• Patarimai
  • 2023-03-09
  • 464 peržiūros

Renkamės baldus namams: 5 patarimai, kaip pataikyti į dešimtuką

Nėra namų be baldų. Žinoma, galima gyventi asketiškai ir jų visiškai atsisakyti, tačiau dauguma nori patogumo, praktiškumo, išskirtinio stiliaus bei funkcionalumo. Tačiau kaip tinkamai išsirinkti baldus naujam ar atnaujinamam būstui? Dalijamės 5 patarimais, kurie leis pataikyti tiesiai į dešimtuką.

Būkite praktiški

Namus reikia tvarkyti. Tačiau norint išvengti ypač dažnų švaros procedūrų, kurios užima daug laiko, verta apgalvoti baldų pasirinkimą. Todėl turėdami vaikų ar augintinių, o kartu nenorėdami dažnai tvarkytis, pamirškite blizgius stiklinius paviršius bei šviesų gobeleną.

Vietoje to rinkitės mažiau priežiūros reikalaujančius baldus. Tai – lengvai prižiūrimos tekstūros: alyvuota mediena, sintetiniai ir impregnuoti audiniai bei gobelenas, kuriuos galima be vargo nuimti, išskalbti ir pakeisti.

Baldai3.jpg

Pasinaudokite gudrybėmis

Vienas svarbiausių baldų, suburiančių šeimas vakarienėms, šventėms ir ilgiems pokalbiams, yra valgomojo stalas. Todėl šį baldą rinkitės tvirtą, patogaus aukščio. Ovalus stalas labiau tiks praktiškesniems, nes prireikus prie jo susės daugiau žmonių nei prie stačiakampio.

Kitas svetainės favoritas yra sofa. Renkantis ją, svarbu apsispręsti, kam bus naudojamas šis minkštas baldas. Ar tai taps svečių priėmimo vieta, o gal ant jo daugiau ilsėsis namiškiai. Tuomet galima pradėti rinktis sofos modelį, audinį, spalva, bet svarbu nepamiršti – kiek baldas užims vietos. Kad būtų aišku, kokio dydžio jį įsigyti, verta pasinaudoti interjero dizainerių gudrybe.

Ekspertai siūlo sudėlioti sofos plotą laikraščiais ar dėžėmis. Taip galima iškart vizualiai pamatyti, kokį kambario plotą gali užimti šis minkštasis baldas.

Siekite balanso

Baldai turi būti ne tik praktiški ar funkcionalūs. Labai svarbi ir jų darna interjere. Todėl rinkdamiesi baldus, visada pagalvokite apie balansą namuose.

Jį pasiekti galima lengvai: nelygius paviršius derinkite su lygiais, o matinius kontrastuokite su blizgiais. Norite ryškių akcentų? Tuomet interjerą papildykite ir neutraliomis spalvomis. Šios taisyklės puikiai pritaikomos ir sprendžiant apie baldų dydį. Pavyzdžiui, stambesni puikiai derės su smulkesniais ir tuomet erdvė neatrodys perpildyta.

Improvizuokite

Interjeras, kaip ir mada, apdovanoja gebančius improvizuoti bei derinti iš pažiūros sunkiai suderinamus stilius, spalvas, raštus bei tekstūras. Todėl drąsiai ryžkitės tokiems eksperimentams.

Saugiausia – masyvius, akcentinius baldus papildyti smulkesniais, labiau minimalistiniais pasirinkimais. Tuomet visą interjerą vėliau galima  lengviau pakeisti ar atnaujinti. Tokie baldų deriniai taip pat pabos ne taip greitai. Kartu prisiminkite – klasika iš mados niekada neišeina. Todėl natūralios medžiagos ir laiko patikrintas dizainas visada bus gero skonio ženklas.

Naudokite auksinio trejeto taisyklę

Jei balansą interjere rasti sudėtinga, pasinaudokite ypač paprasta auksinio trejeto taisykle. Ji yra viena esminių renkantis baldus namuose. Ši taisyklė nurodo, kad vienoje erdvėje ar kambaryje turi būti trys skirtingi pasirinkimai. Vadinasi, jei konkrečioje vietoje pastatysite tik du vienodus baldus, jie gali prasilenkti su viso interjero kontekstu. Taip pat atrodyti neproporcingai ir praradę ryšį.

Todėl, planuodami kambarį, pasirūpinkite, kad tarp baldų būtų pakankamai erdvės. Pastatykite du didesnius variantus ir vieną mažesnį. Galite ir visus juos rinktis skirtingų dydžių. Svarbiausia, kad erdvėje būtų trys nevienodi baldai, kurie ir sukurs taip trokštamą balansą.