• Idėjų kambarys
  • 2023-03-22
  • 466 peržiūros

Būstų interjeras vis dažniau puošiamas stabilizuotais augalais: sukurkite amžiną pavasarį savo namuose

Stabilizuotų augalų paveikslai, vertikalūs sodai, žaliosios sienos ar lubos jau nėra naujiena biuruose, tačiau šiandien jie tampa ryškia namų interjero dekoro tendencija. Šią puošmeną būstų šeimininkai renkasi norėdami asmeninei erdvei suteikti jaukumo, gamtos dvelksmo, įkvėpimo bei ramybės, o tokie privalumai pasiekiami ir be didelių rūpesčių. Mat stabilizuoti augalai nereikalauja ypatingos priežiūros, gali žaliuoti net dešimtmetį ir yra tvarus pasirinkimas kiekvienam, norinčiam namuose džiaugtis pavasariu ištisus metus.

Žaliuoja ten, kur augalai neišgyventų

Stabilizuotų augalų dekoras biuruose, sako šiuos projektus įgyvendinančio prekės ženklo GROW savininkė Goda Risteski, išpopuliarėjo norint darbuotojams sukurti malonią ir patogią darbo aplinką, įkvėpti jiems kūrybiškumo bei padidinti produktyvumą. Tačiau pastaruoju metu šis interjero puošimas vis dažniau peržengia verslo erdvių ribas.

Todėl, anot G. Risteski, vertikalūs sodai, žaliosios sienos ar lubos jau įrengiamos ir namuose. Jos teigimu, būstų šeimininkai noriai renkasi stabilizuotų augalų paveikslus, kitus interjero dekoro elementus. Namuose taip pat jau įrengiami ir didesni žalieji sprendimai.

„Stabilizuoti augalai mėgstami dėl dekoratyvumo, suteikiamų emocijų bei, žinoma, praktiškumo. Jie nereikalauja jokios priežiūros, nekaupia dulkių ir nepakitę žaliuoja labai ilgai. Tačiau, kartu, atrodo bei dažnai netgi kvepia kaip tikri, gyvi augalai. Verta pabrėžti, kad šio dekoro elemento tekstūra, atspalviai ir kuriami fragmentai primena tikrąją gamtą bei jos teikiamą naudą – ramybę, įkvėpimą, harmoniją. Todėl tai – ne tik efektyvus būdas suteikti jaukumo net tuščiai ar gyvybės stokojančiai erdvei, bet ir drauge – modernus bei madingas interjero akcentas šių dienų namams“, – pažymi G. Risteski.

Anot pašnekovės, žmonės dažnai stebisi, kad stabilizuotų augalų nereikia nei laistyti, nei genėti, o tinkamomis aplinkos sąlygomis jie nevysta ir nekeičia savo tekstūros bei spalvos vidutiniškai 5–10 metų ar net ilgiau. Be to, šie sprendimai gali būti sukuriami tokiose namų vietose, kur gyvoji augmenija tiesiog neišgyventų.

StabilizuotiAugalai3.jpg

Tvarūs ir natūralūs

Užsiminusi, kad stabilizuoti augalai nereikalauja jokios specialios priežiūros, G. Risteski priduria – jie netgi bijo vandens. Be to, šiems dekoro elementams nereikia net šviesos.

„Tačiau stabilizuoti augalai nėra plastikas, jie – natūralūs. Todėl gali būti paveikti aplinkos. Taigi reiktų pasirūpinti tinkama jos temperatūra, drėgme. Aplinka, kurioje yra stabilizuoti augalai, turėtų būti nei per šilta, nei per šalta. Derėtų vengti staigių temperatūros pokyčių, o drėgmę idealu išlaikyti 45–65 proc. Tokios sąlygos leidžia augalams išsaugoti savo pirminę tekstūrą bei formą nepakitusią. Drauge – neatiduoti viduje turimos drėgmės į aplinką ir atvirkščiai. Karštis, tiesioginiai saulės spinduliai, sausas oras džiovina bei kietina stabilizuotus augalus, taip pat gali kiek išblukinti pirminę spalvą. Savo ruožtu jiems pakenks ir šaltis bei per didelė aplinkos drėgmė. Taip augalai gali prarasti dalį savo spalvų bei pirminės formos“, – pasakoja G. Risteski.

Tačiau, tikina ji, išlaikant optimalias aplinkos sąlygas, žaliosios sienos interjerą puošia ilgiau nei bet koks natūralus augalas. Tai, anot G. Risteski, lemia specialus stabilizuotų augalų paruošimo procesas.

„Jie atkeliauja iš patikimų ir sertifikuotų gamintojų bei tiekėjų Vakarų Europoje. Pastarieji užtikrina aukščiausią stabilizuotų augalų kokybę ir aplinkai draugišką gamybos procesą. Tai reiškia, kad jie yra auginami unikaliomis sąlygomis, specialiai tam skirtuose ūkiuose. Čia, pasiekę gražiausią savo vegetacijos būseną, šie augalai šviežiai nuskinami ir pristatomi stabilizavimo procesui. Jam vykstant šalinami skysčiai, nuvalomi sausi, nudžiūvę lapai. Tokiu būdu augalai paruošiami galutiniam naudojimui“, – apie gamybos procesą kalba G. Risteski.  

StabilizuotiAugalai2.jpg

Įkvėpti gamtos

Prekės ženklo „GROW“ kuriami paveikslai ar kompozicijos būna įvairiausių dydžių, formų bei spalvų – nuo didžiausių sienų iki visiškai minimalistinių stalo ar lentynos puošmenų. Anot G. Risteski, šie sprendimai yra individualūs, pritaikomi pasirinktai erdvei, organiškai derantys aplinkoje ir atspindintys kiekvieno namų šeimininko puoselėjamas vertybes bei stilių.

„Įkvėpimo semiamės iš gamtos, mus supančių miškų bei pievų, kelionių po egzotiškus kraštus. Vienos idėjos gimsta gana greitai, kitoms prireikia ir keleto dienų ar net savaičių. Visuomet stengiamės, kad kiekvienas projektas harmoningai įsilietų į jam skirtą aplinką, pastarajai įkvėptų gyvybės, jaukumo, prasmės ir suteiktų natūralų gamtos dvelksmą. Todėl kuriame įvairių lapelių, žiedų, samanų bei kitų augalų kompozicijas. Taip amžiną pavasarį atnešame į kiekvienus namus, kurie žydi, kvepia bei džiugina ir nesvarbu, koks oras ar metų laikas už lango“, – šypsosi G. Risteski.