• Idėjų kambarys
  • 2022-03-14
  • 900 peržiūros

Japonija namuose: kaip pasiekti daugiau harmonijos, tvarkos ir netobulo grožio

„Japonijoje paplitusi vabi sabi estetikos filosofija, skatinanti mažiau vartoti, atsikratyti nereikalingų daiktų, rinktis ne masinės gamybos, o unikalius rankų darbo produktus“, – pasakoja el. parduotuvės „Japonija namuose“ įkūrėja Lina Lokė. Pokalbyje su Lina – mintys, kokių namų kūrimo principų ir ritualų galėtume pasimokyti iš japonų ir kaip interjere vietą randa japoniškos detalės.

Kas paskatino įkurti japonišką estetiką atspindinčią parduotuvę? Ką jums reiškia Japonija, kuo žavi?

Tėvų verslas leido prisiliesti prie japoniškos kokybės daiktų gana anksti, prieš 20 metų. Pati daugiau nei dešimtmetį dirbau teismuose ir apie savo verslą nė nesvajojau. Visgi, mano vyrui sėkmingai įsiliejus į šeimos verslą ir dažnai keliaujant į Japoniją darbo reikalais, mano ryšys su šia šalimi tik stiprėjo. Vis išlydėdavau vyrą su sąrašu daiktų, kuriuos jis turėdavo pargabenti mūsų namams.

Aš pati pirmą kartą Japonijoje lankiausi 2015 m. Mane iš karto sužavėjo japonų bendravimo kultūra ir savitarpio pagalba, pagarbus elgesys. Japonišką klientų aptarnavimo etiką taikau ir pati, bendraudama su savo klientais. Turėjau palankias sąlygas susipažinti su šia šalimi, bendrauti su jos gyventojais ir prisiliesti prie išskirtinių, Japonijoje vertinamų produktų.

Parduotuvę japonijanamuose.lt sukurti paskatino mano meilė Japonijai ir asmeninis poreikis japoniškus daiktus ir produktus turėti savo namuose. Šis verslas gimė natūraliai, kitaip sakant – hobis užaugo į verslą.

japonija_namuose_nauji_namai.jpg

Siekiate lietuvius supažindinti su japonišku gyvenimo būdu – o koks jis? Ko galėtume pasimokyti?

Japonijoje paplitusi vabi sabi estetikos filosofija, skatinanti mažiau vartoti, atsikratyti nereikalingų daiktų, rinktis ne masinės gamybos, o unikalius rankų darbo produktus. Ši filosofija aukština gamtos turtus ir dėmesį telkia į procesą, ne rezultatą.

Japonai stengiasi palaikyti harmoniją su gamta, vertino jos naudą. Vienas pavyzdžių – „miško terapija“ (shinrin yoku), taip pat Japonijoje itin branginamas vakarinis maudymosi ritualas, nuplaunantis dienos nuovargį ir atkuriantis energiją. Šioje šalyje kreipiamas dėmesys į detales, gebama mėgautis švaros kvapu arba higienos priemonių aromatais – japonai tiki aromaterapijos teikiama nauda. Iš japonų galėtume pasimokyti neieškoti tobulumo daiktuose, o įžvelgti grožį netobulume. Taip pat – susikurti ritualus, kurie mus ramina, atpalaiduoja.

japoniškos_detalės_namams_vilniuje.jpg

Kokie yra japonišką gyvenimo būdą atspindintys namai? Kaip juos sukurti?

Šiuolaikiniai japoniški namai – techniškai pažangūs, valdomi įvairiomis programėlėmis – nuo išmaniųjų klozetų, masažuojančių fotelių iki išmanių vonių, vieno mygtuko paspaudimu prisipildančių reikiamu kiekiu vandens ir palaikančių nustatytą temperatūrą. Nepaisant to, kokiomis technologijomis japonai apsupti, jie itin vertina gamtą, todėl savo namams renkasi detales, pagamintas rankomis ir iš natūralių medžiagų.

indai_japonija_namai_nauji_vilnius.jpg

Japonišką gyvenimo būdą atspindi patogūs, harmoningi, tvarkingi namai, kuriuose yra visi poreikius patenkinantys įrenginiai, tačiau nėra nereikalingų ir vietos nerandančių daiktų. Savybę atsikratyti nereikalingų daiktų greičiausiai lėmė tai, kad japonų būstai dažnai yra mažesni nei, tarkime, lietuvių.

Vidutinis vieno kambario butas Tokijuje – 25 kv. m. Todėl Japonijos rinka prisitaikiusi prie mažų erdvių, gaminami daugiafunkciai daiktai, neužimantys daug vietos. Mano parduotuvėje taip pat yra daiktų, gelbstinčių mažų būstų gyventojus.

Norint sukurti japonišką gyvenimo būdą atspindinčius namus, reikia kurti juos patogius, rinktis kokybiškus, funkcionalius daiktus, laikytis tvarkos. Dekoratyvinė geišos vėduoklė, pakabinta matomoje vietoje, prie to tikrai neprisidės. Verčiau rinktis daiktus, tenkinančius poreikius, kuriuos malonu naudoti, kurie reikalingi ir džiugina maloniais prisiminimais.

virtuvė_detalės_japoniškos_namams.jpg

Kurie produktai, parduodami japonijanamuose.lt – populiariausi, ir kodėl?

Vienas populiariausių produktų – vonios kilimėlis, tačiau ne iš tekstilės, o natūralios diatomito žemės. Šis kilimėlis – nepamainomas žmogui, pasiilgstančiam basomis bristi smėlynu ir pabodusiam nuo besipūkuojančių, besiveliančių, ilgai džiūvančių ir bakterijas kaupiančių įprastų kilimėlių. Mūsų kilimėlis veikia kaip sugertukas – greitai sugeria drėgmę ir netrukus pats išdžiūva, padą padengdamas plonyčiu slidumą neutralizuojančiu skydu.

Labai populiarūs aksesuarai vonios kambariui, ypač dėkliukai kietam muilui pasidėti. Nors nepigūs, kompanijos „soil“ gaminami indai taip pat vis kraustosi į klientų namus. Šie indai tinka laikyti produktams, kuriems nereikia drėgmės. Pagaminti iš diatomito žemės, indai sugeria drėgmę iš juose laikomų produktų, todėl leidžia išlaikyti sausų maisto produktų šviežumą, neleidžia kristalizuotis ar įsiveisti kenkėjams.

Kaip manote, kokiam interjerui tinka japoniškos detalės? Gal tinka bet kuriems namams – jei taip, kodėl?

Japoniškos detalės pasižymi subtilumu, joms būdingas minimalizmas, unikalumas, jų grožis slypi paprastume. Šias detales galima pritaikyti kiekviename interjere, jos įsilieja į namų kontekstą nesukurdamos chaoso.