• Patarimai
  • 2020-11-15
  • 8112 peržiūros

Begaudant saulę: kaip tinkamai pasirinkti namų kryptį?

Net pažangiausias šildymas ir stipriausias apšvietimas namuose nepakeis natūralios saulės šviesos. Kiek jos pasieks jūsų namų kambarius, priklauso tiek nuo namo krypties, tiek nuo juose įrengtų langų. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis būstą, kad jame saulės nebūtų nei per daug, nei per mažai?

Jau senovės graikai ir romėnai savo vilas planavo įvertindami sezonų kaitą ir nepastovų saulės judėjimą. Net ir turint modernią namų infrastruktūrą, pagrindinių pamokų užmiršti nevalia – rinkdamiesi būstą, atkreipkite dėmesį į keturis aspektus.

Aplinka ir landšaftas. Kalvos ir medžiai gali sumažinti vasaros saulės kaitrą pietuose, o eglių eilės šiaurinėje pusėje apsaugos nuo atšiaurių žiemos vėjų. Įtaką temperatūrai daro ir netoliese esantys vandens telkiniai ar kalvos.

YIT_nauji butai_daugiabuciai.jpg

Rytų-vakarų ašis. Būstai dažniausiai planuojami išilgai šios linijos, o namai būna ne kvadratiniai, o pailgi. Į pietus atgręžtame ilgesniame fasade rekomenduojama įrengti dažniau naudojamus kambarius, o namo galus palikti techninėms patalpoms – vonios kambariui ar sandėliui.

Pietinė padėtis. Pietinė pusė - ne visada ideali. Jei jūsų svetainė bus pernelyg atsisukusi į pietvakarius, vasarą joje bus per karšta, o pietryčių kryptis suteiks mažiau šviesos žiemą.

YIT_nauji butai_saules_sviesa_daugiabutis-2.jpg

Langų padėtis. Pusę į pietus atgręžto fasado ploto turėtų sudaryti langai, tačiau patartina, kad 90 proc. jų dengtų medžių šešėlis ar reguliuojamas stogelis. Vasarą tai apsaugos patalpą nuo perkaitimo, o medžiams žiemą numetus lapus, kambarį pasieks daugiau saulės šviesos.

Jei radote jums tinkanti būstą, tačiau vienoje erdvėje šviesos per daug, o kietoje - norėtųsi daugiau, turėdami omenyje saulės kelią ir žinodami langų kryptį, galite keisti patalpų paskirtį. Jei svetainėje norisi mėgautis saule, miegamajame natūrali šviesa gali ir trukdyti.

 

Kuo išskirtinė kiekviena iš keturių pasaulio pusių?

YIT_nauji butai_naturali_sviesa_kambarys.jpg

Šiaurė. Kiek šviesos pro šiaurinius langus pasieks patalpą, lemia ir namo aplinka – į atvirą plotą atsiveriantys kambariai bus net šviesesni, nei esantys kitų pastatų ar medžių dengiamame pietiniame fasade. Vis dėlto, kad žiemą išvengtumėte energijos nuostolių, langai šioje pusėje turėtų būti mažesni. Kita vertus, jei jums ryški saulė trukdo susikaupti ir per ją nesimato kompiuterio ekrano, galbūt šiaurėje esanti tamsesnė patalpa tiks darbo kambariui?

YIT_nauji butai_saules_sviesa_uzuolaidos.jpg

Rytai. Į rytus atgręžtą būsto dalį saulė šildo pirmoje dienos pusėje, todėl vidutinio klimato šalyse čia verta įrengti virtuvę, valgomąjį ar miegamąjį – kylanti saulė padės lengviau pabusti ryte. Be to, šiuose kambariuose vasarą bus mažiau perteklinės kaitros, nes ryto saulė mažiau aktyvi už vidurdienio ar vakaro spindulius.

imagebxj1.png

Vakarai. Į vakarų pusę atgręžti patalpų langai tinkami šaltesnio klimato šalims, mat į kambarį patekusi šiluma neišsisklaido bėgant dienai. Ten, kur klimatas šiltesnis, vakarinės saulės kaitra gali būti nemaloni. Kadangi mūsų šalyje vakaro saulė aktyvesnė tik vasarą, o žiemą šildo mažiau, vakarinėje būsto dalyje įrengtuose kambariuose langus turėtų dengti užuolaidos. Tai padės valdyti saulės perteklių vasarą ir leis ilgiau pasimėgauti spinduliais šaltuoju sezonu.

YIT_nauji butai_naturali_sviesa_namuose.jpg

Pietūs. Dėl Žemės pasvirimo, vasarą saulė krenta stačiai, o šaltuoju metų laiku įžambiai. Dėl šios ypatybės idealu pietinėje pusėje planuoti gyvenamąsias patalpas, tokias kaip namų svetainė. Šviesos joje pakaks visus metus, tačiau išvengsite vasaros kaitros, o žiemą į namus pateks daugiau saulės spindulių. Tai padės sumažinti ne tik šildymo, bet ir elektros sąskaitą.

YIT_nauji butai_naturali_sviesa_interjeras.jpg

Jei patalpų planą pakeisti sunku, visada galite imtis interjero sprendimų. Apsisaugoti nuo saulės kaitros padeda užuolaidos ar šešėlį kuriantys kambariniai augalai. O jei kurioje nors patalpoje trūksta šviesos, reikėtų apgalvoti jos koloritą ir apstatymą. Apie erdvės pojūčio, šviesos ir spalvų žaismą jau esame plačiau kalbėję šiame įraše.