, drąsesnių sprendimų. Jei klientai baiminasi, kad nesuvaldys ir nesuderins spalvų, visuomet duodame norimų spalvų mėginių, kuriuos galima išbandyti.

Dažų mėginiai parodo, kaip atrodys nudažytas plotas, net jei tai bus didelė erdvė. To nepasakysi apie ekonominius dažus – jų mėginiai būna vienokios spalvos, užmaišius didesnį dažų kiekį spalva gali kiek skirtis, tad bandymas ir galutinis rezultatas taip pat ne visuomet sutampa.

dažai_namams_kambarys_butas.jpg

Kaip paaiškintumėte dažų ekologiškumą?

Mūsų gamintojai ekologiškus dažus kūrė metų metus. Tai daryta ne tam, kad būtų gautas ekologiškumo sertifikatas, o siekiant gero produkto. Geram produktui reikia atitinkamų ingredientų – tokie ingredientai neturi jokio žalingo poveikio nei žmogaus sveikatai, nei aplinkai.

Taip, ekologiški dažai brangūs, nes pagaminti iš žemės resursų, tačiau naudojant tokius dažus, galima nebijoti alerginių reakcijų, jie greit džiūna ir neturi nemalonaus kvapo. Juk dažnas iš mūsų yra susidūręs su situacija, kai mažiau kokybiškomis medžiagomis išdažytame bute dar neįmanoma gyventi kurį laiką...

sienos_dažymas_namų_įrengimas.jpg

Ar skirtingiems objektams namuose reikėtų rinktis skirtingus dažus? O gal tie patys tinka ir sienoms, ir mediniams baldams?

Siūlyčiau vadovautis patarle: kiekvienas darbas turi savo įrankius. Žinoma, visada yra išimčių, bet klientams patariu išsirinkti dažus ir spalvą aiškiai žinant, kas bus dažoma. Kėdei nudažyti reikės medžio dažų, luboms ir sienoms – kitokių. Tačiau jei įsigyjama medžio dažų ir lieka nepanaudotas jų kiekis – ar galima dažyti sienas? Galima, bet rezultatas nebūtinai atitiks lūkesčius, nes matiniai dažai bus estetiškai išvaizdesni, gilūs, bet neturės praktiškų savybių, bus lepūs priežiūrai. Dažus svarbu rinktis pagal jų paskirtį.

interjeras_idėjos_sienos.jpg

Kuo skiriasi, pavyzdžiui, sienoms ir luboms skirti dažai?

Luboms skirti dažai – patys kreidiškiausi, matiniai, jie sodriausi, dažų pigmentas sugeria šviesas. Lubų dažai pasižymi aukščiausia estetika, tačiau ne praktiškumu. Tai reiškia, kad jei luboms skirtais dažais nudažysite sienas, kurias prabėgdami rankomis lies vaikai – pamatysite, kaip tai nepraktiška.

Sienoms, kurios bus liečiamos, į jas atremiami daiktai ir pan., reikėtų praktiškesnių dažų. Ne veltui rimtų gamintojų iššūkis – sukurti dažą, kuris būtų ir praktiškas, ir jo spalva būtų maksimaliai estetiška.

Kai matau, kad žmogus internetu užsisako vos litrą luboms skirtų dažų, galiu spėti, kad jis ruošiasi jais dažyti komodą ar kokį kitą baldą. Dažnai tokiu atveju paskambinu ir pakonsultuoju pirkėją – taip pasiekiame geriausią įmanomą rezultatą. Geri klientų pasirinkimai ir puikų vardą turinčių gamintojų produkcija lemia, kad naujiems klientams nebereikia pristatinėti, kas tai per dažai ir kuo jie ypatingi – žmonės ateina ir tiesiog renkasi, nes žino, kad gaus jiems tinkamiausius dažus.