• Patarimai
  • 2023-02-22
  • 447 peržiūros

Išsiruošėte atostogų ar ilgesniam laikui palikti namus? 5 praktiški patarimai, kaip juos apsaugoti

Vasaris – žiemos atostogų laikas. Todėl, ilgesniam laikui išvykstant iš namų, norisi juos apsaugoti bei ramiai mėgautis poilsio malonumais. Todėl dalinamės 5 praktiškais patarimais, kaip namus palikti saugius ir nesirūpinti, kad asmeniniam turtui gali būti pridaryta žalos.

Sudarykite įspūdį, kad likote

Namų saugumui užtikrinti šiandien yra daugybė būdų. Turto apsaugai pasitelkiamos saugos tarnybos, išmaniosios bei inovatyviosios technologijos. Tačiau šįkart dalinamės ir papildomomis atsargumo priemonėmis, kurios gali pasirodyti paprastos, tačiau yra išties efektyvios.

Taigi, jei naudojatės technologijomis, nustatykite namų apšvietimo ar televizoriaus laikmačius, kad jie automatiškai įsijungtų skirtingu laiku, pavyzdžiui, ryte bei vakare. Šviesos namuose ar įrenginiai šiandien valdomi ir nuotoliu – pasinaudokite tuo.

Šiuo atveju, aktuali sena, bet jau laiko patikrinta taisyklė. Jei nesate namuose, tačiau norite, kad kitiems atrodytų priešingai, imkitės priemonių, sukuriančių įspūdį, jog niekur nesate išvykę.

Namų-saugumas2.jpg

Su telefonu elkitės atsargiau

Puikiai suprantama – išvykus atostogų, norisi jų akimirkomis pasidalinti socialiniuose tinkluose. Tačiau, keldami draugams pavydą romantiškomis akimirkos iš saulėlydžio nutvieksto paplūdimio, kartu potencialiems įsibrovėliams pranešate – esate toli nuo namų.  

Todėl geriausias patarimas – savo socialinių medijų turinį atnaujinkite grįžę iš atostogų. O jei visgi negalite tam atsispirti – pasinaudokite kompromisu. Iš socialinių tinklų įrašų pašalinkite geografines žymas, naudodami metaduomenų šalinimo įrankį, arba telefone išjunkite geografinio žymėjimo funkciją. Taipogi, įsitikinkite, kad tai, kuo dalinatės, yra nevieša ir privatu bei skirta „Tik draugams“.

Namų-saugumas4.jpg

Pasitikėkite bendruomene

Geri santykiai su kaimynais – ramaus gyvenimo garantas. Tuo ypač galima įsitikinti ilgesniam laikui išvykus iš namų. Todėl megzkite gerus santykius su kaimynais. Praneškite patikimam šalia gyvenančiam žmogui, jog kurį laiką būsite išvykę. Paprašykite, jei kaimynas gali, kad prižiūrėtų namus.

Pravers ir reguliarus pašto dėžutės ištuštinimas, ir skambutis specialiomis tarnyboms, jei namuose bus pastebėta kažkas įtartino ar pavojingo. Pasidalinkite informacija, kaip galite būti greitai surasti užsienyje, duokite kaimynui atsarginį namų raktą.

Tik nepamirškite – šalia gyvenantis žmogus atlieka didelį ir svarbų darbą. Todėl lauktuvės iš kelionės jau turi adresatą.

Rozetė.jpg

Išjunkite prietaisus

Norėdami išvengti gaisro ar elektros įtampos šuolių, išvažiuodami būtinai išjunkite visus nenaudojamus buities prietaisus. Pasirūpinkite, kad televizorius, kompiuteris, skalbyklė, kavos aparatas, netgi šviestuvas ir kiti įrenginiai būtų ištraukti iš elektros lizdo.

Be to, įsitikinkite, kad namuose veikia dūmų detektoriai. Taip pat užsukite karšto ir šalto vandens tiekimo sistemas. Juk tikrai nenorite nutraukti savo atostogų dėl trūkusio vamzdžio ir netyčia užlieto kaimynų buto.

Apsidrauskite

Išvykus iš namų, jie nėra apsaugoti nuo bet kokios rizikos. Būstui pavojingos gamtos stichijos, įsisukę ilgapirščiai, netgi – išsiblaškę kaimynai. Todėl turto draudimas yra vienas paprastesnių, tikrai nebrangių ir išties patikimų sprendimų namams apsaugoti.

Šią paslaugą siūlo daugybė bendrovių. Galima rinktis norimą kainą, sąlygas, terminus. Pasižvalgykite, kokia situacija rinkoje, išsirinkite sau tinkamiausią pasiūlymą ir važiuokite ilsėtis be galvos skausmo. Būstą galite apsidrausti ir ilgesniam laikui – tuomet ramiau gyvensite ir niekur neišvykę.