• LT Articles
  • 2020-09-29

„Išmanusis miestas VII“: kurkime pasaulį, kuriame patys norėtume gyventi

Galimybių augti net ir nedidelėms savivaldybėms – daugybė. Joms įgyvendinti tereikia naujų, inovatyvių idėjų bei išskirtinių problemų sprendimo būdų. Jais rugsėjo 25 d. LR Seime, Konstitucijos salėje, „Structum projektai“ organizuojamo projekto „Išmanusis miestas VII“ pristatymo metu dalinosi dalyviai, partneriai ir savivaldybės.

Projektas „Išmanusis miestas“ šiemet skaičiuoja jau septintus metus. Kaip ir kasmet, šiemet „Išmanusis miestas“ subūrė savivaldybes dalyves, partnerius, ministerijas, aukštųjų mokyklų komandas, o su jomis – ir architektūros, urbanistikos bei kraštovaizdžio profesionalus. Šiais metais profesionalų ir studentų iš KTU, VGTU, KU, VTDK, VDU, VDA komandos varžysis išmaniai kurdamos Ignalinos, Anykščių, Zarasų, Vilkaviškio bei Kauno rajono, Palangos miesto ir Marijampolės savivaldybėse. Jiems į pagalbą ateis ir savo žiniomis bei sukaupta patirtimi pasidalins „Išmanusis miestas VII“ partneriai, tarp kurių UAB „YIT Lietuva“, draugaujanti su projekto komando nuo pirmojo konkurso.

Projekto atidarymo renginio vedėjas architektas Lukas Rekevičius pastebi, kad miestai ir miesteliai dažnai susiduria su tokiais iššūkiais, kaip investicijų bei didžiųjų architektūros protų pritraukimas, žmonių mažėjimas. Pasak architekto, „Išmanusis miestas“ daro šventą darbą, suteikia didelę naudą ir savivaldybėms, ir projekte dalyvaujantiems studentams – jie gali kurti ne abstrakčiose teritorijose, bet parengti darbus realioms teritorijoms ir taip pasiruošti architektūros projektavimo rinkai. Anot L. Rekevičiaus, už kiekvieno sėkmingo projekto slypi žmonės su savo idėjomis, o šis laikotarpis yra kupinas galimybių, ypač toms teritorijoms, kurios ne visada yra matomos. Pasak L. Rekevičiaus, tai, kad „Išmanusis miestas“ vyksta jau septintus metus rodo, kad konceptas yra suveikęs ir pasiteisinęs: „Labai svarbu paminėti, kad jau antrus metus prie studentų su universitetais prisijungs ir kolegos profesionalai.“

Žurnalo STRUKTUM vadovė Ignė Dutova teigia, kad dabartinė situacija pasaulyje dar labiau pastūmėjo atkreipti dėmesį į įvairiausius mūsų šalies kampelius. Juk čia jie – be galo skirtingi, o tuo pačiu ir labai įdomūs bei idealiai tinkantys ne tik nuolatiniam gyvenimui ar laisvalaikio pramogoms, bet ir investicijoms: „Pastebime, kad pastaruoju metu labai suaktyvėjo nekilnojamo turto investicijos Lietuvoje – nuo sodybų iki pajūrio. Šis pokytis primena – žmonės vis labiau vertina kokybišką poilsį gamtos apsuptyje, o ramybę atranda mažesniuose miestuose. Pasaulinė situacija parodė, kad gebame puikiai dirbti nuotoliniu būdu, tad ir galimybių gyventi svajonių mieste, net jei tai nėra didmiestis – gerokai daugiau.“ Projekto autorė džiaugiasi, kad jis kasmet sėkmingai vystomas ir tikisi, kad po šių metų išvysime dar daugiau perspektyvų Lietuvai.

„Linkime komandoms būti kūrybingoms, energingoms ir nebijoti siūlyti drąsius sprendimus“, sako renginio atidaryme mūsų „YIT Lietuva“ atstovavęs NT Plėtros skyriaus vadovas Alvydas Kvedaravičius.