• Patarimai
  • 2022-10-26
  • 841 peržiūros

Vėdinti negalima užsidaryti: kur dėti kablelį vėsų rudenį?

Orai atvėso, todėl namuose norime gyventi jaukiai ir šiltai. Tačiau kartu vis dar neretai vadovaujamės mitu, jog rudenį vėdintis reikia kuo rečiau, kadangi pro atvirus langus iškeliauja visa šiluma. Kaip gi yra iš tikrųjų? Sužinokite apie gryno oro svarbą net spaudžiant šaltukui.

Kyla pavojų sveikatai

Planuojama, kad šiųmetis šildymo sezonas turėtų gerokai paploninti piniginę. Todėl šilumos norisi neeikvoti veltui ir kuo sandariau užverti namų langus. Tačiau sveikatos specialistai perspėja – nevėdinamose patalpose kaupiasi kenksmingos medžiagos: iškvepiamas anglies dvideginis, gaminamo maisto dalelės, gyvūnų plaukai, vonios kambario, dušo, skalbyklių išgaruojama drėgmė.

Tai gali neigiamai atsiliepti savijautai, netgi – sukelti įvairias ligas, virusus, odos niežėjimą. Namuose mažėjant gryno oro, kenčia ir darbingumas, neretai pradeda skaudėti galvą. Iš kambarių nepasišalinant drėgmės perviršiui, gali kauptis įvairūs pelėsiniai grybeliai. Taip pat prasidėti alergijos, padidėti nuovargis, sumažėti miego kokybė. Ką gi daryti? 

Vėdinimas1.jpg

2–3 kartus po 5 minutes

Gryno oro pateikimą į namus užtikrinti būtina. Nuolatinė jo cirkuliacija lemia geresnį poilsį, savijautą, sveikatą. Todėl užtenka vos penkių minučių, kad gyvenimo namuose kokybė pastebimai pagerėtų.

Norint rudenį kambarius vėdinti tinkamai, reiktų atidaryti langus ar duris priešingose pusėse. Tada šiltas ir drėgnas vidaus oras pradeda veržtis į lauką bei viduje išretėja. Tuo metu į namus pradedamas siurbti šaltasis iš išorės. Dėl tokio aktyvaus jo srovių judėjimo, oras kambariuose iškart pasikeičia, o tam tereikia keleto minučių.

Per tiek laiko nespėja atšalti baldai, kiti namų paviršiai. Vidinė šiluma greitai sušildo lauko orą, todėl šaltuoju sezonu geriausia vėdinti trumpai, bet intensyviai. Užtenka langus praverti 2–3 kartus per dieną 5 minutėms. Geriausia ryte, per pietų pertrauką ir gulant miegoti. Tačiau jei namuose daug gaminate, skalbiate ir džiovinate drabužius, vėdinkite dažniau. Maždaug, kas porą valandų.  

Vėdinimas4.jpg

Svarbus ir drėgmės lygis

Vėdindami namus, vis užmeskite akį į termometrą. Jei jo neturite, verta įsigyti ir pasikabinti matomoje vietoje. Kodėl? Sveikatos specialistai namuose rekomenduoja optimalią – 18–22 laipsnių temperatūrą. Tyrimais nustatyta, kad tokia ji idealiausiai atitinka komfortiško gyvenimo sąlygas.

Tačiau svarbu pasirūpinti ir tinkama drėgme namuose. Pastarosios perviršį galima pašalinti labai paprastai. Užtenka paprasčiau uždėti drėgną rankšluosti ant radiatorių arba pastatyti didelį ar kelis mažesnius indus su vandeniui kambariuose. Labai praverčia ir oro drėkintuvas.

Mat santykinė oro drėgmė labai svarbi ir ji gali turėti realios įtakos sveikatai. Mažesnė nei 20 proc. neretai sukelia kvėpavimo takų infekcijas. Savo ruožtu viršijanti 80 proc. tampa idealia terpe veistis dulkių erkutėms, įvairių rūšių grybeliams. Todėl santykinė oro drėgmė namuose turi siekti 30–50 proc.

Vėdinimas3.jpg

Viskas apgalvota

Praktiški patarimai, kaip namuose sukurti komfortišką mikroklimatą, visada naudingi. Tačiau šiandien dažnai tuo net nebereikia rūpintis patiems. Naujų namų statytojai užtikrina, jog gyvenimas būstuose būtų kokybiškas, ekonomiškas ir tvarus.

Kad naujakuriams nekiltų papildomų rūpesčių, butuose įrengiamos modernios šildymo ir individualios rekuperacinės vėdinimo sistemos, įmontuojamos šildomos grindys. Taip pat pasitelkiami technologiniai sprendimai, leidžiantys, pavyzdžiui, išmaniosiomis planšetėmis reguliuoti patalpų vėdinimą ir šildymą kiekviename kambaryje.

Todėl šių inovacijų ir praktinių žinių visuma gali sukurti sveiką, kokybišką ir malonią aplinką, kuri džiugina naujuose namuose.

TEST