• Patarimai
  • 2023-08-16
  • 484 peržiūros

Mokykla – ant nosies: pasirūpinkite patogiais ir sveikatą tausojančiais baldais vaikams

Artėjantis rugsėjis vaikus kviečia atgal į mokyklas, o tėvus ragina karštligiškai aplankyti visas parduotuves ir mažiesiems išrinkti tinkamus baldus mokslams. Renkantis baldus, neretai tėvų dėmesys sutelkiamas į išvaizdą ar kainą, moksleivių sveikatą ir patogumą tarsi paliekant antrame plane. Visgi vaikų baldams turėtų būti keliami ypač aukšti reikalavimai. Sužinokite, kaip tinkamai išrinkti darbo stalą bei kėdę moksleiviui ir užtikrinti saugią, ergonomišką ir sveiką mokymosi aplinką namuose.

Apgalvokite dydžius

Norint vaikams išrinkti tinkamą darbo stalą ir kėdę, pirmiausia būtina atsižvelgti į mažųjų ūgį. Baldų aukštis priklauso nuo moksleivio amžiaus, tačiau ir šiuo atveju galioja kelios bendros taisyklės.

AdobeStock_614090816.jpg

Jei planuojate pirkti naują kėdę, bet norite pasilikti jau turimą stalą, patikrinkite, ar vaikas sėdėdamas gali patogiai atsiremti alkūnėmis į stalviršį. Mažųjų kojos taip pat turėtų būti sulenktos 90 laipsnių kampu, o pėdos plokščiai padėtos ant grindų. Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, koks yra idealus moksleivių rašomojo stalo dydis. Tai ypač aktualu pradinukus auginantiems tėvams.

Tinkamas rašomasis stalas yra 70–78 cm aukščio ir bent 55–60 cm gylio. Be to, stalviršis privalo būti tinkamai pritaikytas kompiuteriui. Ekranas turi būti akių lygyje, o vaiko rankos ir riešai – vienoje linijoje ir lygiagrečiai su grindimis. Žinoma, galima įsigyti didesnio paviršiaus stalą. Tuomet turima papildoma erdvė bus puikiai tinkama knygoms ar kitoms mokslams būtinoms priemonėms susidėti.

Prioritetas – ergonomika

Renkantis tinkamą darbo kėdę, būtina užtikrinti, kad ant jos atsisėdęs vaikas galėtų remtis kojomis į žemę. Puikiai suprantama – vaikai auga labai greita, todėl sumaniausia rinktis kėdės modelį, turintį reguliuojamo aukščio funkciją.

AdobeStock_590616545.jpeg

Kalbant apie šio baldo dydį, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad tarp sėdynės ir apatinės stalviršio dalies turėtų būti mažiausiai 25 cm tarpas. Tik taip bus užtikrinamas komfortiškas kojų laikymas. Tuo metu siekiant išvengti netaisyklingos ir sveikatai žalingos vaiko sėdėjimo padėties, patartina moksleiviui išrinkti kėdę su atlošu, galinčiu kuo geriau atremti jo nugarą.

Mažųjų sveikata yra svarbiausias tėvų rūpestis, todėl turėtų būti ergonomiški visi baldai – tiek kėdė, tiek stalas. Būtų gerai, jei stalas turėtų ir pakreipiamą ir reguliuojamą stalviršį. Tokie baldai užtikrina sveiką vaikų sėdėseną bei tinkamą stuburo vystymąsi. Augdami kartu su mažaisiais, jie tampa sveikos, saugios ir produktyvios moksleivio darbo aplinkos kūrimo pagrindu.

Vieni privalumai

Baldus dizaineriai kuria atsižvelgdami į naudotojų patogumą, gerą savijautą, sveiką laikyseną, sąnarių apkrovos ir traumų, atsirandančių dėl įtampos, rizikos mažinimą. Būtent į šiuos aspektus yra sutelktas ergonomiškas dizainas. Tokie baldai yra ne tik sveikesni – jie gali padidinti ir produktyvumą bei visapusiškai pagerinti dirbančiųjų ir besimokančiųjų komfortą.

Tai aktualu tiek suaugusiesiems, tiek ir vaikams. Įvairūs tyrimai rodo, kad ergonomiški baldai suteikia tinkamą atramą nugarai, kaklui ir rankoms. Juos naudodami galime dirbti ilgesnį laiką nejausdami nuovargio.

AdobeStock_616341239.jpg

Dirbdami prie ergonomiškų baldų, vaikai gali susitelkti į mokslus, o ne blaškytis dėl patiriamo nepatogumo. Taip pat skirtingos studijos rodo, kad komfortas sėdint didina motyvaciją, koncentraciją ir bendrą darbingumą. Vis dėlto, ilgas sėdėjimas ant nepatogios kėdės ar prie netinkamo stalo gali sukelti raumenų ir kaulų sistemos pervargimą, netgi sužalojimus. Be to, naudojant baldus, kurie nėra reguliuojami pagal naudotojo ūgį ar kūno sudėjimą, neretai išsivysto ir kaklo, nugaros bei sąnarių skausmai.

Investicijos į ergonomiškus baldus gali pasirodyti didelės, tačiau ilgainiui visi minėti privalumai su kaupu atsipirks, nes vaikų sveikata apskritai yra neįkainojama.