• Idėjų kambarys
  • 2020-04-16
  • 328 peržiūros

Karantinas namuose? Paprastos idėjos, kurios padės „pasidalinti“ erdvę

Kai visa šeima kartu leidžia laiką namuose, kiekvienas ieško savo vietos. Vieniems valgomojo stalas atstoja biurą, kiti nori čia ruošti pamokas, o dar kažkas nusprendžia, jog metas žaidimams. Kai visas gyvenimas sukasi namuose, reikia čia ir dabar ieškoti sugyvenimo formulių. Tad ką galima padaryti, kad gyvenimas juose būtų malonus?

Jei neturite atskiro darbo kambario, o vaikai nenori užsidaryti savuosiuose, pagrindine šeimos erdve taps svetainė. Čia sukurti darbui tinkamą atmosferą padeda tvarka. Todėl pirmiausia reikėtų surinkti ne vietoje besimėtančius daiktus, o jei svetainėje miegama – pasikloti lovą. Erdvės pokyčiai padeda susikaupti, pasijusti darbingiems.  

Atskirti laisvalaikio ir poilsio erdves galima pasitelkus ir namuose esančius daiktus. Pavyzdžiui, natūralią pertvarą galima sukurti iš vazoninių augalų. Jei turite širmą, erdvę galite padalinti ir ja. 

Ilgiau būdami namuose pastebėsite ir erdvės trūkumus. Nepamirškite jų, nes izoliacijos laikotarpiui pasibaigus, galėsite iškart imtis sprendimų. Tačiau, kol tai ateis - į ką dar  rekomenduojame atkreipti dėmesį? 

Skirtingi poreikiai. Jei pastebite, kad didelėse namų erdvėse užsiimate skirtinga veikla, galbūt verta jas atskirti? Tą galima padaryti knygų lentynomis, užuolaidomis ir augalais – visa tai išsaugos erdvės pojūtį, tačiau vizualiai sukurs atskiras zonas. Tokie pokyčiai neužtruks ir taps pramoga visai šeimai.

imagen7xej.png

Daiktų gausa. Jei pastebėjote, kad daug smulkmenų neturi nuolatinės vietos, apsidairykite aplink – jas galima sudėti į dėžes ar pasinaudoti kitais daiktų laikymo būdais. Įprastai padėtų daiktų laikymo sistemos, tačiau dabar galite ieškoti įvairių „pasidaryk pats“ sprendimų. Jais ne tik sukursite harmoniją, bet ir smagiai praleisite laiką. 

Nereikalingi baldai. Ar tikrai valgomojo stalas turi talpinti aštuonis žmones, jei šeimoje tėra keturi? Paprastai rekomenduojama namuose rinktis išskleidžiamus stalus, sofas-lovas, sulankstomas kėdes ir kitus baldus, kurie nenaudojami užimtų mažiau vietos. Net jei kol kas neplanuojate naujų pirkinių, galbūt kažkuriuos iš turimų baldų galima sulankstyti ar paslėpti? 

namai-palange-erdves-darbas-laisvalaikis.jpg

Įkvepiantis jaukumas. Karantinas namuose tikrai prailgs mažiau, jei namuose susikursite daugiau jaukumo. Galbūt metas iš spintos ištraukti pavasarišką pledą ar pervilkti pagalvėles? Tegul jūsų įkvėpimu tampa mėgstamų restoranų ar kitų mėgstamų vietų atmosfera. Juk net „Kino pavasario“ filmai šįsyk rodomi jūsų namo kino teatre! 

namai-edves-darbas-laisvalaikis.jpg

Darbotvarkė – valios išbandymas 

Įprastai mūsų gyvenimą reguliuoja rutina. Keliamės, prausiamės, vykstame į darbą ar mokyklą, vakare visi susirenkame namuose. Pasidalinę dienos įspūdžiais ir pailsėję, einame miegoti. Dienas leidžiant namie, užtikrinti griežtos tvarkos nepavyks, tačiau išsaugoti pagrindines gaires būtina. Kaip planuoti laiką namuose? 

Mokytis – būtina. Nors mokyklose pamokos nevyksta, vaikams organizuojamas nuotolinis mokymasis. Jo pobūdis įvairiose mokyklose skiriasi, tačiau mažieji privalo kasdien tam skirti dalį laiko. 

Iš namų – vis tiek darbas. Darbas iš namų nereiškia, kad atrašius į elektroninį laišką, galima pulti kepti pyrago ar įsijungti serialą. Žinoma, dabar darbo tempas lėtesnis, o krūvis – mažesnis. Tačiau numatykite laiką, kada koncentruositės tik į darbines užduotis. 

seima-namai-laisvalaikis-darbas.jpg

Prisiminkite mokyklą. Jei vaikų mokymosi režimas nesutampa su jūsų darbo, galite pasikartoti mokykloje įgytas žinias. Galbūt vaikams reikia pagalbos atliekant mokytojo skirtas užduotis? O gal ir pats galite tapti mėgstamo dalyko mokytoju ir papasakoti kažką naudinga?

image80l5.png

Išlaikykite įpročius. Atsikelti, nusiprausti, persirengti, pusryčiauti ir dirbti: geriausia, jei jūsų dienos pradžia išliktų tokia pati. Rutinos pokyčiai tiek jums, tiek vaikams kelia nerimą. Dėl to sunkiau ir išsaugoti produktyvumą ir ramybę. Tiesa, pamiegoti pusvalandį ilgiau tikrai nieko baisaus. 

Ištarkite „ne“ daiktams

Būdami namuose pastebėsite, kad jūsų erdvę riboja daugybė ne vietoje padėtų, nereikalingų daiktų. O nekišdami nosies iš namų suprasite, kad nebūtini ir daugelis spintoje kabančių drabužių. Metas susitvarkyti? 

Skirkite dieną ir peržiūrėkite savo garderobą. Nereikalingus drabužius paaukokite arba parduokite internetinėse platformose. Tegul savo spintas patikrina ir vaikai. Atsinaujinti motyvuokite ir kaimynus – „YIT Plius“ platformoje pasidomėkite, kur galėtumėte atiduoti nebereikalingus daiktus, o galbūt atrasite, kad jūsų namuose nebeišsitenkantis žaliuojantis augalas bus naudingas kažkam kitam? 

Tvarkinga, smulkmenomis neapkrauta aplinka padeda susikaupti – tai ypač svarbu dirbant iš namų. Galbūt išnaudojate ne visus daiktų laikymo sprendimus – pavyzdžiui, pufų vidų ar kušetės stalčių? Jei įvairios smulkmenos neturi emocinės ar estetinės vertės, nesigailėkite jų atsisakydami ar padovanodami. Atminkite – kažką padovanoti daiktai ar drabužiai pradžiugins, o jūsų namuose liks daugiau vietos darbams ir idėjoms!