• Idėjų kambarys
  • 2021-09-21
  • 514 peržiūros

Paskui auksines blusas: kaip kinta požiūris į sendaikčius ir tvarius namus

Sendaikčių turgų kultūra – sena, siekianti 19 a. vidurį, todėl susidomėjimo antikvariniais daiktais nereikėtų laikyti mados tendencija. Veikiau tai – šiandienos žmonių rūpinimasis tvarumu ir ekologija, taip pat – suvokimas, kad sendaiktis yra ne tik senas daiktas. Tai – įdomią, unikalią istoriją, dizainą, gamybos technologiją turintis dirbinys. Apie sendaikčius, tvarumą ir jaukius namus pasakoja viena prekės ženklo „The Golden Flea“ įkūrėjų Eglė.

Kaip atsirado „The Golden Flea“? Koks jūsų tikslas?

„The Golden Flea“ atsirado per pirmąjį karantiną. Tuomet, kai visas pasaulis sustojo, atradau taip trūkstamo laiko pradėti dar vieną naują projektą, kurio idėją galvoje nešiojausi ne vienerius metus. Su kolege, kuri tuo metu gyveno Nyderlanduose, pradėjome ieškoti sendaikčių, tad pačios pirmosios auksinės blusos atvyko būtent iš ten.

Vienas pagrindinių mūsų tikslų – surasti laiko patikrintus, kokybiškus, išskirtinio dizaino sendaikčius, kurie namuose gyvens ne tik kaip interjero detalė, bet bus naudojami ir buityje. „The Golden Flea“ atsirado iš noro kurti stilingus, gamtai draugiškus ir tvarius namus, taip pat skatinti antrinį panaudojimą.

golden_flea_sendaikciai_namai.jpg

Ar visuomet domėjotės sendaikčiais?

Aš pati nuo mažens buvau įtraukta į sendaikčių pasaulį. Su tėvais nuolat lankydavomės sendaikčių turguje – tai būdavo pirmoji vieta, kurioje ieškodavome reikalingų daiktų. Tik neradę jų turguje, vykdavome į parduotuves. Pamenu, kai Aleksoto sendaikčių turguje nusipirkau ir savo pirmuosius aukštakulnius.

Šiandien „The Golden Flea“ išaugo į tarptautinį projektą, kuris apjungia Lietuvą, Švediją, Daniją, Šveicariją ir JAV. Iš paminėtų valstybių, kolegų kruopščiai atrinkti, sendaikčiai atvyksta į Lietuvą. Tad po „The Golden Flea“ vardu slepiasi nemažas sendaikčių mylėtojų būrys.

interjeras_isirengimas_namai_sostineje.jpg

Kas sudaro „The Golden Flea“ prekių asortimentą? 

Mūsų asortimentas yra išskirstytas į tris kategorijas.

Auksinės blusos – tai unikalūs, išskirtinio dizaino, laiko ir istorine prasme vertingi dirbiniai: vazos, skulptūros, indai ir kitos interjero detalės.

Kategorijoje Tvarūs namai – iš antrų rankų atrinkti geros kokybės, iš ilgaamžių medžiagų (pavyzdžiui, nerūdijantis plienas, medis ir kt.) pagaminti namų apyvokos daiktai: indai, įrankiai ir kt. Šioje kategorijoje taip pat turime mums brangią vintažinės tekstilės liniją – nuo servetėlių iki staltiesių ar dekoratyvių pagalvėlių.

O kategorijoje Baby Flea – naujiems nuotykiams prikelti ir mūsų rankomis atnaujinti vaikų žaislai bei baldai iš antrų rankų. 

tvarumas_namai_siuolaikiski_butai.jpg

Kaip jau minėjau, sendaikčiai į mūsų el. parduotuvę atkeliauja iš įvairių pasaulio kampelių – nuo Nyderlandų, Švedijos iki JAV ar Šveicarijos. Prieš įkeldami naują produktą į el. parduotuvę, visada stengiamės sužinoti jo istoriją – rasti dizainerį ar gamintoją, kilmės šalį, metus ir kitą įdomią informaciją. Neretai aprašome daikto atsiradimo istoriją ir plačiąja prasme.

Kuo žmones traukia sendaikčiai? Ar galima sakyti, kad sendaikčiai ar tiesiog antram gyvenimui prikelti daiktai išgyvena susidomėjimo bangą?

Mano nuomone, labiausiai traukia daikto originalumas ir autentiškumas. Daiktai iš antrų rankų turi savo magišką aurą. Susidomėjimą sendaikčiais lemia ir tai, kad vis didesniu prioritetu tampa tvarumas, ekologija, vartotojiškumo mažinimas.

namai_butai_vilniuje_irengimas.jpg

Žinoma, vyrauja ir mados tendencijos, tačiau sendaikčių turgų kultūra yra tokia sena (manoma, jog pirmasis sendaikčių turgus surengtas Paryžiuje maždaug 1860 m.), kad negalima to vadinti tik mados reikalu. Sakyčiau, kad į gerąją pusę kinta žmonių vertybės – atsiranda platesnis suvokimas, kad sendaiktis – ne tik senas, bet ir įdomią, unikalią istoriją, dizainą, gamybos technologiją turintis daiktas.

Vaikščiodami po naujas interjero parduotuves pastebime, kad viskas sukasi ratu. Tai tik dar labiau paskatino imtis šios veiklos. Norime parodyti žmonėms, kad tai, kas dabar madinga naujose interjero parduotuvėse, buvo sukurta labai seniai, ir originalūs, pirminiai kūriniai slepiasi būtent sendakčių turguose ar parduotuvėse.

sendaikciai_namams_interjeras_nauji_butai.jpg

Kas jums yra tvarūs namai? Kaip kurti tvarumą?

Tvarūs namai man yra tokie, kuriuose įgyvendinami ir pasirenkami ilgaamžiai sprendimai – nuo

pirmųjų pamatų išliejimo iki interjero detalių sudėliojimo. Geriau lėčiau, bet labiau apgalvotai ir atsakingai nei impulsyviai.

sendaikciai_nauji_namai_stilius.jpg

Tvarumo kūrimą įsivaizduoju kaip ilgalaikį projektą: vietoje naujų baldų galite rinktis baldus iš antrų rankų; jei pirkote seną namą ir norite jį restauruoti, prieš viską išmesdami, atsirinkite medžiagas, kurias galėsite panaudoti būsimiems projektams.

tvarumas_namai_butai_vilniuje.jpg

Galbūt pasidalintumėte keletu patarimų, kaip kurti jaukius ir tvarius namus? 

Jaukius namus visi suvokiame skirtingai, tad pirmiausia siūlyčiau patiems apgalvoti, kas jums yra jaukumas. Man jaukumas – skaniai kvepiantys, vintažinėmis detalėmis dekoruoti namai. Mano namuose traukos objektas yra iš antrų rankų įsigyta odinė sofa, apdėliota krūva pagalvėlių, o aplink daug žalios ir natūralių akcentų.

O keli patarimai būtų tokie:

  • Nebijokite įsigyti baldų iš antrų rankų ar sendaikčių – dažnai jie būna daug geresnės kokybės nei nauji.
  • Investuokite į ilgaamžes ir gamtai draugiškas medžiagas, ieškokite įdomių gamtai draugiškesnių alternatyvų.
  • Aš labai mėgstu dekoratyvias pagalvėles, kuriomis esu apkrovusi visą sofą. Jei mėgsti ir tu, pasidairyk jų dėvėtų drabužių arba sendaikčių parduotuvėse. Dažnai žmonės išmeta visiškai naujus daiktus.
  • Atnaujinkite jau turimus baldus: perdažykite, pakeiskite audinius ar pridėkite papildomų detalių.