• Patarimai
  • 2023-06-16
  • 638 peržiūros

Matyti negalima paslėpti: kur kablelį deda moderniuose interjeruose populiariausių durų gerbėjai?

Paslėptos arba nematomos durys, kurios montuojamos be apvado, į interjerus tiesiog įsiveržė prieš gerą dešimtmetį. Tuomet jos buvo išties karšta naujiena, tačiau savo populiarumo neprarado iki šiandien. Pamėgę minimalistinį ar modernų interjerą, lietuviai noriai renkasi nematomas duris, kurios namams suteikia estetikos, šiuolaikiškumo bei prabangos įspūdį. Sužinokite, kuo dar jos ypatingos, kodėl vertos pasirinkimo ir ko derėtų nepamiršti šį madingą būsto akcentą montuojant namuose.

Gamyba tobulėja

Jos vadinamos įvairiai – paslėptos, nematomos, beapvadės, netgi vaiduokliškos (angl. ghost doors). Tačiau, kaip bevadintume šias duris, aišku viena – tai absoliutus šiuolaikinio dizaino simbolis. Neturinčios rėmų ir matomų tvirtinimo detalių, jos estetiškai įsilieja į sienas ir organiškai tampa natūralia pastarųjų dalimi.

Todėl, sako įmonės „Interjero durys.lt“ vadovas Edvinas Televičius, šis modernių ar minimalistinių namų akcentas šiuo metu toks populiarus lietuvių būstuose.

„Vieni jas renkasi todėl, kad atsibodo įprasti apvadai. Kiti nori netradicinio, modernaus dizaino durų. Jos visa tai ir suteikia – unikalumą, estetiką, minimalizmą, švarios erdvės įspūdį. Dažniausiai tokio tipo durys gaminamos lygaus paviršiaus, dėl to susilieja su interjeru, nekrenta į akis. Nors jų tendencija nėra nauja, atsiradusi prieš 10 metų, šis ilgas laikotarpis leido ištobulinti gamybos technologiją. Kartu – duris keisti, papildyti“, – pasakoja E. Televičius.

Beapvade╠ćs durys 3.jpg

Taigi šiandien, priduria jis, jau populiarėja ne tik beapvadės, bet ir atvirkštinio varstymo ar vienos plokštumos durys. „Tai leidžia interjere sukurti vientisą, nuoseklų, labai gražų vaizdą. Mat dažniausiai jos atidaromos tiek į kambario vidų, tiek ir į išorę. Dėl šios priežasties turime bendrai sulygiuotas duris su koridoriumi be jokių įgilėjimų“, – kalba E. Televičius.

Beapvade╠ćs durys 1.jpg

Minusų siūlo nesureikšminti

Įvertinę beapvadžių durų privalumus, jas lietuvių namams itin dažnai rekomenduoja ir interjero dizaineriai. Tačiau, pažymi E. Televičius, neretas vis dar pamiršta keletą esminių taisyklių. Jų paisyti, sako pašnekovas, vertėtų, antraip durys praras savo norimą funkciją.

„Pirma, reiktų visada prisiminti vieną svarbų niuansą. Jei interjere numatytos beapvadės duris, reiktų ir susiplanuoti į sieną įleidžiamas grindjuostes. Dažnai žmonės ar jiems namus ruošiantys dizaineriai tai praleidžia arba nepagalvoja. Tačiau derėtų –  kitaip dings visa estetika. Mat durys tada statomos lygiai su siena, o grindjuostės dedamos ant jos viršaus. Tik taip randasi storių prasilenkimai tarp durų ir grindjuosčių“, – pastebi E. Televičius.

Kitas svarbus aspektas, anot jo, yra galimi šio namų interjero akcento montavimo iššūkiai. E. Televičius teigimu, tokių durų statymas reikalauja kompetencijos, kurios turi ne visi.

„Jas montuojant, būtina specialiai paruošti angas. Tai privalu padaryti ne bet kaip, o idealiai. Todėl meistrams reikia gerokai pasistengti. Be to, tokių durų montavimo kaina yra didesnė, nei įprastų. Tačiau šie minusai yra pagrindiniai. Siūlyčiau apie juos pagalvoti, bet nesureikšminti. Profesionalūs beapvadžių durų gamintai pasirūpins viskuo“, – akcentuoja „Interjero durys.lt“ vadovas.

Atskleidžia, kas madingiausia

Užsiminęs apie tobulėjančias beapvadžių durų gamybos technologijas, E. Televičius teigia – rinkoje šiuo metu populiarėja ir kita naujiena. Ji, anot pašnekovo, taiko teisiai į karščiausių interjero tendencijų dešimtuką – grįžtantį natūralumą, gamtos detales bei harmoniją.

Beapvade╠ćs durys 4.jpg
„Todėl galvojantiems apie tokį durų pasirinkimą, siūlyčiau apsvarstyti variantą su sienų skydais. Jie gaminami iš medžio, taigi pagyvina ir sušiltina interjerą, suteikdami natūralumo bei prabangos įspūdį. Dabar tokių durų derinys su medienos plokštėmis padengtomis sienomis – pats populiariausias. Žmonės vėl gręžiasi į gamtą, nori tikro medžio savo interjeruose, o šis sprendimas patenkina visus šiuos lūkesčius“, – tikina E. Televičius.