• Patarimai
  • 2020-07-23
  • 950 peržiūros

Šiaurietiškų baldų kūrėja: tyliame estetiškame dizaine slypi prabanga

Nors visos gamtos į šiuolaikinį butą perkelti neįmanoma, minimalistinis baldų dizainas, natūralios medžiagos ir jautrumas aplinkai gali ją atspindėti net ir moderniame būste, įsitikinusi Ieva Dorelaitienė. Prieš kelis metus etnologės išsilavinimą ir rinkodaros patirtį moteris sujungė įkurdama šiaurietiškos dvasios baldų prekės ženklą „Iddo“. Šiandien prie jo vystymo prisideda ne tik šeimos nariai, bet ir komanda, turinti skirtingus charakterius ir įgūdžius.

Viena iš kertinių „Iddo“ koncepcijos dalių – populiarėjanti lėto gyvenimo filosofija. Kuo ji jums artima? 

Prieš keletą metų, kai mano galvoje gimė „Iddo“ idėja ir pasirodė pirmieji gaminiai, lėtas gyvenimo būdas dar nebuvo visuotinė siekiamybė. Pasirinktas kelias buvo artimas mums kaip kūrėjams, mat tikime gyvenimo būdo ritualais, kurie paverčia kasdienybę stebuklinga. Tai gali būti tiek pietūs su šeima, tiek jaukus laikas su knyga prie židinio. Ypač įkvepia buvimas su artimiausiais, bendri ritualai ir išsaugotos tradicijos. Štai neseniai savo paaugliams pievoje balsu skaičiau knygą, o po to visi drauge diskutavome ir kalbėjomės apie ją. Atrodo, paprasta – tačiau kartu magiška ir gera. 

Daugumai namai – daugiau nei tik erdvė, o interjero detalės – daugiau nei tik funkciją turintys daiktai. Kokį vaidmenį baldai ir įvairūs aksesuarai įgyja lėto gyvenimo būdo procese?  

Esu įsitikinusi, kad baldai gyvena kartu su žmogumi, todėl rūpinuosi, kad jie būtų ilgaamžiai – natūralios medžiagos bėgant laikui gražėja, atsiskleidžia naujos jų tekstūros, atspalviai, o pėdsaką palieka ir paties žmogaus veikla. Interjeras atspindi ir žmonių gyvenimo būdą. Pavyzdžiui, dėl atšiauraus klimato, tamsių dienų ir ilgų vakarų, šiauriečiai daugiau laiko praleidžia viduje, todėl jų namuose jaukumą kuria žvakės, lemputės, įvairi namų tekstilė, išskirtinio dizaino indai. Tai ne tik daiktai, bet ir laimingesnio gyvenimo elementai. Galiausiai, gerą savijautą lemia ir tinkamai pasirinktos medžiagos. Pavyzdžiui, vienintelė „Iddo“ naudojama nelietuviška medžiaga – iš Portugalijos atkeliaujantis juodasis kamštis – dėl specialaus natūralaus apdorojimo neturi jokių toksinų, nealergizuoja ir kuria šiltą namų atmosferą. Pasirinkome šią medžiagą tik dėl gerų jos savybių. 

imaged48cc.png

Vis dažniau miestuose ieškome galimybių sustoti, pasimėgauti akimirka, skirti laiko sau bei artimiesiems. Kaip tai atsispindi lėto gyvenimo namuose? 

Pamažu žmonės atsisako įpročio daiktus pirkti neapgalvotai ir spontaniškai. Jie vis rečiau renkasi netvarios mados ar trumpalaikių tendencijų produktus. Juos ima dominti ne tik pats baldas, bet ir prekės ženklo filosofija, naudojamos medžiagos, gamybos vieta. Todėl ir „Iddo“ baldus kuriame taip, kad jie tiktų tiek didmiesčio butui, tiek užmiesčio poilsio oazei, tiek kūrybinei studijai. Stengiamės, kad baldų konstrukcijos būtų kuo paprastesnės, grynosios formos neužgožtų kitų interjero elementų, o medžiagos išliktų kuo mažiau apdorotos. Kadangi šiuolaikiniam žmogui svarbu, iš kur ateina kiekvienas daiktas, siekiame, kad visi mūsų baldai pasakotų autentišką istoriją. 

IDDO (4).jpg

Namai turėtų būti vieta, kurioje sustojama ir mėgaujamasi lėtu maistu, lėtu gyvenimu ir lėtu dizainu. Čia reikėtų skirti laiko tiek sau, tiek artimiesiems – bendri ritualai ir puoselėjamos tradicijos padės sukurti atsvarą laikinumui. Siekiame būti lėto gyvenimo ambasadoriais modernioje visuomenėje. Kurdami baldus norime rasti balansą tarp ilgaamžių vertybių ir šiuolaikinio gyvenimo būdo, todėl kiekvieną mūsų gaminį apdirba ne tik įrankiai ir mašinos, bet ir meistrų rankos. Kad namai taptų priebėga, reikia gyvo ir nuoširdaus žmonių bendravimo, laiko gamtoje, pasimėgavimo tiesiog buvimu ir natūralumo kiekviename žingsnyje. 

„Iddo“ – visos šeimos verslas, kuriame pečius suremia skirtingos kartos. Kas jus veda į priekį ir skatina atrasti naujus sprendimus?  

imagextz92.png

Iš tiesų, viskas prasidėjo šeimoje. Pati nuo mažens augau apsupta tradicijų, amatų ir kūrybos, todėl man visada buvo svarbus ryšys su gamta ir artimaisiais. Pirmasis „Iddo“ kūrinys, vazonas, gimė mano tėčio rankose, o ir dabar bendra veikla sujungia dvi kartas – jį ir mus su vyru. Didelė dalis mūsų daiktų atsiranda iš poreikio namuose, kur juos dažnai ir išbandome, todėl klientui galime pasiūlyti ne tik formą, bet ir turinį. Tai padeda nešvaistyti jėgų tam, kam nematome prasmės, ir užtikrintai, nesiblaškant žengti pasirinktu keliu. 

Nors pirmųjų „Iddo“ gaminių dizainas – jūsų vaizduotės vaisius, ar ir šiandien visų baldų koncepcijos gimsta tik jūsų galvoje ir šeimos vyrų dirbtuvėse? 

Vienas iš išskirtinių „Iddo“ kūrybos bruožų yra tas, kad mes bendradarbiaujame su kitais kūrėjais ir amatininkais – nuo interjero dizainerių iki tekstilininkų, keramikų ar pynėjų. Visų mūsų gaminių idėjos gimsta mano galvoje, tačiau jau netrukus į kūrybinį procesą įsitraukia kiti, kurių paprašau savo mintis išreikšti eskizu popieriuje. Kūrėme kartu su Marija Puipaite, Kristina Šilinyte, Vaida Vaitke, Dariumi Balčiūnu ir kitaisSavo prekinį ženklą matome kaip platformą, kurioje jauni kūrėjai ir menininkai gali atsiskleisti ir realizuoti save.  

IDDO (6).jpg

Dažniausiai kiekvienas kūrėjas kurdamas meną ar produktus visuomenei siunčia ir tam tikrą žinutę. Ar galėtumėte išskirti savąją? 

Ko gero, pagrindinė mūsų žinutė ta, jog neskatiname vartoti dėl vartojimo, neraginame pirkti daiktus dažnai ir nuolat. Kuriame ilgaamžius interjero sprendimus – patvarius, natūralius ir vietoje pagamintus daiktus, kurie džiugintų ne tik materialiai, bet ir emociškai. Jaučiamės artimi minimalizmui, esencializmui ir skandinaviškam stiliui ir vertiname tylią estetiško dizaino prabangą. 

imagevht8g.png

Koks yra tipinio „Iddo“ kliento portretas: koks tai žmogus ir kas jam svarbu renkantis interjero detales?

Svarbiausia tai, kad kiekvienas mūsų klientas – asmenybė. Tai individas, turintis savo poreikius, o namus laikantis priebėga ir ramybės oaze. Tad ir baldų jam reikia tokių, kurie atitiktų konkrečius reikalavimus – šiek tiek siauresnio, kiek aukštesnio ar plataus. Kadangi kuriame patys, pagal juos galime nesunkiai pritaikyti kiekvieną sprendimą. Klientai vertina ir daiktų patvarumą – jei prieš kelis metus vieniems pirmųjų mūsų pirkėjų stalas su betoniniu stalviršiu atrodė neįprasta naujiena, šiandien jis sėkmingai apsigyveno jų namuose ir tarnauja iki šiol, kai tokio pobūdžio baldai pamažu tampa tendencija. Klientai vertina ir medžiagų natūralumą, nes aliejuotą medį visada galima nušveisti, metalą – perdažyti, o ąžuolo kamštis apskritai įkūnija ekologiškumą ir tvarumą.  

IDDO (3).jpg

Įsirengiant namus nesunku pasiklysti tarp gausybės įžvalgų ir pasirinkimų, kokie būtų kertiniai jūsų patarimai, norintiems susikurti aplinkai draugiškus, gamtos ir modernaus miesto harmoniją įkūnijančius namus?  

Visų pirma,Namuose turi būti gera, o ne gražu. Namai yra skirti ne daiktų laikymui, o žmonių gyvenimui, todėl eklektišką stilių verta keisti į funkciją. Taip daiktai ne tik džiugins akį, bet ir leis patogiai gyventi. 

Nepamirškite palikti vietos erdvei. Gyvenimui reikia ne daiktų, bet vietos mėgstamai veiklai, bendravimui ir poilsiui. Tam, kad namuose vyrautų tinkama atmosfera, kartais pakanka vos kelių elementų, kurie sukuria reikiamą nuotaiką ir neapkrauna interjero. 

Galiausiai,geriau kokybiškas ir ilgaamžis pasirinkimas. Šiandien nesunku įsigyti nebrangius, greitai pakeičiamus baldus, tačiau toks pasirinkimas – netvarus ir trumpalaikis. Tokie interjero sprendimai netampa namų dalimi, atrodo it svetimkūniai, o tvarūs, iš natūralių medžiagų pagaminti daiktai gali būti nesunkiai atnaujinami ir tarnauti dešimtmečius.