• Idėjų kambarys
  • 2021-04-14
  • 2023 peržiūros

Erdvė žaisti, ilsėtis, mokytis: kaip įrengti vaikų kambarį?

Svarstote, kaip originaliai įrengti mažųjų kambarį? „Pasitelkite vaizduotę, grįžkite į savo pačių vaikystės kambarį ir prisiminkite ko, būdami vaikais, neturėjote, bet labai norėjote turėti“, – teigia interjero dizainerė, interjero kūrybos namų „Design of Dream“ įkūrėja Ernesta Rekštienė. Nors vaiko kambario įrengimas gali atrodyti kaip iššūkis, džiuginančių rezultatų pasiekti galima atkreipiant dėmesį į vos keletą detalių.

Į kokius kriterijus svarbiausia atsižvelgti kuriant vaiko kambario interjerą?

Yra keletas kriterijų, nuo kurių pradedamas planuoti vaiko kambarys – visų pirma, tai vaiko amžius ir jo pomėgiai. Taip pat patartina atsižvelgti į bendrą šeimos gyvenimo pobūdį ir ritmą. Siekiant kuo daugiau šviesos ir funkcionalaus baldų išdėstymo, svarbu tinkamai įvertint patalpos dydį, langų išdėstymo kambaryje padėtį ir šviesos kritimo srautą.

vaikų_kambarys_nauji_butai_vilniuje.jpg

Kintant vaiko amžiui, kinta ir poreikiai – tiek funkcine, tiek estetine prasmėmis. Kaip įrengti mažųjų kambarį, kad jį būtų nesunku atnaujinti?

Vienas paprasčiausių būdų visiškai pakeisti kambario stilių ir bendrą vaizdą – sienų dangų keitimas. Tai itin paprastai atliekamas atnaujinimas, kurio rezultatai gali kaskart maloniai nustebinti. Taip pat verta pagalvoti apie kitas, smulkesnes dekoro priemones, padedančias atnaujinti kambarį kintant vaiko amžiui – nėra sunku pakeisti šviestuvo modeliuką ar pačius šviestuvus, atnaujinti langų dekorą ar patiesti naują kilimą.

Vilnius_namai_vaikų_kambarys_interjeras.jpg

Kalbant apie baldus – patarčiau rinktis lengvai transformuojamus baldus ir mąstyti apie vaiko poreikių kismą ateityje. Pavyzdžiui, jei buvo reikalinga spintelė ant ratukų su daug stalčiukų, tinkama vaiko žaislų laikymui, galbūt vėliau, vaikui augant, ją galima pritaikyti rūbams susidėti.

vaiko_kambario_dizainas_vilnius.jpg

Kaip vaiko kambarį įrengti funkcionaliai, kad erdvė būtų tinkama ir žaisti, ir ilsėtis, ir mokytis?

Kaip minėjau anksčiau, pirmiausia reikėtų atsižvelgti į vaiko amžių ir poreikius. Kai vaikutis dar labai mažas, svarbu, kad laiką leisti savo kambaryje jam būtų kuo įdomiau – pats galėtų dalyvauti toje kūryboje, turėtų galimybes pasiimti savo žaisliuką ar išsistumti žaislų dėžę. Tokiu atveju jam turėtumėme skirti didesnę erdvę žaidimų zonai. Vaikui paaugus, daugiau erdvės reikėtų skirti poilsio zonai ir tai padaryti įmanoma minimaliomis priemonėmis – poilsio zoną galite sukurti tiesiog padėdami kelis sėdmaišius.

Poilsio zona visais amžiaus tarpsniais išlieka labai svarbi. Mažus vaikus ypatingai „paperka“ ir didelį saugumo jausmą suteikia galimybė kur nors pasislėpti, įlįsti. Tad daug džiaugsmo savo mažajam suteiksite kambaryje įrengę mažesnį namuką, kuris taps puikia slėpynių ar laiko su savimi vieta.

būstas_nauji_butai_vaikų_kambarys.jpg

Toli nuo to nepabėgame ir užaugę – visi norime turėti savą erdvę poilsiui, tad mažo vaiko namuką kambaryje jam paaugus galima transformuoti į kitokio tipo poilsio erdvę, atitinkančią vyresnio vaiko poreikius. Labai svarbu nuolat sau priminti, kad vaikai yra dinamiški, tad baldai turėtų augti kartu su vaiku. Mąstykite kūrybingai ir lanksčiai – taip vaikų kambarį paversite įdomiausia erdve, kuri niekada nepabos.

Vaikai dažnai mėgsta šėlioti, piešti ant įvairių paviršių, tad dažnai tėvams palaikyti švarą ir tvarką mažųjų kambaryje – gana sunki užduotis. Galbūt verta atkreipti dėmesį į lengvai nuvalomus paviršius ar  specialią lentą, skirtą piešimui?

Svarbu vaikams suteikti erdvės ir laisvės kūrybai, tad rinktis kreida ar markeriu paišomus paviršius yra puikus sumanymas. Žinoma, vargu ar įmanoma visiems baldams suteikti tokį paviršių, tačiau paišymui išskirdami dalį sienos ar kambario duris iš vidinės pusės tikrai sumažinsite tikimybę rasti vaikučio piešinių ant piešiniams „netinkamų“ paviršių. Juk kam piešti ant stalo, ka turi visą sieną...

nauji-butai_vaiko_kambarys_įrengimas.jpg

Dar vienas siūlymas – magnetinė siena, kuri išoriškai gali būti niekuo neišsiskirianti. Tokią sieną vaikas gali lengvai dekoruoti savo darbeliais, tai suteiks kambariui žaismingumo, įneš tvarkos, nes darbeliai atras savo vietą ir nesimėtys.

Padėti vaikui kambaryje palaikyti tvarką galime kūrybiškai pažvelgdami į vaiko poreikius ir suprasdami, kas jam tuo metu aktualu. Galbūt mažasis labai mėgsta konstruoti? Tokiu atveju verta pagalvoti apie baldus su daugybe stalčiukų detalėms surūšiuoti ir susidėti. Galbūt tai mergaitė, kuri nuolat lekia į mamos kambarį ir maivosi prieš veidrodį? Tuomet verta apmąstyti galimybę kaip nors integruoti veidrodį jos kambaryje. Gilinantis į vaiko pomėgius ir tikslingai pritaikant erdvę, kambarys natūraliai tampa tvarkingesniu.

Ar, kuriant vaiko kambario interjerą, verta atsižvelgti į mažųjų mėgstamus animacinių filmukų herojus, personažus?

Norint, kad interjere atsispindėtų tam tikra tematika, svarbu atkreipti dėmesį į kelis faktorius. Pirmasis – kaip dažnai vaiko herojai ir mėgstamos veiklos keičiasi. Antrasis – įvertinus pirmąjį faktorių, apmąstyti kambario įrengimą naudojant lengvai transformuojamus ar panaikinamus elementus. Galbūt verta teminėmis detalėmis dekoruoti sienas ir lubas – praėjus tam tikram laikui bus nesunku jas atnaujinti ir uždažyti kita spalva. Tėvai dažniausiai jaučiasi kur kas ramiau žinodami keletą tolimesnių vaiko kambario transformacijos etapų.

būsto_dekoravimas_nauji_butai_vilnius.jpg

Kaip įrengti kambarį, kuriame gyvena du vaikai? Kaip pasiekti, kad interjere atsispindėtų skirtingi jų pomėgiai?

Svarbu siekti, kad abu vaikai turėtų po atskirą, savą kampelį, tad reikėtų įvertinti patalpos dydį ir galvoti, kaip tą erdvę atskirti. Jei nėra galimybės erdvės atitverti siena, galbūt užtektų širmos ar užuolaidos. Jei abu vaikai miega dviaukštėje lovoje, svarbu kiekvienam iš jų suformuoti savą ir malonią aplinką – galbūt vaikas turės savo šviestuvėlį, galbūt kokią vietą pasislėpti.

namai_vaikai_kambarys_įrengimas.jpg

Jei tokio pobūdžio fizinis kambario atskyrimas neįmanomas, verta mąstyti apie psichologinį – pasirenkant ramią ir harmoningą kambario aplinką, galima vaikams pagaminti skirtingų spalvų baldus. Visiškai realu šį sprendimą įgyvendinti ir atvirkščiai – baldus palikti identiškus, o kambario sienas perdažyti dviem skirtingom spalvom per pusę. Galbūt viena kambario siena gali būti tapetuota, kita – dažyta. Išmoningumui ir fantazijai ribų čia nėra!