• Idėjų kambarys
  • 2021-02-23
  • 1406 peržiūros

Gaminame namuose: idėjos patogiai ir stilingai virtuvei

Sakoma, kad virtuvė – namų širdis. Atitrūkus nuo miestietiškos skubos, daugiau laiko leidžiant namuose, virtuvės erdvė tarsi atgimsta iš naujo. Ji tampa jaukia bendravimo, kulinarinių eksperimentų bei maisto skanavimo vieta. Atitinkamai ūgteli ir lūkesčiai šiai namų vietai. Taigi, kaip įsirengti ar pertvarkyti virtuvę, kad gaminti ir bendrauti būtų ne tik patogu, bet ir malonu?

Teisingas erdvių planavimas

Planuojant ar pertvarkant virtuvę vienas svarbiausių aspektų – praktiškas baldų išdėstymas erdvėje. Atsižvelgiant į patalpos dydį bei tipą, virtuvės baldai gali būti išdėstyti šiais pagrindiniais būdais: prie vienos ar dviejų sienų, taip pat gali sudaryti virtuvės su sala kombinaciją, raidžių L, U arba G formą.

būstas_butai_vilniuje_namai.jpg

Naujo tipo būstuose bene labiausiai paplitusi L tipo virtuvė arba virtuvė su sala. Pastarąją patariama rinktis turintiems erdvesnius namus. Virtuvės sala užima nemažai vietos, tad turi likti pakankamai erdvės apeiti ją iš visų pusių. Salos privalumas – galimybė natūraliai atskirti virtuvės bei svetainės zonas be sienos. Tuo metu, L tipo arba kampinė virtuvė tinkama tiek mažesnėms, tiek didesnėms erdvėms.

butai_vilniuje_namai_virtuvė.jpg

Darbo zonos: trikampio principas

Planuojant virtuvės baldų išdėstymą, itin svarbūs ir vadinamieji „darbiniai“ taškai: šaldytuvas, plautuvė bei viryklė. Rengiant virtuvės planą reikėtų vadovautis trikampio principu. Darbo zonos turi atsidurti trikampio viršūnėlėse. Tokiu būdu užtikrinamas patogus judėjimas tarp minėtų darbo zonų virtuvėje. Dera nepamiršti atstumų tarp šių taškų išlaikymo: optimaliausias atstumas – 1,5-2,4 metro. Judėjimo tarp šių vietų neturėtų trikdyti jokios kliūtys: stalai, kėdės, spintelės.

virtuvės_įrengimas_nauji_butai.jpg

Buitinė įranga: kokybė ir praktiškumas

Įrengiant virtuvę ypač didelę reikšmę turi kokybiška ir tvari buitinė įranga: kriauklė, maišytuvas. Specialistai pataria investuoti į puikią išvaizdą metų metus išlaikančią plautuvę, kokybišką maišytuvą.

Verta rinktis smūgiams atsparias, nesibraižančias tektonito (vulkaninės kilmės medžiagos), granito ar specialios keramikos plautuves. Kai kurie gamintojai siūlo visą plautuvės su priedais sistemą: į plautuvę įmontuojamą pjaustymo lentelę, peilius, koštuvą ir kita. Nebereikia jaudintis, jei ant virtuvinių paviršių plačiu spinduliu pritaškysite skysčių ar pritrupinsite, nes viskas pasiekiama ranka. Produktų plovimas ir pjaustymas tampa higieniškesnis bei patogesnis. Plautuvės su priedais sistemą aktualu rinktis ir turintiems mažesnę virtuvę, nes tokia sistema atstoja dalį darbastalio.

nauji_butai_vilniuje_virtuvė_namai.jpg

Rūpesčių dėl maisto ruošos higienos bei estetinio virtuvės vaizdo gali sukelti ir prastai parinktas, nekokybiškas maišytuvas. Kai kurie gamintojai gali pasiūlyti iki meno kūrinio lygmens ištobulintus maišytuvus iš įvairiaspalvio nikelio, poliruoto chromo ar kitų medžiagų. Tokie maišytuvai ne tik ilgus metus nekeičia išvaizdos, bet ir harmoningai papildo namų interjerą. Renkantis maišytuvą dera atkreipti dėmesį ir į vandens srovę: jei vanduo tykšta į visas puses, teks dažnai valyti aplinkinius paviršius. Tolygų vandens tekėjimą be turbulencijos užtikrina laminarinė technologija. Taip vanduo nesitaško aplink ir lengviau palaikyti švarą.

butai_vilniuje_namai_virtuvė_apsvietimas.jpg

Tinkamo apšvietimo magija

Atskiroms virtuvės zonoms reikalingas skirtingo stiprumo apšvietimas. Maisto gaminimo zonai patartina rinktis gana intensyvų apšvietimą, kurį galima įmontuoti viršutinėse spintelėse. Tam puikiai tinka LED apšvietimo juostos. Ryškesnis apšvietimas reikalingas ir virtuvės salelėje, kur gaminamas maistas.

Valgymo ir susibūrimų zonai (nesvarbu, tai stalas, ar sala), vertėtų rinktis švelnesnį apšvietimą. Juk valgant, žaidžiant stalo žaidimus, bendraujant, nesinori erzinamai ryškios šviesos! Dera apgalvoti ir šviesos spalvinę temperatūrą, matuojamą Kelvinais nuo 1000 iki 10 000: kuo skalės skaičius didesnis, tuo šviesa šaltesnė, baltesnio atspalvio.

butai_vilniuje_namai_virtuvė_lentynos-2.jpg

Šviesos šaltinių gabaritai ir kiekis turėtų būti pasirenkami pagal patalpos dydį ir lubų aukštį: didelėse patalpose aukštomis lubomis tiks ir keli masyvesni, nebūtinai vienodo dydžio šviestuvai. Mažesnėje erdvėje geriau rinktis nedideles, tačiau žaismingai atrodančias lemputes-šviestuvus ar vieną lengvos konstrukcijos šviestuvą.

Apšvietimą įrengti galima ir lentynėlėse, kuriose tikslingai norite eksponuoti daiktus (taures, išskirtinio dizaino lėkštes). Galbūt erdvioje virtuvėje pakabinote ir meno kūrinį? Jį taip pat reikėtų išryškinti švelniu apšvietimu.

Nauji-butai_virtuve_stalvirsis.jpg

Smulkmenos ir tvarka

Įrengiant ar pertvarkant virtuvę verta apmąstyti ir įvairių smulkių virtuvės rakandų laikymo vietas. Aliejaus buteliais, prieskonių indeliais ir kitais daiktais apkrauti virtuviniai paviršiai atrodo chaotiškai, daiktai greitai apsitaško, sugaištama daug laiko juos tvarkant.

namai_vilniuje_nauji_butai_virtuvė.jpg

Norint sutaupyti laiko ir išlaikyti nepriekaištingą švarą, daugumą rakandų vertėtų laikyti spintelėse. Vis dėlto, kartais tam nepakanka vietos arba kai kuriuos daiktus tikslingai norima laikyti matomoje vietoje (pavyzdžiui, įdomaus dizaino prieskonių indelius). Atsižvelgiant į virtuvės stilistiką, galima rinktis pintus krepšius daiktams laikyti, po viršutinėmis lentynomis kabinamus metalinius krepšelius ar plastikinius dėklus. Planuojant naują virtuvę, stilingiems mažmožiams galima įrengti atskiras lentynėles ir taip nesunkiai išlaikyti tiek tvarką, tiek pageidaujamą stilių virtuvėje.