• Patarimai
  • 2022-10-18
  • 968 peržiūros

Startuoja šildymo sezonas: paprasti triukai, kurie sumažins sąskaitas

Planuojama, kad artėjantis šildymo sezonas turėtų gerokai pasvilinti šeimos biudžetą. Tačiau sutaupyti galima ir tam tereikia žinoti keletą paprastų triukų. Todėl vadovaukitės praktiškais patarimais bei susimažinkite šildymo sąskaitas. Sužinokite, kaip.

Pasirūpinkite radiatoriais

Radiatoriai tapo šiuolaikinių namų židinių, suteikiančių šilumą ir komfortą būstui. Apie juos vasarą pamirštame, o atėjus šaltajam sezonui – vėl prisimename. Tačiau radiatoriais prasidėjus šildymo sezonui turime ir tinkamai pasirūpinti. Todėl, pirmiausia, jų nereiktų apstatyti baldais, ypač – sofomis, dekoratyvinėmis grotelėmis, dengti folija ar užuolaidomis. Priešingu atveju, kelias sklisti šilumai į namus bus užvertas.

Geriau didesnius baldus statyti prie kitų sienų. Savo ruožtu dalį būsto grindų verta iškloti kilimais, kurie namams suteiks ir jaukumo, ir šilumos pojūčio. Gelbsti ir tvarka. Reguliariai valant radiatorius nuo dulkių, viduje geriau cirkuliuoja oras bei šiluma. Pastarąją sulaikys bei atspindės ir ekranai, kurie dažnai primena foliją. Tik juos klijuoti reiktų už radiatoriaus. Šie ekranai patalpos temperatūrą gali padidinti net 1–2 laipsniais.

Šildymas2.jpg

Sandarinkite langus

Jei namų langai atsukti į tas pasaulio puses, kurios dieną džiugina saule, pasinaudokite pastarosios teikiamais privalumais. Todėl saulėtomis dienomis verta atidengti užuolaidas ir leisti kambariams įšilti natūraliai. Tokiu būdu temperatūra viduje taip pat šoktels keliais laipsniais.

Tačiau naktį užuolaidas ar žaliuzes derėtų užtraukti. Šiluma yra išspinduliuojama pro langus, todėl neverta jos švaistyti veltui. Kitas patarimas – pasirūpinti langų ir balkono durų sandarumu. Jei yra plyšiai, juos reiktų užsandarinti silikoninėmis arba kitomis izoliacinėmis medžiagomis. Taip būstas bus geriau apsaugotas ne tik nuo šalčio, skersvėjų, bet ir gatvės triukšmo. Kartu šoktels ir vidaus temperatūra. Skaičiuojama, kad geresnis sandarumas leidžia sutaupyti iki 10 proc. šilumos energijos.

Šildymas4.jpg

Gaminkite daugiau

Gyvenate didesniame būste ir turite kambarius, kuriuose lankotės rečiau? Jei namuose yra reguliuojama šildymo sistema, sumažinkite šilumą šiose erdvėse. Toks efektyvus taupymo būdas parankus ir išvykstant iš namų ilgesniam laikui. Kam naudoti šilumos energiją veltui, jei šilumos tuo metu nereikia?

Taip pat esame įpratę išjungti šviesą tada, kai išeiname iš kambarių. Padarykite tą patį su durimis. Jas uždarius, šiluma nesklinda į kitas erdves ir lieka kambaryje. Tai paprastas bei efektyvus būdas mažinti sąskaitas.

Jos sumažės ir daugiau gaminant namuose. Juk šaltuoju metu laiku taip norisi šilto naminio maisto. Todėl išloškite dvigubai – namus sušildykite naudodami orkaitę ir mėgaukitės kulinariniais  šedevrais. Tuomet, po gaminimo, atidarykite jos dureles ir leiskite skleisti šilumą. Žinoma, toks maisto ruošimo būdas nėra pats ekonomiškiausias. Tačiau jei jau naudojate orkaitę, leiskite jai pradžiuginti ir mažesnėmis išlaidomis šildymui.

Šildymas5jpeg.jpg

Būkime tvarūs, solidarūs, sąmoningi

Dar vienas efektyvus būdas taupyti šilumos energiją – įrengti lubinį ventiliatorių. Šis įrenginys ne tik atrodo gražiai ir gali papuošti interjerą. Lubinis ventiliatorius šaltuoju sezonu leidžia ir efektyviai cirkuliuoti šilumai po namus, o vasarą suteikia gaivos.

Tuo metu virtuvinis gartraukis bei oro vėdinimo sistema vonioje atlieka priešingą efektą. Šie įrenginiai susiurbia ne tik nemalonius kvapus, bet ir šilumą. Žinoma, juos naudoti reikia, tačiau geriausia įjungti tik reikiamiausiu laiku ir neleisti veikti veltui.

Todėl kviečiame pasinaudoti šiais triukais ir gyventi šiltai, jaukiai bei, žinoma, taupiai. Energijos išteklių vartojimo mažinimas šiandien svarbus kaip niekada. Tai – tvarumo, sąmoningumo ir solidarumo ženklas.