• Idėjų kambarys
  • 2023-11-14
  • 319 peržiūros

Lėto gyvenimo dizainas: kaip šiuo metu populiarią filosofiją atspindi namai?

Norėdami atsvaros greitam pasaulio tempui ir nuolatiniam skubėjimui, pastaruoju metu žmonės vis dažniau atranda lėto gyvenimo filosofiją. Ji siūlo mėgautis labiau subalansuota, harmoninga ir prasmingesne kasdienybe, vertinant tokią supančią aplinką, kuri leidžia nusiraminti bei pasislėpti nuo aplink tvyrančios įtampos. Todėl lėtas gyvenimas sparčiai skinasi kelią į Vakarų pasaulio gyventojų namus, diktuodamas ir asmeninės erdvės pokyčius.

Ramiai, vadinasi, paprastai

Norintys išmokti lėto gyvenimo, žmonės daug dėmesio skiria namų interjerui. Pirmasis žingsnis jį kuriant – siekti paprastumo. Tai daroma atsisakant noro turėti vis daugiau daiktų, o vietoje to puoselėti aplinką, kuri teiktų ramybę.

Lėtas dizainas reiškia dėmesio sutelkimą įprastumui. Todėl, kurdami tokį interjerą, žmonės atsisako vartojimo ir stengiasi jau turimus daiktus paversti dar gražesniais. Tai – labai tvarus mąstymas, kuris pagrįstas įsitikinimu, kad mūsų gyvenimas būtų daug turtingesnis ir prasmingesnis, jei išmoktume paprastumo.

Pastarąjį ir atspindi lėtas gyvenimas namuose. Jis siūlo susitelkti tik į tai, kas svarbiausia kiekvienam. O kadangi visų prioritetai šiuo klausimu skiriasi, nėra ir vienos lėto interjero kūrimo taisyklės.

Svarbu tvarus ir sąmoningas vartojimas

Lėto gyvenimo filosofai siūlo gyventi tikslingai, puoselėti tik sau svarbius idealus ir kurti aplinką, kuri teiktų daugiausiai asmeninio komforto. Tačiau, jei sunku nuspręsti, nuo ko pradėti, siūloma keletas krypčių.

Gyventi lėtai reiškia siekti tvarumo. Jo formų ir išraiškų yra pačių įvairiausių. Pavyzdžiui, tvarumą namuose galima kurti antram gyvenimui prikeliant baldus, patiems pasigaminant interjero detales, kurioms panaudojamos natūralios, gamtoje rastos medžiagos.

Tai – sąmoningas vartojimas, taip pat mėgstamas lėto gyvenimo filosofų. Jie labai vertina ir rankų darbo interjero akcentus bei jaučia pagarbą meistrystei. Kitas lėto gyvenimo principas – kurti aplinką, kuri teiktų ramybę bei poilsį. O tai pasiekiama skirtingai, naudojant priemones, kurios visiems artimos individualiai.

Populiariausių tendencijų atspindys

Lėto gyvenimo dizainas yra menas pažinti save, atsisakyti perteklinių medžiagų ir daiktų, bei išmokti gyventi sąmoningai, jaučiant ryšį su savo unikaliais įsitikinimais. Todėl šiuo atveju svarbiausia susitelkti į tai, kas artimiausia mums, mūsų šeimai, veiklai, kuria užsiimame.

Tačiau paprastumas nesiūlo atsisakyti absoliučiai visko. Greta absoliutaus tvarumo žengia ir sprendimas padaryti daugiau su mažiau. Dėl to lėto gyvenimo dizainui artimas minimalizmas, daniškoji „hygge“ filosofija, „japandi“ stilius.

Tai – šiuo metu vis dar populiarios interjero tendencijos. Tokiose erdvėse vyrauja švarios ir paprastos linijos, ramios spalvos, natūralios medžiagos, gamtos, medžio detalės.

Lėto gyvenimo įkvėptų namų minimalistinė išvaizda yra savotiškas vidinės šviesos puoselėjimo, minčių išvalymo procesas. Tai primena žinomos japonų rašytojos Marie Kondo, išleidusios keletą bestselerių apie namų organizavimą, koncepciją. Ji pabrėžia – namuose verta išsaugoti tik tuos daiktus, kurie mums teikia nuoširdų džiaugsmą.

Tokia ir yra lėto gyvenimo filosofija. Ji kviečia atsigręžti į paprastus malonumus, vertybes ir gamtą, protingą jos išteklių naudojimą. Lėtas gyvenimas kuria harmoniją ir laimę – visa tai, kas svarbu šiame beprotiškai skubančiame pasaulyje.