• Patarimai
  • 2023-01-22
  • 469 peržiūros

Naujiesiems pasižadėjote daugiau sportuoti? 5 patarimai, kaip susikurti patogią sporto erdvę namuose

Gyventi sveikiau, sportuoti – daugiau. Tokie pasižadėjimas ypač populiarūs prasidėjus Naujiesiems. Tačiau juos išpildyti sporto klube ir ten keliauti net nebūtina – sportuoti patogiai galima ir namuose. Kaip tai padaryti? Dalinėms 5 praktiškais patarimais.

1 patarimas – poreikiai

Įsirengti sporto salę namuose, kuri atitiktų profesionaliai sportavimo erdvei keliamus reikalavimus, gali būti išties sudėtinga. Tai neretai pareikalauja nemažai laiko, jėgų, finansinių resursų. Todėl geriausia pradėti mažais žingsneliais.

Jei jau pasiryžote daugiau sportuoti, pirmą svarbų iššūkį įveikėte. Neleiskite šiam norui išblėsti pirkdami brangius treniruoklius ar iš esmės pertvarkydami namus. Verčiau imkitės lengvo sporto, o asmeninę erdvę pakeiskite minimaliai. Svarbiausia – įsivertinkite savo poreikius, galimybes ir susitelkite gyvenimo pokyčiams, bet ne sienų namuose griovimui.

sportas-namuose_4.jpg

2 patarimas – atmosfera

Taigi – esminė namų pertvarka nėra būtina. Tačiau kaip pritaikyti savo erdvę sportui? Pradėkite nuo tinkamos atmosferos kūrimo. Jei turite laisvesnį plotą, stenkitės susikurti erdvę, kurioje nebūtų trukdančių daiktų. Namai turi įkvėpti bei motyvuoti sportui.

Jei tik padės, pasikabinkite ant sienų sportuoti skatinančias citatas ar nuotraukas. Pasirūpinkite muzika, kuri yra kone pagrindinis sporto įkvepėjęs. Žinoma, galite naudoti ausines, tačiau garso kolonėlės motyvuos labiau, o televizorius netgi atitrauks dėmesį nuo ne visada įdomių pratimų.

Susikurkite ir tinkamą apšvietimą. Norėdami ramesnės mankštos, pastarąjį rinkitės švelnų, prislopintą. Treniruojatės intensyviau? Apšvietimas tuomet turėtų būti ryškus ar netgi spalvotas.

sportas-namuose_6.jpg

3 patarimas – praktiškumas

Prieš imdamiesi gyvenimo pokyčių, gerai apgalvokite praktinius aspektus. Pavyzdžiui, grindų naudojimą sportui. Juk nesinori, kad Naujųjų pažadai taptų papildomomis ir nereikalingomis išlaidomis.

Jei imsitės kardio pratimų ar jogos, užteks kilimėlio. Jis puikiai apsaugos grindis ir leis patogiai įsitaisyti. Tačiau suplanavę sportuoti su svarmenimis ar didesniu treniruokliu, dėkite tvirtą pagrindą. Tam puikiai tiks speciali putų ar gumos danga.

Ji suteiks reikiamą amortizaciją sąnariams, apsaugos grindis ir, žinoma, sumažins triukšmą. Juk pradėję pokyčius norite išsaugoti ir gerus santykius su kaimynais.

sportas-namuose_1.jpg

4 patarimas – mikroklimatas

Sportas neretai pareikalauja daug energijos. Todėl namus gerai vėdinkite bei užtikrinkite gryno oro cirkuliaciją. Kodėl tai svarbu? Mankštindamiesi kvėpuojame dažniau ir giliau. Todėl įkvepiame ore esančius teršalus, kurie gali pakenkti sveikatai. Be to, sportuojant padažnėja širdies plakimas, o ją nuolatos aprūpinti deguonimi yra būtina.

Taigi tinkamas mikroklimatas kuria sveiką erdvę aktyviam gyvenimui. Atverkite langus – nesvarbu, kad žiema. Sportas įkaitis kūną ir šaltas grynas oras tik suteiks daugiau jėgų. Savo sporto erdvę apstatykite ir augalais. Jie valo orą, todėl gerokai pagerins patalpų mikroklimatą.

5 patarimas – grožis

Sportuoti pradedame ne tik norėdami geresnės savijautos, fizinės bei emocinės sveikatos. Sporto imamės ir siekdami grožio bei dailesnių kūno linijų.

Paprastas triukas tuo pasimėgauti – veidrodžiai. Jie ir sustiprina šviesą sporto erdvėje, suteikia jai erdvumo įspūdį, ir leidžia stebėti savo sportavimo rezultatus. Todėl pasistatykite keletą veidrodžių – pažadame, sportuosite tiek patogiau, tiek su didesne motyvacija.