• Idėjų kambarys
  • 2022-04-19
  • 921 peržiūros

Idėjos, leisiančios maksimaliai išnaudoti mažų namų erdves

Maži butai turi savų privalumų – juose jauku, lengviau ir greičiau susitvarkyti, o taip pat nesunku surasti bet kokį reikalingą daiktą. Visgi, vienas dažniausiai minimų mažo buto trūkumų – vietos, skirtos daiktams laikyti, stoka. Žemiau dalijamės keletu būdų, kaip maksimaliai išnaudoti namuose esančias erdves ir jose sėkmingai sandėliuoti reikalingus daiktus.

Vietoje kavos staliuko – minkštasuolis

Teisingai – nors elegantišką ir grakštų, kavos staliuką mažoje erdvėje verčiau iškeisti į... minkštasuolį. Kodėl? Minkštasuolis – dažniausiai stačiakampio ar kvadrato formos baldas, tarsi sofos pratęsimas. Geriausia tai, kad minkštasuolis, kaip ir pufas, dažnai būna tuščiaviduris, atsidaro ir gali būti naudojamas daiktams susidėti. Na, o kai prireikia kavos staliuko, ant minkštasuolio tereikia padėti pakankamai didelį padėklą, suteikiantį stabilumo.

erdvrė_namai_intejero_idėjos.jpg

Erdvė po lova

Vienas geriausių ir patogiausių sprendimų daiktams laikyti – išnaudoti erdvę po lova. Lova su joje jau įmontuotomis lovadėžėmis – praktiškas ir patogus pasirinkimas, leisiantis susikrauti ir laikyti patalynę, rečiau nešiojamus drabužius ar kitus daiktus. Jei lovos su joje įmontuotomis lovadėžėmis neturite, įsigykite didelių, galbūt pintų krepšių, juose susikraukite daiktus. Dulkėms kauptis ir tvarką palaikyti padės dėžės su dangčiais.

erdvė_namai_butai_sostinėje.jpg

Išnaudokite duris ir dureles

Jei namuose trūksta vietos, išnaudokite duris. Ant durų, norimoje (greičiausiai ne fasadinėje) pusėje pritaisykite kabliukų – miegamajame ant jų galėsite sukabinti krepšius ir rankines, vonioje – rankšluosčius ar chalatus.

Tuo tarpu virtuvėje išnaudokite spintelių dureles – vidinėje jų pusėje pritvirtinkite papildomų lentynėlių ir laikiklių, leisiančių susidėti smulkius daiktus, laikyti prieskonių indelius ar maišelius.

nauji_namai_butai_vilnius.jpg

Spinteles keiskite lentynomis

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad spintelės – geriausias pasirinkimas mažame bute, kadangi į jas galima sutalpinti aibę daiktų. Tiesa ta, kad spintelių erdvė retai kada išnaudojama maksimaliai – dalis erdvės spintelių viduje lieka tuščia. Todėl mažoje erdvėje verčiau pasikabinti atvirų lentynų – jų gali būti kur kas daugiau nei spintelių, tarp lentynų galite palikti mažesnius erdvės tarpus.

namai_namų_kūrimas_idėjos.jpg

Spintelė su veidrodžiu

Galbūt pastaruoju metu tai ne toks populiarus sprendimas, tačiau mažoms erdvėms –  tikras išsigelbėjimas. Vietoje plokščių vonios veidrodžių rinkitės spintelę su veidrodiniu paviršiumi. Nušausite du zuikius vienu šūviu – veidrodis slėps erdvę, kurioje galėsite talpinti reikiamus higienos reikmenis.

Jei nesibaiminate didelių veidrodžių valymo – įsirenkite prieškambario spintą, kurios durys – padengtos veidrodžiu. Didelis veidrodinis paviršius suteiks erdvės, o spintoje susidėsite reikiamus drabužius ir kitus daiktus.

maži_butai_erdvės_išnaudojimas.jpg

Pakabinkite

Mažoje virtuvėje kiekvienas centimetras – svarbus. Maisto ruošimui reikalingi puodai ir keptuvės – nemažai vietos užimantys prietaisai, todėl skirti jiems lentyną ar visą spintelę gali tapti skausmingu sprendimu. Vietoje to, šiuos prietaisus pasikabinkite – virš kaitlentės, patogiame aukštyje, įmontuokite metalinę juostą su kabliukais, ant kurių pakabinsite puodus, keptuves, o galbūt smulkesnius įrankius (samčius, menteles ir pan.)

Nesibaiminkite, kad toks indų ar įrankių sukabinimas atrodys netvarkingai ar neestetiškai. Galbūt priešingai – tai įdomus sprendimas pasirinkus vienodos stilistikos, vieno gamintojo indus ir įrankius.