• Idėjų kambarys
  • 2023-10-06
  • 1154 peržiūros

Greitas, lengvas ir gamtai bei piniginei draugiškas senų baldų atnaujinimas: rezultatai nustebins

Pasenusius ar nusidėvėjusius baldus šiandien nebūtina išmesti ir keisti naujais. Juos galima atnaujinti dekoratyvine lipnia plėvele. Toks sprendimas – greitas, lengvas bei draugiškas piniginei, o kartu suteikiantis antrą gyvenimą seniems baldams. Sužinokite, kaip juos lipnia plėvele apklijuoti ir ką daryti, kad šis atnaujinimas būtų ne tik sumanus, bet ir tvarus.

Vieni pliusai

Baldų atnaujinimas lipnia dekoratyvine plėvele turi daug privalumų. Vienas jų – universalumas. Pasitelkus šį sprendimą, antram gyvenimui namuose gali būti prikelti patys įvairiausi baldai. Taigi plėvele atnaujinti puikiai pavyks senas virtuvės spinteles, stalviršius, komodas, spintas ir netgi tą senovinį staliuką, kurį seniai norėjosi padovanoti „Facebook“ bendruomenei.

Atnaujinti baldai suteiks namų interjerui estetikos bei unikalumo. Tam įgyvendinti šiandien siūloma gausi plėvelių įvairovė. Jas galima rinktis norimų spalvų, dydžių, medžiagiškumo. Plėvelės būna su medžio, plytų, akmens, metalo, plytelių imitacija, gėlių, gamtos raštais, neutralios, ryškios ir daugelio kitų tekstūrų.  

Todėl išsirinkite norimą variantą, pasiruoškite pjaustymo peiliuką ir glaistyklę tapetams. Taip pat turėkite įrankį su veltinio briauna švelniam plėvelės glaistymui bei laisvas 3–4 valandas darbui. Štai ir viskas – galite pradėti smagų, įdomų, išties nebrangų bei senus baldus iš esmės pakeisiantį kūrybinį procesą.

Darbus susiplanuokite

Kas svarbiausia plėvele atnaujinant baldus? Pirmiausia, tinkamai susiplanuokite darbus. Kad plėvelės užtektų ir nepritrūktų, išmatuokite atnaujinamų baldų ilgį, plotį ir aukštį. Užsirašę matmenis, prie kiekvieno išmatavimo pridėkite po kelis centimetrus. Jų tikrai gali prireikti.

Tuomet susigalvokite savo būsimojo darbo viziją. Pasidairykite įkvėpimo internete, pažiūrėkite dabartines dizaino tendencijas, įvertinkite, koks plėvelės raštas labiausiai tiktų prie esamo interjero. Tada laikas pasiruošti paviršių.

Nesvarbu, ant kokio baldo klijuosite plėvelę, švarus pagrindas palengvins darbus ir leis ilgiau mėgautis jų rezultatu. Todėl, naudodami šiltą vandenį ir švelnų indų ploviklį, su šluoste švelniai pašalinkite nuo paviršiaus susikaupusius riebalus, dulkes ir kitus nešvarumus. Prieš pradėdami klijuoti įsitikinkite, kad baldas jau yra sausas.

Gudrybės palengvins procesą

Žmonės, kurie tokiu būdu atnaujina baldus, bendrai sutaria – šio proceso eiga paprasta. Plėvelę tereikia išmatuoti ir iškirpti, o tada klijuoti. Tačiau, dirbant su bet kokiu unikalios formos baldu, tai ne visada pavyksta. Klijuoti gali tekti lenktus stalčius, briaunas, užlenkimus.

Tokiu atveju, pravers kelios gudrybės. Geriausia uždėti didelį plėvelės stačiakampį ant paviršiaus, jį apipjauti, tada palikti bent kelis centimetrus ilgio ir pločio, kad turėtumėte šiek tiek erdvės klysti. Tuomet, klijuodami plėvelę, viena ranka nuplėškite jo pagrindą, kuris atrodo kaip didžiulis lipdukas. Kita ranka išlyginkite kraštus.

Pagrindo stačiakampį priklijavę prie baldo, peiliuku padarykite tikslius pjūvius, puikiai atitinkančius apklijuojamas formas. Pertekliumi apklijuokite baldo šonus arba apačią. Tai leis jam atrodyti daug tikroviškiau, o kartu taip plėvelė prilips geriau. Darbus taip pat palengvins didžiosios dalies plėvelių antroje pusėje, ant lipniąją dalį dengiančios apsaugos esantys pjovimų linijų subraižymai.

Jei baldas nėra labai pretenzingas, sutelkite daugiausia dėmesio plokščių paviršių apklijavimui. Glaistykle išlyginkite raukšles, nepalikite oro burbuliukų. Baigę šiuos darbus, imkitės baldo formų, kurios nėra lygios ar tiesios.

Tvarumas su sąlyga

Toks baldų atnaujinimas, be visų privalumų, yra ir labai tvarus. Taip senų daiktų neišmetame, neperkame naujų, tausojame gamtą. Tačiau Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) aikštelių eksploatacijos skyriaus vadovas Aurimas Uldukis pastebi – siekiant visiško tvarumo, svarbūs keli aspektai.

Pirmiausia, anot pašnekovo, medinį baldų paviršių apklijuojant plėvele, sukuriamas plastiko ir medžio kompozitas. Tai, A. Uldukio teigimu, yra dviejų medžiagų mišinys, kuris atskirai galėtų būti perdirbamas, tačiau kartu – ne.

„Tokį kompozitą vėl atskirti į medienos ir plastiko atliekas yra sudėtinga. Todėl plėvele apklijuoti baldai, kuriuos vėliau visgi nuspręsime išmesti, būtų tinkami nebent deginimui ir šilumos gamybai. Kad taip neatsitiktų, siūlyčiau medžiagas atskirti patiems. Kai prailginame baldo naudojimą ir galų gale nusprendžiame, jog jis mums nebereikalingas, nuklijuokime plėvelę nuo paviršiaus. Tada plastiką išmeskime į tam skirtą atliekų konteinerį, o baldus išvežkime į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę. Turėsime maksimalų tvarumo rezultatą“, – sako A. Uldukis.