• Patarimai
  • 2020-12-14
  • 1410 peržiūros

Augintinis namuose: praktiški namų įrengimo sprendimai

Skaičiuojama, kad bent pusė žmonių Lietuvoje savo būstu dalinasi su gyvūnais. Akivaizdu, keliantis į naujus namus ar atnaujinant senuosius, į būtinų darbų sąrašą būtina įtraukti ir jų gerovę užtikrinančius namų pritaikymo sprendimus. Dalijamės keletu patarimų, kaip įsirengti tokį būstą, kuris sėkmingai tarnautų visiems namų gyventojams.

 

Patvarios grindys. Jei namuose laikote šunį ar katę, tinkamos grindų medžiagos pasirinkimas turėtų tapti vienu pirminių namų įrengimo žingsnių. Keturkojų augintinių nagučiai, iš lauko parnešamas purvas ar išlietas vandens dubenėlis gali greitai sugadinti grindis. Norint to išvengti, vertėtų rinktis subraižymams ir drėgmei atsparias grindis.

YIT_augintinis_namuose_baldai_0004_YIT_augintinis_namuose_grindu_danga.jpg

Vienas iš galimų pasirinkimų – PVC grindų lentelės. Šios lentelės padengtos subraižymams ir vandeniui atspariu sluoksniu, taigi tokios grindys tarnaus ilgiau. Kokybiška PVC danga įprastai neturi kenksmingų medžiagų (ftalatų), todėl yra saugi. Be to, ji padengiama ir specialiu, slydimui atspariu, sluoksniu. Jei vis dėlto pageidaujate kitokių grindų, verta rinktis kokybiškai nulakuotą medį: prireikus jį galima nušlifuoti ir perlakuoti. Verta paminėti, jog medinės grindys yra jautresnės tiek subraižymams, tiek drėgmei, tad jų priežiūrai tektų skirti daugiau dėmesio.

 

Kiliminės dangos pasirinkimas. Gali atrodyti, jog kilimas ir gyvūnas namuose – sunkiai suderinami dalykai, ypač, jei augintinis linkęs daugiau šertis. Vis dėlto, kloti kilimus galima ir tokiu atveju, tačiau vertėtų rinktis sintetinio pluošto ir trumpo plauko kilimus. Pastaruosius lengviau prižiūrėti, juose neįstringa gyvūno nagučiai.

YIT_augintinis_namuose_baldai_0001_YIT_augintinis_namuose_kilimas_0002_Background.jpg

Namuose, kuriuose gyvena į lauką vedamas gyvūnas, tikslinga turėti ir kilimėlius iš abiejų laukujų durų pusių. Tokiu būdu efektyviau surenkama drėgmė ir purvas, kurį augintinis parneša iš lauko, ir mažiau kenkiama grindims. Pasodinus gyvūną ant kilimėlio prie durų, jo letenas galima apvalyti skudurėliu.

 

Siauresniuose koridoriuose – sienų plokštės. Jei auginate didesnį šunį, o kai kurios namų erdvės, pavyzdžiui, koridorius, gana siauros, vertėtų pasvarstyti apie dalinį sienos padengimą lengvai valoma baldine plokšte. Tokiu būdų apsaugosite sienas nuo dėmių ir drėgmės, jei keturkojis grįžęs iš lauko nusipurtys kailį, nuspręs pasikasyti ar bumbtels seilėtą kamuoliuką.

YIT_augintinis_namuose_baldai_0000_YIT_augintinis_namuose_kilimelis.jpg

 

Tvirti baldiniai audiniai. Šunys ir katės neretai mėgsta jaukiai įsitaisyti ant šeimininkų svetainės sofos ar miegamojo lovos, taip palikdami nemažai plaukų. Katės baldus mielai naudoja ir vietoje nagų draskyklės. Taigi svarbu apsvarstyti, kokius baldinius audinius rinksitės, norėdami, jog šie tarnautų kuo ilgiau.

YIT_augintinis_namuose_baldai_0001_YIT_augintinis_namuose_kilimas_0001_YIT_augintinis_namuose_baldai_0006_Background.jpg

Vienas iš saugių ir ilgalaikių pasirinkimų – lengvai valomas gobelenas (Easy Clean medžiaga). Toks audinys išlaiko drėgmę paviršiuje, jos neabsorbuoja, tad jį ypač lengva nuvalyti. Nuo minėto gobeleno taip pat lengva nuvalyti plaukus: pakanka pūkų volelio. Lengvai valomi gobelenai padengti nanodalelėmis, kurios neleidžia purvui ir drėgmei prasiskverbti giliai į audinį, valymui įprastai neprireikia specialių medžiagų. Be to, gobeleno pynimo tankumas daro jį atsparesnį gyvūnų nagams.

Kiti parametrai, į kuriuos atsižvelgti pataria ir interjero specialistai, yra Martindeilo testas ir medžiagos audimo būdas. Martindeilo testas skirtas audinio tvirtumui matuoti ir išreiškiamas skaičiais. Kuo skaičius didesnis, tuo audinys tvirtesnis. Gyvūnų turėtojams patartina įsigyti baldus su maždaug 30 000 Martindeilo testo ciklų skaitine išraiška. Taip pat patartina nesirinkti kilpinio audinio baldų, nes pastarieji lengviau išsidrasko.

 

Gyvūno guolis. Katės didelę paros dalį praleidžia miegodamos, todėl tokių gyvūnų šeimininkams pravartu apsvarstyti ir gyvūno guolio įsigijimo klausimą. Guolis aktualus ir auginantiems šunis. Gyvūnų prekių parduotuvėse esama pačių įvairiausių pasirinkimų: nuo paprastų medžiaginių guolių, guolių-draskyklių, stilingų hamakų katėms, iki šildančių guolių trumpo plauko gyvūnams, linkusiems greičiau sušalti. Žinoma, tokio baldo turėjimas negarantuoja, jog augintinis visada ten gulės, tad reikėtų atsižvelgti į konkretaus gyvūno charakterį, įpročius, amžių.

YIT_augintinis_namuose_baldai_0001_YIT_augintinis_namuose_kilimas_0000_YIT_augintinis_namuose_baldai_0002_YIT_augintinis.jpg

 

Užuolaidos ir kiti pasirinkimai. Interjero specialistai sutinka, kad ilgos dieninės užuolaidos nėra pats tinkamiausias pasirinkimas turint keturkojį namuose. Vietoj jų siūloma rinktis patvaresnius sprendimus – ritinines užuolaidas arba romanetes. Tokio tipo užuolaidos priglunda prie lango, yra lengvai pakeliamos ar nuleidžiamos, todėl su jomis augintiniui sudėtingiau žaisti. Ritininės užuolaidos mažiau kaupia nešvarumus, dulkes ar plaukus, nes jos įprastai būna impregnuotos. Be to, tiek romanetes, tiek ritinines užuolaidas pakankamai paprasta valyti.

YIT_augintinis_namuose_baldai_0005_YIT_augintinis_namuose_uzuolaidos.jpg

 

Mažiau kliūčių ir nesaugių zonų namuose. Nesvarbu, ar namuose auginate energingą šunį, smalsią katę, triušį, o gal papūgą, visada yra tikimybė, jog bet kuris iš jų gali pakramsnoti atviroje vietoje paliktus laidus, namų augalus, chemikalus ar avalynę. Augintinių šeimininkams aktualus įvairių talpyklų, dėžių, spintelių užraktų klausimas.

YIT_augintinis_namuose_baldai_0003_YIT_augintinis_namuose_grindys.jpg

Patartinos sandariai užsidarančios batų dėžės ar spintelės, balduose lengvai paslepiami laidai. Taip pat reikėtų numatyti mažiau prieinamas vietas vazoniniams augalams ar vazoms, kad įsidūkęs augintinis jų lengvai neišverstų. Jei katė mėgsta graužti naminius augalus ar kapstyti vazoninių gėlių žemę, tai nereiškia, jog namuose turite visiškai atsisakyti augalų. Gyvūnų specialistai pataria į gėlių žemę patarkuoti šiek tiek citrusinių vaisių žievelių – katės nemėgsta jų kvapo. Katėms, linkusioms graužti augalus, patartina nupirkti specialios žolės – taip namų augmenija bus apsaugota, o gyvūnas turės ką kramsnoti.