• Patarimai
  • 2024-04-19
  • 309 peržiūros

Namuose kyla rūpesčių dėl augintinių plaukų? Ekspertė turi patarimų

Augintinių šeimininkai pavasarį pasitinka ne tik su dideliu džiaugsmu, bet ir nerimaudami. Nors oras jau puikus ilgesniems pasivaikščiojimams lauke, namuose gyvūnai, keisdami kailį, savo plaukus palieka ant baldų, drabužių, grindų ir netgi lėkštėse. Kaip šiuos iššūkius augintinių šeimininkams išspręsti, pasakoja šunų priežiūros profesionalė.

Pradžia – ne namų tvarkos sprendimai

Kaune, Gričiupio gatvėje, jau vienuolika metų veikia „Daisy“ šunų kirpykla. Jos bendraįkūrėja, profesionali keturkojų kirpėja bei augintinių priežiūros ekspertė Ramunė Kalendė pasakoja – pavasarį, kaip ir rudenį, gyvūnai gausiai keičia savo kailį.

Nors šis procesas vyksta nuolatos, šiltojo sezono pradžia reiškia, kad namuose gyvūnų plaukų ima pastebimai daugėti.

„Kerpamų šunų veislių, tokių kaip pudeliai, Jorkšyro terjerai, Maltos bišonai, kailio keitimosi šeimininkai dažniausiai nepastebi. Tačiau korgiai, mopsai, vokiečių aviganiai – visiškai kitokie. Jie turi tvirtą kailį, kuris dar ir su povilne, todėl šeimininkai dažnai skundžiasi, kad siurblys jau nespėja dirbti“, – šypsosi R. Kalendė.

Iškritęs šių šunų kietas plaukas, neretai įlenda į minkštuosius baldus. O poplaukis, sako ji, lengvai skraidžioja po namus, kartais netgi nuguldamas ir į lėkštę.

„Šunų plaukų mažinimas, pirmiausia, prasideda ne nuo sprendimų, kaip prižiūrėti baldus, drabužius ir kovoti su šiais iššūkiais. Norėdami, kad augintinis kuo mažiau ir rečiau keistų kailį, turime jį sveikai maitinti. Vertėtų rinktis labai kokybišką pašarą, neduoti produktų, kurie yra toksiški gyvūnams. Taip pat svarbu, atsižvelgiant į veislę, pasirinkti tinkamą šampūną, kondicionierių, o jei reikia – ir saugius kailio tipui skirtus priežiūros įrankius. Tačiau dažnai šunų maudyti nerekomenduojama. Nekerpamų veislių keturkojus patarčiau prausti kas mėnesį ir rečiau“, – pažymi R. Kalendė.

Siūlo galvoti praktiškai

Paklausta, kaip šunis maudyti, pašnekovė teigia – ypač svarbu labai gerai nuskalauti šampūną ir išsausinti kailį. Ji taip pat nerekomenduoja naudoti tokių įrankių kaip furminatorius, nes aštrūs pastarojo dantukai išpeša ne tik negyvą kailį, bet ir pažeidžia naujus bei sveikus augintinio plaukus. Taip, R. Kalendė teigimu, keturkojis ims tik dar labiau šertis.

„Augintiniams, kurie turi plauką ir povilnę, kaip haskis, siūlome naudoti šepetį neaštriais metaliniais dantukais ir guminį šepetį. O tvirto kailio šunims, pavyzdžiui, taksams, užteks ir guminio šepečio“, – pastebi specialistė.

Norintiems išvengti visur pasklindančių plaukų, pasak R. Kalendės, reikia atsakingai rinktis namų baldus.

„Nesvarbu, auginate kates ar šunis, namuose rinkitės ne tamsių, o šviesesnių spalvų audinius. Jie – praktiškesni, ant tokių medžiagų augintinių plaukai bei dėmės matysis mažiau. Todėl baldus, kilimus, gobelenus verta rinktis smėlio, baltos, šviesiai rudos, švelniai rožinės spalvų. O interjere visgi norintiems tamsesnių atspalvių, labai pravers įvairūs pledai. Jie ir papuoš namus, ir apsaugos baldus nuo plaukavimosi“, – tikina ekspertė.

Svarbu dėmesys ir rūpestis

Augintiniai namuose neretai ne tik baldus padengia plaukais, bet ir palieka įvairių dėmių. O pastarosioms atspariausi – impregnuoti audiniai.

„Jų paviršius padengtas specialioms medžiagomis, į kurias neįsigeria skysčiai, lengvai nubėga lašeliai. Jei dėmės visgi atsirado – valykite baldus, tačiau naudokite natūralias, gyvūnams draugiškas priemones. Viena tokių – valgomoji soda. Ji puikiai pašalins įsisenėjusius augintinių kvapus – tereikia užbarstyti ant baldų audinio, palikti per naktį, o ryte kruopščiai viską nusiurbti. Kvapas bus išnykęs arba gerokai sumažėjęs“, – pataria R. Kalendė.

Jei ne kvapai, o plaukai visgi yra didesnis iššūkis, pašnekovė siūlo naudoti antistatiką. Jis, anot pašnekovės, sumažina statinį elektros krūvį, kuris traukia gyvūnų plaukus ant įvairių paviršių. Tačiau papurškus antistatiko, baldų ar drabužių audinys bus mažiau įelektrinamas ir geriau apsaugomas.

„Reikėtų reguliariai lankytis ir šunų kirpykloje. Po šių procedūrų padėkos ir keturkojai, ir kaimynai, kurie galės džiaugtis švaria laiptine. Kirpykloje profesionaliai bei rūpestingai atliekame vadinamąją nukailinimo procedūrą. Šunis išmaudome specialiu šampūnu, kuris leidžia lengviau pašalinti negyvus plaukus ir poplaukį. Tuomet kailį išdžioviname stipria džiovintuvo oro srove, jei šuo to nebijo, ir, pritaikydami tinkamus įrankius, pašaliname likusius negyvus plaukus bei poplaukį. Labai tik svarbu po šios procedūros neiti su augintiniu ilgiems pasivaikščiojimams ir neleisti jam voliotis ant nešvarių paviršių. Mat pasišalinus plaukus bei povilnę, ant odos lengvai gali patekti nešvarumų, kurie alergizuos“, – pabrėžia šunų kirpyklos „Daisy“ bendraįkūrėja.