• Idėjų kambarys
  • 2021-03-09
  • 680 peržiūros

Daržas ant palangės: kaip ir kokių žalumynų užsiauginti namuose?

Atėjus pavasariui norisi kuo daugiau žalumos ir gyvybės – nenuostabu, kad dažnam miestiečiui kyla noras ant palangės, o gal ir devynaukščio namo balkone pasisodinti prieskoninių žolelių ar net pomidorų, agurkų. Apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ įkūrėja Lina Liubertaitė patvirtina, kad tai tikrai įmanoma – svarbiausia noras ir nusiteikimas. Namuose užauginti žalumynai džiugina ne tik ypatingu skoniu, bet ir įvairove, kurios prekybos centruose nerasi.

Vis dažniau pasirodanti saulė ir šylantys orai dažnam pakursto mintį namuose – ant palangės ar balkone –  užsiauginti prieskoninių žolelių, salotų ar net daržovių. Ką pastebite iš savo praktikos, kodėl taip norisi savomis rankomis užaugintų žalumynų?

Atėjus pavasariui jaučiame bundančią gamtą ir tikrai kyla noras patiems užsiauginti žalumynų. Juk tai, kokių valgomųjų žolelių galime įsigyti parduotuvėje, ir kokių galime užsiauginti patys – toli gražu ne tas pats. Ant palangės augant bazilikui ar rozmarinui, galima vos panorėjus nusiskinti lapelį ir pagardinti čia pat ruošiamą maistą. Be to, namuose augančių žolelių skoninės savybės – nepalyginamos su tų, kurios augo svetur, buvo transportuotos, ilgai laikytos sandėliuose.

Žavi ir tai, kad namuose galima užsiauginti ir turėti kur kas  didesnę įvairovę prieskoninių žolelių ir daržovių. Kalbant apie pomidorus, prekybos centruose galime jų įsigyti vos kelių rūšių. O patys užsiauginti galime pačių įvairiausių - ne tik geltonų ir raudonų, bet ir dryžuotų, pailgų, avietinių, žalių ir pan. Net bazilikai, taip dažnai auginami ant palangės, nėra vienos rūšies, o štai mėtos – jos gali būti obuolinės, citrininės ir pan.

Kaip nuspręsti, kokių žalumynų pasisodinti namuose? Pagal populiarumą, auginimo procesą?

Svarstant, ką pasisėti ant palangės ar balkone, siūlyčiau kreipti dėmesį ne į tai, kas populiaru ar ką sodina kaimynas. Reikia pagalvoti, kas patinka mums patiems ir vadovautis savo skoniu. Juk vieni net nežino, kas yra peletrūnas ir su kuo jis valgomas, o kiti be šios žolelės neįsivaizduoja patiekalų su varške, virtinių. Kai žinai, kokį skonį mėgsti, tai ir išsirinkti žolelę bei ją pačiam užsiauginti  – nesunku. O ir motyvacija didesnė!

žolelės_auginimas_pavasaris_butai.jpg

Kalbant apie prieskoninių žolelių auginimo procesą, jis visuomet labai panašus. Tiesa, kai kurie žalumynai dygsta lėčiau, tai ilgiau užtrunka, todėl gali atrodyti, kad nesiseka. O reikia tik lašelio kantrybės. Tačiau reikia  žinoti, ar žolelė mėgsta vandenį, ar ne. Štai baziliką reikia laistyti dažnai – jei išvyksite savaitei į sodybą, grįžus ant palangės augantis bazilikas bus nuleidęs lapelius. O štai čiobrelis ar rozmarinas tos savaitės be vandens nė nepajus. Bet kokiu atveju, auginant žoleles, reikia jas stebėti, atkreipti dėmesį į lapelius. Tačiau kalbant apskritai, žolelės nereikalauja ypatingų įgūdžių ir jas tikrai gali užsiauginti visi norintys.

Nusprendus patiems užsiauginti žalumynų namuose, kokiomis pagrindinėmis priemonės reikia pasirūpinti?

Pirmiausia reikia vazonų, kurie dugne turėtų skylę – pro ją ištekės perteklinis vanduo. Jei įsigytas vazonas dugne neturi skylės, reikia nebijoti ją išgręžti. Tai svarbu, nes dažna klaida, kurią daro pradedantieji namų sodininkai – perlaistymas. Labai svarbu augalus lieti ne per dažnai ir vengti to, kad jie mirksta vandenyje. Patys vazonai, indai jau gali būti patys įvairiausi, kokio tik norisi stiliaus, pritaikyti prie interjero – tai jau fantazijos reikalas.

vilnius_nauji_namai_žaluma_auginimas.jpg

Reikia paminėti, kad paprastai į vazono apačią dedamas drenažas, leidžiantis vandens pertekliui gražiai išbėgti. Toliau – žemė. Siūlyčiau nusipirkti universalų žemės substratą, kuriame jau būtų ir maisto medžiagų, komposto. Įsigijus šias priemones, pagrindas turimas, belieka sėti. O papildomų trąšų poreikis jau priklausys nuo augalo ir žemės. Jei augalai sausamėgiai, nereikalauja daug drėgmės, tai ir ypatingų trąšų jiems nereikia.

Kada, pradėjus namuose sodinti žalumynus, galima būti tikram, kad sulauksime rezultato? O kada – per anksti?

Žalumynus  namuose reikėtų sėti ne anksčiau nei kovo vidurys, dar geriau – balandį, gegužę. Jei augalai sodinami anksčiau, pavyzdžiui, vasario mėnesį, rezultatas tikrai ne visuomet pradžiugins. Tiesiog iki kovo mėnesio naktys mūsų krašte per ilgos, o dienos – per trumpos. Turime per mažai šviesos, kurios taip reikia augalams.

butai_vilniuje_pavasaris_žalumynai.jpg

Žalumynais džiaugiamės pavasarį ir vasarą, o ką su jais daryti orams vėl šąlant? Ar įmanoma  išlaikyti?

Reikia atkreipti dėmesį, ar augalas vienmetis ar daugiametis. Pavyzdžiui, rozmariną galima išlaikyti net ir žiemą, bet žinoma, tai nebus labai laimingas, gyvas augalas. Bazilikų per žiemą laikyti nėra prasmės, nes atėjus laikui jie tiesiog nustoja augti ir viskas. Be to, tokias žoleles ir išlaikyti sunku, nes vos pradeda žaliuoti, imame ir suvalgome jas. Petražoles galima pasėti, auginti, o rudenį net persodinti į lauką. Tačiau sakyčiau, kad, atėjus kitam pavasariui, būtų paprasčiau tiesiog pasisėti šių žolelių iš naujo.

augalai_namuose_pavasaris_vilnius.jpg

O kaip dar tokios daržovės kaip pomidorai? Ar tikrai įmanoma jų užsiauginti daugiabučio namo balkone?

Tikrai galima. Žinoma, kambaryje gal ne taip patogu, bet jei turimas balkonas ar net terasa, tai įmanoma. Jei į daržovės augimo vietą užpučia vėjas, atskrenda vabzdžių, šviečia saulė – derliaus galima sulaukti net 9 daugiabučio aukšte. Reikia tik tinkamos vietos, didelių vazonų, laiko ir, svarbiausia, noro.