• Idėjų kambarys
  • 2020-07-20
  • 1092 peržiūros

Ne vėlu įsirengti balkoną: idėjos jaukiam kampeliui namuose

Jei pavasarį nepavyko skirti laiko balkono įrengimui, laukti kitos vasaros visiškai nebūtina. Nors neretai balkonas atsiduria atnaujinamų patalpų sąrašo pabaigoje, dar šiemet paverskite jį vasaros atostogų „projektu“. Gerai įvertinę savo poreikius ir radę laisvą valandėlę, čia galėsite susikurti tiek namų sporto salę, tiek žaliuojančią oazę.

Pavasarį daugiau laiko praleidus namuose, dėmesio sulaukė kiekviena jų kertelė. Ne išimtis ir balkonas, kuris dažnuose lietuvių namuose virsta dviračio stovėjimo aikštele, sezoninių daiktų saugykla ar drabužių džiovykla. Tačiau įgyvendinus ir nedidelius pokyčius, šioje kompaktiškoje erdvėje galima užsiimti ir kur kas įvairesne veikla.

Atnaujinę balkoną, jame mėgaudamiesi kava galite pasitikti kylančią saulę, o jei gyvenate Vilniaus širdyje esančioje „Naujojoje Rivjeroje“ – stebėti bundantį miestą. Jei ir toliau nusprendėte dirbti iš namų, balkone galima įsirengti biurą, o patraukus baldus – užsiimti mėgsta sportine veikla. Gamtos mėgėjai balkone gali susikurti žaliuojančių augalų oazę, iš kurios atsivers platesnė perspektyva – pavyzdžiui, į Kauno „Piliamiestį“ juosiantį Nemuną.

Balkonai (7).jpg

Lengvi pokyčiai

Darbus balkone įprasta pradėti dar ankstyvą pavasarį, todėl gali atrodyti, kad jau per vėlu imtis pokyčių. Vis dėlto jei tik dabar įsikėlėte į naujus namus ar pastaruosius mėnesius skyrėte kitoms buto erdvėms, dar galite spėti įsirengti jaukią poilsio oazę. Nors planus apie miesto sodą teks palikti kitiems metams, įgyvendinus tam tikras idėjas, balkone bus ir žalias, ir patogus.

Balkonai (6).jpg

Augalų draugija. Jei manote, kad užsiimti naujų augalų sodinimu jau vėlu, į balkoną vasarai galite iškraustyti kambarines gėles. Čia tikrai puikiai jausis tiesioginių saulės spindulių nebijantys augalai. Kadangi balkone svarbus kiekvienas kvadratinis metras, žalumai išnaudokite ir vertikalią erdvę. Įsirengę sienelę, ant jos pakabintuose vazonėliuose galite auginti nereikliuosius sukulentus – be konkurencijos madingiausią pastarųjų metų augalus. Rinkdamiesi žalumą savo miesto sodui, nepamirškite įvertinti ir balkono savybių – ar jis bus saulės atokaitoje, ar pavėsyje? O galbūt jį nuolat košia vėjai?

Balkonai (2).jpg

Patogūs baldai. Kaip niekur kitur, balkone baldai turi būti itin funkcionalūs – tai padeda taupyti vietą ir patenkinti daugiau jūsų poreikių. Pavyzdžiui, suolelis gali tarnauti kaip daiktadėžė, kurioje galėsite laikyti sodininkystei reikalingus įrankius. Šioje erdvėje rekomenduojama rinktis sulankstomus baldus, kurie nenaudojami užima mažai vietos. Be to, juos patogiau sandėliuoti žiemą, o užsukus didesnei kompanijai, sulankstomas kėdes galima panaudoti ir viduje. Taip balkone išsiteks daugybė skirtingų poreikių – rytinė mankšta, lėti savaitgalio pusryčiai su šeima ar vakarienė su bičiuliais.

Balkonai (3).jpg

Jaukios šviesos. Paprasčiausias būdas bet kurioje erdvėje sukurti norimą atmosferą yra tinkamas apšvietimas. Kadangi vakare balkone dažniausiai ilsimasi ir bendraujama, itin ryškios lempos čia nereikalingos. Jaukumą kurkite empučių girliandomis, elektrinėmis žvakėmis ar žibintais su popieriniais gaubtais. Balkono apšvietimo sprendimai turėtų būti atsparūs drėgmei, o jei terasoje nėra elektros lizdo, galbūt verta išbandyti saulės elementais įkraunamus žibintus?

Malonūs akcentai. Kaip ir kitur, balkono jaukumas slypi detalėse. Jei planuojate balkone leisti ilgus vasaros vakarus, pasirūpinkite patogiomis pagalvėlėmis ir šiltais pledais. Taip pat balkone lengva pritaikyti įvairius „pasidaryk pats“ sprendimus. Čia ne tik galite įkurdinti atnaujintus baldus, bet ir sodinti augalus savo gamintuose vazonuose ar patiesti pačių siuvinėtą staltiesę. Pasiteisinusius sprendimus žiemą galėsite pritaikyti ir viduje.

Kad ir kaip nuspręsite išnaudoti savo balkoną, nepaverskite jo nereikalingų daiktų saugykla ir nepamirškite saiko. Čia svarbi ne daiktų ir interjero sprendimų gausa, bet erdvės pojūtis – galimybė mėgautis maloniu vaizdu, stebėti žaliuojančią gamtą ir susikaupti. Baigiantis sezonui apgalvokite, kurie sprendimai pasiteisino, o ką darytumėte kitaip – ir kitais metais savo vasaros kampelyje darbus galėsite pradėti vos pasirodžius pirmiesiems pavasario saulės spinduliams.