• Patarimai
  • 2022-03-09
  • 611 peržiūros

Pavasaris ir kambarinės gėlės: kokius darbus atlikti?

Pavasaris atneša ilgai lauktos šviesos ir šilumos pliūpsnį, o taip pat – per žiemą spėtų pamiršti darbų ir užduočių namuose. Vieni tokių darbų – kambarinių gėlių priežiūra, patikrinimas arba persodinimas. Kaip pasirūpinti po žiemos miego bundančiais augalais ir ką derėtų atlikti?

Nuvalykite lapus

Dulkės kaupiasi ne tik ant baldų ir paviršių, bet ir augalų lapų, tad juos valyti – būtina. Nuvalyti augalai atrodys kur kas sveikiau ir gražiau. Jei tik turite galimybę – išneškite augalus į lauką ir nupurškite juos drungnu vandeniu, leiskite pakvėpuoti. Žinoma, galite tai padaryti ir namuose, pastatę augalus į kriauklę ar vonią. Dulkes verčiau valykite tik su vandeniu ir nenaudokite specialių blizginančių žalumynus valiklių – jie nėra tokie nekalti ir gali užkimšti augalų lapuose esančias poras ar net pakenkti jautresniems augalams.

Jei reikia – persodinkite

Pavasaris – tinkamiausias laikas persodinti kambarinius augalus. Persodintos gėlės turės daugiau vietos ir galės sparčiau augti. Atkreipkite dėmesį, kad persodinti reikia tik tuos augalus, kuriems tai būtina! Kaip tai suprasti?

Augalui būtinas didesnis vazonas, jei jo šaknys ima augti ir skverbtis pro vazono skyles apačioje arba pasirodo žemės paviršiuje. Taip pat – jei matote, kad augalas auga prastai ir lėtai, atrodo nesveikuojantis, o žemių paviršius padengtas negražiomis apnašomis. Apžiūrėkite augalus iš visų pusių – jei jiems akivaizdžiai trūksta erdvės, tai tikrai pastebėsite. 

pavasaris_namai_vilniuje.jpg

Pratinkite prie lauko temperatūros

Kai kuriems kambariniams augalams šiltuoju sezonu naudinga pabūti lauke. Tačiau staiga jų išnešti ir palikti lauke negalima – pratinti prie išorės temperatūros augalus reikia pamažu. Keletą savaičių kasdien išneškite gėles ir pastatykite saulės atokaitoje, tačiau nepalikite augalų lauke per naktį, kol temperatūra nepasieks bent 10 laipsnių vidutinės šilumos. 

Šiltuoju sezonu, augalams būnant saulėkaitoje, juos vis patikrinkite – jei pastebėsite parudavusius ar spalvą bei žvilgesnį prarandančius lapus, tai reikš per didelį saulės ir šilumos kiekį bei pavėsio poreikį.

pavasario_darbai_kambarines_geles.jpg

Dažniau laistykite

Pavasarį bundantiems augalams reikia daugiau vandens. Dažniau patikrinkite žemę vazonuose ir palaikykite ją drėgną liedami vandeniu. Laistykite augalus ne numatytu režimu, o tuomet, kai jiems tikrai reikia vandens. Poreikį sužinosite tik patikrinę – įkiškite pirštą į žemę vazone keletą centimetrų. Jei jaučiate drėgmę, vandens kol kas nepilkite.

augalai_namuose_butai_vilniuje.jpg

Pradėkite tręšti

Pavasarį prasidėjus aktyviam augimo sezonui, ateina metas augalus vėl tręšti. Čia vėl laikykitės principo – lėtai ir po truputį. Po pasyviojo laikotarpio bundančius augalus tręškite mažomis dozėmis, nes itin didelė gali sukelti visiškai nenorimą efektą. Jei naudosite skystas trąšas, iš pradžių jų pilkite pusę normos – ¼ arba ½ dozės. Orams vis labiau šylant ir vasarai artėjant, trąšų dozę galite didinti.

Pašalinkite silpnas vietas

Nebijokite pašalinti nusilpusių kambarinių augalų šakelių ar pavytusių, pageltusių lapų – tokių per žiemą tikrai galėjo atsirasti. Silpnų vietų pašalinimas tik į naudą – tai paskatins naują ir sveiką augimą. Lengvai pašalinamus lapus ar nuvytusius žiedus nuimkite rankomis, nudžiūvusias šakeles pašalinkite žirklutėmis. Negailėkite jų – tai tik į naudą.